AOTD – Elina Arlin – New name (2014)

Câteodată îmi place să ascult niște lucruri pe care poate nu aș fi putut să le ascult prin sursele mele normale; de Elina Arlin am dat printr-o întâmplare, cred că era pe o listă de albume adăugate la un site de streaming legal. Nu bag mâna în foc, dar cred că e finlandeză tipa, ceva cântăreață de jazz-pop. E un album surprinzător de bun de la cineva care probabil nu exagerat de populară nici măcar la ea în țară – cam la nivel de Alexandrina Hristov pe la noi.

New name e pop-jazz de cafenea. Merge foarte bine de fundal la orice altă activitate, deși există riscul să te prindă câte-o piesă și să-ți vină să o fredonezi. Dacă e să ascultați ceva obscuritate, ascultați-o pe Elina Arlin. Și dacă vede Perkele poate să-mi zică el dacă e finlandeză sau nu. Piese recomandate: Lonely Baby, Jealousy, He’s not my man sau There you go. Dacă vreți să vă impresionați prietenii cu ce muzică obscură ascultați (așa cum fac majoritatea care postează lucruri legate de muzică), spuneți-le să asculte piesa ei Talviyönä. Puteți să spuneți că e favorita voastră, are tot ce trebuie, două litere cu semn diacritic și un y.

Albumul New Name îl găsiți pe Google Play Music sau pe Spotify. E bun de tot, e unul din puținele pe care le țin pe repeat când îmi aduc aminte de el.


6 Replies to “AOTD – Elina Arlin – New name (2014)”

  1. Perkele

    Am fost chemat. Da, e finlandeza si da, e obscura, nu am auzit de ea si are vreo mie de like-uri pe Facebook. Conform paginii ei finlandeze de wikipedia, a terminat pe locul 6 in selectia nationala de Eurovision in 2013 (cu piesa pe care ai pus-o, He’s not my man), a absolvit academia Sibelius (singura scoala de muzica finlandeza de nivel universitar) si preda la coservatorul din Turku

    Talviyönä inseamna “in noaptea de iarna”, versurile sunt ceva de genul cum stralucesc stelele pe cerul noptii de iarna, cum urmareste steaua nordului si ii gaseste pe cei iubiti sau ceva de genul. y in finlandeza e la fel ca ü in germana, talvi inseamna iarna si yö e noapte (e si o formatie Yö care e printre cele mai cunoscute formatii de rock mainstream din Finlanda). Ca gen. Talviyönä mi se pare un suomi-pop mai soft, muzica de radio din Finlanda suna cam ca asta, dar cu instrumentatie mai spre rock decat spre jazz, parca si Johanna Kurkela de care ai mai amintit mai suna in genul asta.

    PS: n-am mai venit cu lista aia de rock si hipstereli romanesti de anul trecut ca nu prea am avut timp/dispozitie sa o documentez, dar pot sa iti trimit niste AOTD?

  2. Dorin Lazăr

    @perkele: Mersi de explicația cu Talviyönä, are logică. Am dat de tipa asta din întâmplare, m-am gândit că e hiper-obscură, am văzut cam cât de populară e pe Youtube (nu e). Dar e genul de muzică ce mi-a picat bine pe fundal și într-un road-trip acum câțiva ani.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.