Anti-comunism, nu naționalism

Cea mai mare greșeală pe care o putem face acum e să credem că România are dreptul să se implice în ceea ce se întîmplă la Chișinău. L-am condamnat pe Boc cînd a zis că ce se întîmplă acolo e strict problema internă a Republicii Moldova – recunoscîndu-le distanța de România și întărind-o. Pe de altă parte, mai tîrziu am realizat: orice implicare directă a României în mișcarea moldovenească ar fi o eroare incredibilă. NIMIC nu i-ar decredibiliza mai tare pe liderii opoziției anti-comuniste din Republică.

Așa că e de înțeles de ce un Cristian Tudor Popescu spune că pentru noi acum alte lucruri sunt mai importante – și că ar trebui să ne vedem de cu totul alte lucruri acum. Ceea ce se întîmplă în Moldova acum e o mișcare anticomunistă, nicidecum o mișcare naționalistă – este o revoltă a oamenilor împotriva sistemului care îi conduce și NU o mișcare de unire cu România. Chiar dacă ne dorim foarte mult lucrul ăsta.

Este fantastic ce se întîmplă acolo. Ajutați-i, încurajați-i să scape de comunism – e primul pas pe care trebuie să-l facă Republica Moldova.


2 Replies to “Anti-comunism, nu naționalism”

  1. andruska

    Sint perfect de acord cu aceasta perspectiva. Sustinerea noastra morala trebuie sa se bazeze pe identitatea trecutului (tragedia comunismului) si nu pe identitatea nationala. Si, mai ales, trebuie sa ii sustinem cu emotie, e drept – dar si cu calm, nu cum fac alienatii din Noua Dreapta.

  2. dorinlazar

    E necesară într-adevăr o distanțare de extremiști. Chiar dacă ne dorim anumite lucruri nu înseamnă că trebuie să le forțăm în momentele de criză. Și aici, așa cum scriam, a fost vorba de un cu totul alt subiect decît cel al ‘Basarabiei, pămînt românesc”.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.