AOTD – Lauryn Hill – The miseducation of… (1998)

Pe Lauryn Hill am văzut-o prima oară în Sister Act 2 și nu am făcut deloc legătura mai târziu când am auzit de ea în Fu-gees. Fan de Fugees, dar fără să fiu prea tare la curent cu știrile din muzică, atunci când a apărut Miseducation nu știam că Hill deja se despărțise de grup și se certase cu Wyclef – căruia i-a dedicat și o piesă, „Lost Ones”, de pe albumul acesta.

Toată lumea știe de „Doo Wop (That thing)” și de „Can’t take my eyes off you” – dar albumul merită ascultat cap coadă – e unul din cele mai bune albume de R&B&Rap scoase vreodată; scos înainte ca rap-ul să fuzioneze cu pop-ul în cel mai dizgrațios mod posibil. Se simt influențe reggae (Hill era atunci cu Rohan Marley, și și-a înregistrat albumul în Jamaica); dar e fascinant să vezi cum Hill trece de la versuri rap la vocalize R&B sau chiar la declamație, ca-n „To Zion” (pentru că acolo nu face nici rap, nici nu face numai vocalize). „To Zion” îl are pe fundal pe Carlos Santana, apropos.

„The miseducation” e unul din puținele albume pe care le-am cumpărat „full price” pe casetă, cu tot cu cărticică cu versurile & all that jazz. Pentru că da, foarte multe albume ajungeau pe vremea aia în România cu coperți trase la xerox și casete înregistrate de ceva băieți la un casetofon Internațional. Vreți să discutăm despre cum a început CAT Music? 😀 Hai mai bine să nu.

Cum ziceam, albumul merită cap-coadă – și dacă n-ar fi existat mania interlude-urilor ar fi fost ok (din păcate nu se poate album de hip-hop fără interludes, nu știu de ce). Pentru piesele alea celebre (Doo Wop/That thing, Can’t take my eyes off of you, Ex-Factor) vă descurcați voi, eu vă pun azi altceva, „Forgive them father”, care ar putea fi favorita mea de pe album dacă nu mi-ar fi plăcut tot întregul.

PS: Uof, nu mă pot abține, când mă uit la ce frumos e „Everything is everything”. Luați de-aici. Și pentru cei care întreabă, albumul e, evident, și pe Google Play Music.


Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.