AOTD – Irina Rimes – Despre el (2017)

Dilema mea supremă legată de Irina Rimes este dacă e „Rimes” sau „Raims”, și nu o să aflu niciodată cum se pronunță corect, pentru că probabil nimeni nu știe și nici nu știu dacă are sens să o întreb pe Irina însăși. Voi rămâne cu această dilemă.

Despre el, album care strânge 10 piese care merg bine împreună, e albumul de debut al Irinei într-un an în care nici nu mai contează ideea de album, că tocmai se duce pe pustie discul de plastic. Și pentru că despre Irina Rimes puteți afla chestii la două clicuri distanță, o să vorbesc un pic despre discul de plastic. Că ăsta e motivul pentru care fac AOTD, că o dată cu discul de plastic dispare și ideea de album, și eu vreau să vă arăt că albumul este mai mult decât o colecție de piese scoase în același an, ci, mai degrabă, un concept, o compilație de ceva care dă o atmosferă. În anul de grație 2018 artiștii în general vor să scoată hit după hit, vând piesele din nou în varianta „single”. Și e un pic amuzant, pentru că în anii ’90 albumul era la putere – pentru că toate casetele erau în general de 40-60 sau chiar 80 de minute, practic sunt un om care a crescut doar cu albume; ideea de single mi se părea aiuristică.

Doar că nu era, pentru că în anii ’40-’60, chiar și ’80, single-ul fusese la putere, și ideea de B-side era că aveai două părți la un vinil – o față, pe care puneai două piese bune, și verso-ul pe care puneai chestii mai obscure. DJ-ii nu prea întorceau discurile pe fața cealaltă, și oamenii cumpărau o piesă atunci când o auzeau și le plăcea – de-asta un single mai venea cu alte câteva piese mai slăbuțe, poate, poate o să prindă la public.

Acum, că și casetele și discurile de plastic (CD) încep să devină parte din dinozaurica istorie a muzicii pop din secolul XX, ideea de album devine din ce în ce mai nepracticabilă. Mai bine scoți zece single-uri într-un an decât să scoți un album din care vreo două-trei piese sunt bune. Piesele se pot vinde oricum individual, pe rețelele de streaming, așa că de ce să-ți bați capul?

Răspunsul meu: pentru concept. Irina Rimes, de exemplu, vine cu niște cântece despre dragoste, care poate că nu au legătură directă între ele, dar se leagă ca sensibilitate, ca abordare, ca ritm, ca mesaj. Despre el se leagă frumos. Albumul, apropos, îl puteti găsi pe Google Play Music și poate fi cumpărat pentru 20 de lei din magazinul Google – asta dacă vreți să sprijiniți artistul. Albumul poate fi găsit integral și pe youtube, și cum piesele sunt una și-una, nu pot să recomand una mai tare ca alta. Dar hai să propun o piesă mai puțin ascultată decât celelalte – Bandana, cântată cu Killa Fonic.


3 Replies to “AOTD – Irina Rimes – Despre el (2017)”

  1. Băra

    Albumul nu va muri niciodată, mai ales atunci când vorbim despre genuri muzicale serioase. Da, LP-ul în formă fizică (CD, vinil) devine un produs destinat mai mult colecționarilor, dar conceptul de album este și va fi bine, sănătos. Cu tot respectul pentru duduia asta, muzica ei, genul in care se încadrează, valoarea muzicală reală, sunt mai puțin relevante în istorie decât o sticlă de Pepsi uitată în soare. Nici vecinii ei de bloc nu vor mai ști peste 7 luni că a scos ea disc. Deci la ea e irelevant că lucreaza cu albume sau single-uri. Important e să aibă parte de puțină mediatizare cât să prindă niște zile ale Prejmerului. Genul ăsta de artist nu vinde pentru că publicul căruia ii este adresata muzica sa nu dă banii pe muzică, la modul general.

  2. Dorin Lazăr

    Nu știu ce să zic, o mulțime de artiști de azi nu au albume, pentru că nu mai are sens să facă altceva decât două-trei piese pe care să le împingă pe Youtube. În loc să gândească un concept, strâng o compilație când au X piese și aia e. Ori mie mi se pare că munca pentru un album (așa cum se făcea prin anii ’90, 2000) e un alt tip de efort.

    Cât despre Irina Rimes, albumul ăsta e bun rău, și o să rămână. Ăsta e pariul meu. Indiferent dacă Rimes mai face ceva sau nu mai departe. Dar cred eu că o să facă, pentru că a avut și ceva succes anul trecut.

Comentariul tău (dacă comentezi prima oară, comentariul va ajunge în moderare)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.