Apel umed din partea Viacom

Una din cele mai profitabile companii din lume, Viacom, printre singurele companii care au avut profituri inimaginabile anul acesta, a realizat un videoclip prin care ne explică de ce nu e frumos să piratăm filme. Cu multă tristețe în glas oameni evident muritori de foame  ne spun că pirateria le fură munca din casă, și ei vor fi concediați dacă nu participă la filmarea acelui video (în interviu aproape că poți să-i simți pe cei care au făcut asta cu pistolul la cap, tremură de frică).

Am găsit o variantă adnotată cu ceva adevăr în plus: E posibil ca această ‘Truth annotated version’ să fie dată în curînd jos, călcînd copyright-ul VIACOM. Dar să vedem cît rezistă, și să o urmărim cît rezistă.

Încă o dată, nu uitați că vorbim de singura industrie care a cunoscut cîștiguri în creștere în mod consistent chiar și în timpul crizei. Pentru referință, gîndiți-vă la un videoclip prin anul 2007 prin care conducătorii băncilor din România s-ar strînge și ar începe să ne vorbească: “Am auzit că printre dumneavoastră există oameni care nu au făcut împrumuturi pe 30 de ani pentru apartamente de patru ori mai scumpe decît valoarea lor. Ni se pare injust, o să trebuiască să dăm afară femeile de serviciu dacă nu vă împrumutați. Și ah, vă cenzurăm internetul, just because”.

Cel mai îngrijorător lucru este, de fapt, cenzura internetului, care e ținta numărul 1 a SOPA. Deși pe alocuri sunt de acord cu industria multi-media, nu pot să accept că ideea lor de a-și proteja produsele este de

  • a-mi cenzura ce pot transfera pe internet (cel care-ți oferă conexiunea la internet va deveni obligat-forțat cenzor).
  • a-mi impune să cumpăr produsele cînd ei le fac indisponibile în locul în care mă aflu.
  • a-mi impune să cumpăr produse pe care nu le pot folosi după bunul plac.

Cum spuneam într-o postare mai veche: aș prefera să le cumpăr produsele, dar ei îmi fac imposibil acest lucru. Plus, să nu uităm, pirateria nu înseamnă o copie vîndută în minus. Argumentul că le dăunează veniturilor e fals; dovadă și încasările mai mari pe an ce trece.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.