Apple nu mai pune încărcătoare în cutie

Încă e la nivel de zvon, dar lumea discută destul de intens despre subiectul ăsta. Și mi se pare o idee foarte bună – la următorul pas poate își fac curaj și nu mai pun nici iPhone-ul în cutie, în felul ăsta, o să livreze o cutie de calitate fără nimic furat de la alții. Dar dincolo de glumă, chiar mi se pare o idee bună.

Da, sigur, e o posibilitate ca asta să fie o strategie să nu mai primească amenda aia de la Comisia Europeană, da, e o posibilitate ca chiar să se fi gândit la cum mai reușesc să economisească niște bani și niște resurse (pentru că, să fim serioși, cam toată lumea are o mulțime de încărcătoare pe-acasă). Impactul asupra mediului, însă, va fi suficient de important cât să merite din partea mea felicitări.

Marques Brownlee suspectează că următorul iPhone o să fie complet fără porturi, probabil o baterie cu un ecran, și încă câteva lucruri. O să se încarce wireless (ceea ce cred că e suportat din cutie la versiunea curentă). Pun mai jos clipul lui, dar bănuiesc că toată lumea îl urmărește deja pe YouTube, nu?

Am simțit nevoia să scriu despre lucrul ăsta pentru că mi se pare cea mai clară dovadă că sunt ani buni de când suntem într-o fază de consolidare a avansului tehnologic. O să mai avem câteva încercări ici-colo, de exemplu Samsung încearcă să împingă folding phones, ca să-ți dea un ecran mai mare într-un spațiu mai mic, dar în principiu de la PalmPilot încoace doar miniaturizăm, punem baterii mai bune și eliminăm lucruri. Asta e esența fazei de consolidare. Apple a fost mai curajoasă în etapa asta, dar se cam termină lucrurile pe care le poți face cu un telefon mobil.

Discutam aseară despre faptul că nevoile de software ale oamenilor sunt, în general, satisfăcute. Oamenii nu își mai doresc tehnologie nouă; au destulă. Ca să-mi continui ideea, cred că singurul loc unde mai are loc inovație e la mașină – dar acolo pentru că suntem incapabili de revoluțiile sociale necesare pentru a minimiza impactul pe care îl avem asupra mediului.

Și poate că mai trebuie să avem un avans tehnologic la nivel de comunitate. Comunitățile au nevoie de software și hardware ca să transceadă crizele sociale care ne sunt în față. COVID-19 e doar un astfel de moment; nu cred că COVID-19 e întâmplător; pur și simplu știm mai multe despre lume, și înțelegem mai serios gravitatea a ce se întâmplă în jurul nostru, în timp ce devenim din ce în ce mai intoleranți la pierdere. De aici și spiritul justițiar al oamenilor foarte tineri – ei cred (și într-un fel țin cu ei) că poate exista o lume în care toată lumea să aibă o egalitate nu doar la capătul cu oportunitatea, ci și cel cu rezultatul. Cu alte cuvinte să fim toți putori, să avem mașini care să lucreze pentru noi, și să o ducem cu toții la fel de bine.

Cred că ar fi momentul să scrie cineva un manifest comunist nou, dar probabil că o să ia mii de like-uri și o să uite lumea de el după două zile. Închid paranteza.

Vă las cu părerea lui MKBHD pe tema asta, mi se pare printre cei mai naturali și competenți comentatori din zona asta.