ANAF și cei 3.28 lei

Capacitatea de a face rău a Internetului e bine cunoscută, dar de fiecare dată uităm, și de fiecare dată ne reamintim ca să uităm din nou zece minute mai târziu. Nu am comentat foarte mult știrile despre ANAF și abuz. Poate pentru că am simțit izul de minciună, deși nu exclud niște mici răfuieli ale agenților de la DGAF.

Așa că nu mă miră să văd că ANAF se plânge acum de intoxicări în presă ba, din contră, începe să prindă mai mult sens. Băieții cu 3 lei și 28 de bani au avut de fapt 1596.7 lei diferență, adică un salariu de spălător de vase cu tot cu taxele incluse. Aia cu bătrânica cu urzicile e un fals ordinar, și oamenii se plâng mai departe de falsuri peste falsuri în presă.

Dar intoxicările alea și-au atins scopul. Pentru că scopul presei nu e să informeze, ci să modeleze opinia publică, iar scopul presei românești de azi e să își susțină sponsorii, să-și susțină Voiculeștii înainte să-i ia cu duba, și singurul mod în care pot să facă asta este să creeze un curent contra normalității și pentru corupție.

Oricum presa nu are probleme în a găsi nebuni capabili să spună că mita este esențială românismului, și fără ea piere ființa națională. Pentru asta există Vasile Ernii generației noastre, ca să ne explice că e nasol să fim corecți și cinstiți.

Bun, deci, ca să fie clar: fazele cu ANAF și 3.28 lei? Intoxicări. Mergem mai departe.

woman-redhead-face-girl-pretty_zps34bf9dee


7 Replies to “ANAF și cei 3.28 lei”

 1. alexnicolae

  Or mai fi si intoxicari, dar reactia in masa a celor care au avut de a face cu ANAF e ca ar putea fi TOATE adevarate.

  Am fost in sala unui Tribunal Comercial si am vazut un proces in care un batran de 60-70 de ani, dintr-un sat, incerca sa isi inchida firma (un magazin de sat) pentru ca in aceasi zi in care a deschis-o, in ziua in care descarca marfa si o aseza de rafturi, a luat prima amenda, disproportonat fata de situatie.

  Fapt 100% adevarat.

  Alt fapt, toate firmele isi bugeteaza anual amenzi. E absurda situatia – daca esti sigur, 100% ca o sa primesti o amenda, atunci in 100% din cazuri, o sa incerci sa iti scoti banii aia sau prin cresterea pretului (si atunci iti pleaca clientii) sau incerci sa vinzi fara acte. Cel putin sa iti acoperi suma aia pe care, indiferent cat de corect incerci sa fi, sti ca o sa o platesti.

  Poate sunt adevarate, poate nu, aceste cazuri, dar e adevarat ca fiecare a trait pe cont propriu situatii in care au fost abuzuri; in mod repetat ANAF, MF, procedeaza haotic, pe baza unei legislatii haotice care incurajeaza abuzurile. Trebuie inceput un proces de comunicare intre parti, parti care ar trebui sa comunice in mod real.

  In Romania sunt miliarde de EUR care dispar; solutia de aruncat praf in ochi e sa se urmareasca comerciantii si firmele mici. In practica exista si s-ar putea implementa solutii gen: taxare inversa, mai putine declaratii, nr de taxe si birocratie minima; In momentul in care se ajunge la control, solutia e muuuuult pe langa. Si deocamdata doar despre asta se vorbeste, ceea ce inseamna ca cei care isi iau comisionul din miliardele alea, nu vor de fapt sa rezolve situatia.

 2. Dorin Lazăr

  Interacțiunea mea cu ANAF a fost 100% corectă, și funcționarii ANAF au fost profesioniști și și-au făcut treaba corect și cu respect. Știu, experiența diferă de a altora.

  Pe de altă parte, înțeleg de ce sunt catchy toate aceste povești cu ANAF-ul. Dar adevărate? Am dubii.

 3. Znuff

  Dorin,

  Citește puțin mai atent documentul. Da, este vorba despre altă sumă, dar dacă ești puțin atent, suma aia este în minus.

  Adica, pe înțeles: suma respectivă a fost marcată pe casa fiscală, deci fiscalizată, dar era lipsă în firma (pentru că administratorul a luat-o fară să facă dovada – prin acea dispoziție de plată).

  De-acolo vine acea sumă: -1600 Lei + 1596,7 = -3.3 Lei (~3.28)

  Da, corect, din punct de vedere legal trebuia să existe acea Dispoziție de Plată, acel document care să dovedească lipsa banilor din casă. Ok, dă-i amendă.

