AOTD – Warren G – Regulate… G Funk Era (1994)

La începutul anilor ‘90 hip-hop-ul era pe val – ceea ce numim acum „classic hip-hop” (Tupac, Notorious BIG, Wu-Tang Clan, NWA) creștea, în special partea de gangsta rap – rap-ul cu gangsteri, cu împușcături. Pentru cineva care făcea contactul cu hip-hop-ul după revoluție era foarte ușor să crezi că e muzica revoltei, a agresivității și a violenței.

Însă pe coasta de vest a SUA se năștea un nou curent, numit „G-Funk” – Gangsta funk, un curent pornit în umbra gangsta rap-ului din San Francisco/Oakland (Bay Area). Cu rădăcini în funk și gangsta rap, cu o livrare mai lentă, concentrându-se pe muzicalitate, preluând temele dure ale gangsta rap-ului dar prezentând și o fațetă mai relaxată, g-funk-ul este amprenta „west coast” pe mișcarea hip-hop. Deși mulți îl văd ca părintele spiritual al stilului pe Dr. Dre, cred că Too Short, E-40 și Snoop Dogg sunt cei care pun cel mai bine în valoare mișcarea. Ei și, desigur, Warren G și Nate Dogg, apăruți din anturajul lui Snoop Dogg, parte din grupul lui inițial (213), care aveau să dea piesa etalon pentru o piesă g-funk: „Regulate”. În strofa a treia a piesei, cei doi definesc și genul: „I’m tweaking onto a whole new level / G-Funk step towards / I dare ya / Funk on a whole new level / the rhythm is the bass and the bass is the treble / Chords, strings, we brings melody / G-Funk: where rhythm is life and life is rhythm […] Funked out with a gangster twist”.

„Regulate… G Funk Era” este, cel puțin din punctul meu de vedere, albumul definitoriu al genului. Regulate și This DJ au fost în heavy rotation pe MTv în 1994 și 1995, iar Regulate, cea mai de succes piesă a lui Warren G, a fost și pe soundtrack-ul „Above the Rim” – lucru care explică prezența lui Tupac în videoclipul piesei. Dar pentru că deja știți Regulate, și puteți să dați singuri un search pe youtube, vă propun o altă piesă de pe album, „So many ways”, o piesă inclusă și pe soundtrack-ul Bad Boys – un film care merită discutat separat chiar într-un AOTD, pentru că soundtrack-ul Bad Boys e genial cap-coadă.

G-Funk a fost multă vreme pentru mine definiția hip-hop-ului „clasic”. Nu mi-au picat niciodată prea bine la stomac cei de pe coasta de est – preferam melodicitatea și atmosfera deosebită a g-funk-ului; de-asta anii ‘90 pentru mine în materie de hip-hop au însemnat Tupac, Snoop Dogg, Warren G, Dr. Dre. Poate și pentru că rap-ul east-coast presupunea luarea unor prune în gură și vorbirea cât mai rapidă, într-o vreme în care eu nu prea înțelegeam limba engleză. Dar o să revenim în AOTD la băieții ăștia, și o să vorbim mai mult atunci. Albumul îl găsiți pe Google Play Music, ca de obicei. Și fun fact: Dr. Dre și Warren G sunt frați vitregi. 😉