Arkadi & Boris Strugațki – E greu să fii zeu (1964)

Un roman SF care a insistat să fie rusesc despre comunism și feudalism, sau invers.

După ce s-au rezolvat toate problemele antropologice și sociale pe Pământ, comuniștii trimit în alte lumi observatori care să ajute populația să evolueze la nivelul lor de civilizație. Romanul e povestea unui astfel de observator care nimerește în mijlocul unei societăți feudale brutale care elimină toți oamenii care știu să citească (romanul precede cu 4 ani Khmerii Roșii) și care apoi trece printr-o răsturnare de regim dramatică.

Romanul începe destul de lent, foarte rusesc, și o ține așa cam până pe la jumătate, după care devine un roman SF de acțiune competent, mult mai ușor de digerat și mult mai clar în intenții. Până și propaganda comunistă (necesară pentru a publica ceva în 1964 în Rusia) e digerabilă, și, cu puțin simț politic, poți să vezi în sistemul securității medievale impuse de don Reba NKVD-ul lui Beria. Doar că lucrurile sunt suficient de ambigue, și poți să citești ce vrei.

E un roman ok, care se grăbește pe final exact atunci când devine mai interesant. Sau poate devine citibil pe nerăsuflate, nu știu. În orice caz, merită citit. Traducerea românească făcută de Valerian Stoicescu e competentă, se simte efortul de adaptare făcut de traducător. Romanul a fost editat în 2016 la Nemira, în colecția Nautilus. Puteți să o cumpărați de pe site-ul Nemira, de pe Librissau eMag. Nemira o dă și în varianta eBook, dacă preferați.