  Dar cum este asta evaziune? Faptul că eu am mai mulți bani declarați decât am fizic “în casă”? Nu e puțin cam stupid? De ce aș face asta, să dau mai multe impozite și taxe la stat decât am realizat?

  Mă bucur că interacțiunile tale cu ANAF au fost plăcute. Am să te rog să ai în plan să-ți faci un business pe Litoralul Românesc vara. Aș vrea să te văd la fel de optimist după o vară în care “te calcă” controalele și absolut toate au misiunea de a îți da amendă.

  Știu, sună ca o poveste de adormit copii. Te asigur că nu este așa și orice comerciant îți poate confirma. Da, corect, nu toți comercianții sunt îngerași și respectă legea.

  Personal toate lucrările/proiectele mele sunt realizate pentru diferite agenți economic (“cârciumi”), sunt părtinitor, pentru că dacă ei mor de foame, și eu mor de foame.

  Caz concret în ultimele 2 săptâmâni. Un client de-al meu cu un Pub a fost controlat de către ANAF. La bani era OK, nu a ieșit nici un bănuț în minus sau în plus.

  Frustrați, domnii inspectori au început să caute alte “probleme”. Una din întrebările puse a fost “dar pe scaune ai facturi?”. Pe scaunele din local. Local care este luat în chirie.

  Din nou, primind un răspuns satisfăcător, inspectorii s-au pus pe căutat alte “chichițe”. Au luat un meniu, l-au râsfoit, au văzut că preparatele au afișate gramaje, băuturile alcoolice au cantitățile și procentul de alcool trecut… dar…

  Ghici ce n-avea clientul meu? Nu avea scris pe MENIU “Vă rugăm solicitați și păstrați bonul fiscal până la ieșirea din unitate”. Amendă? Da. 4000 Lei.

  Am pus un căcat de sticker pe ele, acum: https://www.dropbox.com/s/nce7xczn9gou9yz/2015-03-26%2023.11.20.jpg?dl=0

  Legea care obligă la asta? http://www.mediafax.ro/economic/restaurantele-barurile-si-cluburile-vor-publica-pe-meniu-anuntul-privind-bonurile-fiscale-de-la-1-martie-13832405

 4. Dorin Lazăr

  @Znuff, de acord, există abuzuri din partea lucrătorilor ANAF. Dar nu pot să nu sesizez și o campanie de denigrare a ANAF. Și dacă sună un pic aiurea, să nu uităm cum se lua Voiculescu de Macovei: “Dar unde sunt tovarășă procuror marii corupți?” Exact genul ăsta de barbă se aruncă și din presă, în speranța că ANAF-ul va ceda șantajului.

  Acum, cu abuzurile. Știu că există, dar motivul pentru care există abuzurile alea e și că în parte antreprenorii români nu sunt interesați în respectat legea ci evitarea respectării ei. Nu am auzit pe nimeni să ceară de la Registrul Comerțului sau de la ANAF un index al tuturor legilor care i se aplică business-ului lui. Și e elementul care lipsește cel mai des din ecuație: toată lumea zice că ăștia de la ANAF vin să găsească numai nereguli, dar cum ar arăta regulile respective? Nimeni nu vrea să afle, nici nu vrea să le respecte.

  Dar e mult de discutat și, recunosc, idealizez. Dar sunt lucruri de discutat.

 5. Znuff

  Nu cred că vrea nimeni să stea la cozi, serviți de funcționari publici acri, să ceară asemenea documentație.

  Prin câte rahaturi acre trece un agent economic, nu cred că mai vrea nimeni unul în plus.

  Dar, aici repet o chestie, și poate mă face să par ipocrit: implementezi o regulă nouă (aia cu meniul) de la 1 Martie, și pe 20 Martie deja dai amenzi pe bandă rulantă. Personal o iau ca pe o rea voință din partea organelor de control. Nu a trecut nici o lună de când s-a implementat. Ce-ar fi să dam doar un avertisment? Îl prinzi a doua oară cu chestia asta? Ok, dă-i amendă, că e clar că e nesimțit.

  Nu e nimeni rău intenționat să nu pună respectiva reglementare pe mese/meniuri.

 6. marian

  regulile anaf nu sunt cunoscute nici macar de functionarii care ar trebui sa le aplice. exemplu – la dobanda pe veniturile din investitii sunt unele cazuri in care trebuie platit CAS, regula e din 2012. acum in 2015 au inceput sa trimita decizii de impunere pentru 2012, 2013, 2014, retroactiv, pentru ca de ce nu?

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.