Amintiri din 1989

Sunt unul din norocoșii care au trăit suficient de mult în comunism cât să știe despre ce e vorba, dar suficient de puțin cât să nu fiu complet spălat pe creier, și azi mi-am reamintit un episod ce s-a întâmplat în 1989.

E o banalitate, pentru cei care își mai amintesc vremurile respective. Nu aveai voie să mergi pe stradă în grupuri mai mari de trei. Dacă mergeai, erai abordat imediat de o patrulă (probabil a miliției). Patrulă care avea întotdeauna cel puțin un om cu pistol-mitralieră (PM model 1963, cred că era, și nu mai țin minte dacă toți oamenii din patrulă erau înarmați).

Mă loveam de patrula respectivă de fiecare dată când treceam pe la Gemenii prin intersecție, dar era imposibil să nu dai de ei prin diverse locuri strategice din oraș. Eram un țânc de zece ani, și eram fascinat de PM-ul milițienilor (nu mai văzusem armă decât în filme).

Nu simțeam frica pe care o simțeau cei din jurul meu. Cred că și ăsta e un avantaj, că nu știam că ar trebui să-mi fie frică. Dar oamenilor le era frică, așa că atunci când vecini din același bloc se întorceau înspre casă de la un concert, de exemplu, mergeau la doi metri distanță pe trotuar ca nu cumva să creadă polițiștii că “fac opinie separată”. Tot drumul mergeau de parcă nici nu s-ar fi cunoscut; cel mai groaznic lucru pe care puteai să-l faci era să vorbești cu vecinii de bloc.

Mi-am amintit de episodul ăsta pentru că îl putem retrăi din nou. Cred că ni-l dorim, altfel nu-mi explic alegerea românilor. Cei din Gorj l-au trăit deja pe viu, și iată-i, votează cu cine trebuie.

Aseară, la Târgu Jiu, jandarmeria a intrat în forță într-un protest inexistent. Deoarece opoziția în Tg. Jiu e destul de firavă (și se va vedea mai jos de ce) nu prea s-au strâns oameni la protestul organizat prin Facebook. S-au strâns câteva zeci de oameni, care au fost dispersați rapid de către jandarmii care nu exclud sancțiuni.

Nu o să intru în discuția aia cu ofițerul superior care s-a lovit singur: cel care l-a interpelat pe șeful jandarmilor din Târgu Jiu era în mod clar părtinitor, începând cu întrebări tip: Ce a strigat victima atunci când ați violat-o?. În schimb, o să pun accent pe faptul că tovarășul comandant al jandarmilor din Gorj a ratat o manifestație organizată ilegal de către PSD, manifestație la care au participat peste 1000 de oameni și de care a scris toată presa; în schimb, a venit la o întâlnire a câtorva zeci de oameni despre care a citit pe Facebook.

Și aici e problema. Că jandarmii urmăresc Facebook-ul nu e o problemă în sine. În schimb, e mai important faptul că jandarmii ignoră un protest organizat, dar neaprobat de primărie, în schimb acționează în forță în cazul unei întâlniri ad-hoc transmisă din vorbă în vorbă de inamicii politici ai tovarășului Victor Viorel Ponta, reprezentantul în parlament al județului.

Nu suntem departe de controlul de tip comunist al populației. Nu e nevoie de dogma comunistă pentru a porni un sistem totalitar, iar PSD și VVP se îndreaptă fix în direcția asta.

Aceasta nu e o postare politică. Această postare e despre drepturile individuale, despre drepturile noastre, ale cetățenilor. Azi e zi de vot, nu aș îndrăzni să sugerez să votați cu cineva. Și să ne reamintim un videoclip mai vechi, marca Antena3.


8 Replies to “Amintiri din 1989”

 1. Tudor

  Nu îmi amintesc de chestia asta cu grupuri mai mari de .. 3 persoane.. Am mers de zeci de ori cu colegi, parinti , rude prin Cluj, si eram si cate 7-8 împreună.. Poate in anumite zone, sau la anumite ore.

  Ca si copii (pana pe la 13-14), majoritatea nu simțeam.. frica, si nici nu conștientizam lipsa de libertate de atunci – in primul rand cineva percepe o lipsa când are un termen de comparație, in al doilea rand eram prea ocupați cu.. copilăria ca sa vedem ce se întâmpla in jur. Aveau si părinții meritul lor pentru ca încercau sa ne protejeze de necazuri.
  Ceausecu sau regimul le vedeam ca ceva.. veșnic si nu puteam sa ne imaginam o altfel de societate.

 2. Dobrică

  @Tudor: Braşovul de după 15 Noiembrie 1987 nu era un loc prea plăcut în care să locuieşti, de aici interdicţia de a umbla în grupuri.

 3. x

  @Tudor, sunt mulţi care îşi “amintesc” doar ce bine era atunci si sunt nostalgici pana la lacrimi.. si la vot, bineînţeles..

 4. Tudor

  @x – așa e – si din păcate pentru multi din adulții de atunci, bătrânii de acum, comunismul a coincis cu tineretea lor, iar perioada de după 89 doar cu bătrânețea si saracia..
  Multi oameni nu stiu sa aprecieze libertatea – de-aia si anticii aveau vorba aia cu “paine si circ”. Atunci de bine de rău erau in putere si aveau un job, acuma sunt bătrâni si saraci – astea erau la fel fie ca era comunism sau nu, dar multi confunda tinerețea cu comunismul..

 5. Mircea

  pe unde am copilarit eu asa ceva nu era valabil.
  umblam in grupuri mari, faceam si galagie si nu se lega nici o patrula de noi.
  in Brasov e alta poveste, dupa ’87 lucrurile s-au inrautatit enorm si comunismul si-a pus in practica metodele crunte de opresiune.
  se intampla insa destul de des sa fii legitimat ca si adolescent mai ales daca umblai singur pe strada si la ore tarzii sau in locuri anume, te intrebau de buletin, care era obligatoriu sa il ai la tine. eu n-am respectat regula, dar nici n-am fost oprit vreodata.
  Tudor are un argument valabil, pentru un tanc de max. 10 ani e cam greu, daca nu imposibil, sa fi constientizat ceva la vremea respectiva.

 6. Nautilus

  “suficient de puțin cât să nu fiu complet spălat pe creier”

  Asta e una din confesiunile periculoase în mediul în care se încearcă controlul de tip comunist al populației şi se încearcă a porni un sistem totalitar.

  Cu puţină vreme în urmă, un comentac / troll / alegător / cetăţean cinstit plătitor de impozite a zis cam aşa: au vrut căderea lui Ceauşescu leneşii, ăia fără muncă, golanii, ateii, perverşii sexuali,dacă ei nu ar fi existat, ar fi rămas lumea cinstită care voia să muncească şi care ar fi crezut mai departe în comunism, nu i-ar fi trebuit mizeria occidentului.

  E un comentariu care aminteşte suspect de mult de marea ţară estică în care t.A.T.u. au fost înlocuite de sutane şi anterie şi în care unii te pot face să nu mai exişti dacă au văzut că nu crezi în ceea ce trebuie.

 7. Dorin Lazăr

  @Nautilus: Comentacii de tipul ăla o să dispară când curentul naționalist al socialiștilor români o să dispară și el. Și o să dispară, cu un guvern impotent și un DNA din ce în ce mai puternic.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.