Articol obligatoriu post-alegeri (locale 2016)

Nu scriem mult că nu avem de ce. În Brașov s-a întâmplat ce ne așteptam să se întâmple, și anume că Scripcaru a fost reales. Scripcaru, în sine, nu e o alegere proastă. Cu toți nervii pe care îi avem la adresa lui, cu toți nervii pe care îi avem la adresa brașovenilor, se poate un primar mult mai rău ca Scripcaru. Se poate Firea. Dar să fim un pic mai organizați cu concluziile:

  1. Alina Gorghiu e varză, și a reușit să aducă PNL (cu tot cu PDL) la un scor jenant. O să-l citez pe Horia Marchean aici cu: “tradiția dreptei românești e «măcar noi nu suntem PSD»”. Asta ar trebui să se schimbe.
  2. Românii le-au dat un pumn în figură procurorilor de la DNA. S-au votat oameni cu dosare penale, s-au votat corupți cunoscuți. Acum anti-corupția din România trebuie să arate că e un boxer competent, și că poate încasa un pumn în figură fără să fie făcută knock-out. Trebuie să-și revină repede, pentru că noi, ca nație, le-am dat mult de lucru. Și adevăratul pumn pentru care trebuie să se pregătească e cel din toamnă.
  3. Teleormanul a votat în prostie. De fapt, dacă te uiți pe harta cui a votat, o să vezi că zonele mai bogate nu au prea votat. Două motive văd eu: probabil că aici sunt mai mulți tineri implicați în zona de observatori ai alegerilor, și, din păcate aici sunt mulți oameni care se plâng pe internet că viața e grea, dar le e prea lene să facă ceva.
  4. În Brașov, Mihai Sturzu a prins aproape 10%, Macedonschi a strâns aproape 5% din voturi. Cei doi sunt oamenii care s-au bazat foarte mult pe activitatea pe internet, Ceea ce înseamnă că oamenii au internet dar nu îl folosesc ca să se informeze, și habar nu au cum să ajungă să se informeze.Oricum, felicitări lui Mihai pentru campanie, a fost de departe cea mai sănătoasă campanie electorală pe care am văzut-o, care a pornit și o mini-memă. Din păcate Mace s-a apucat să facă ce fac toți oamenii de la locale, și a promis că pune el țara pe picioare, ceea ce e aberant. Iar clipul ăla cu oamenii care împing primăria… Au. Oricum, Brașovul stă bine, a avut doi candidați corecți și buni, doi oameni de votat. Că oamenii nu au făcut-o, asta e dureros, dar e altă poveste.
  5. În București, hipsterii o să afle că nici viața cu Firea nu e chiar așa de rea, cu condiția ca hipsterii să devină activi social. Adică să urmărească fiecare hârtie care trece pe la primărie. Să ceară să știe ce se întâmplă. Să ceară transparență. Și când o să obțină transparență, atunci lucrurile o să fie imposibil de manevrat și pentru Firea.
  6. Nicușor Dan a făcut Uniunea Salvați România. Și mie mi se face greață de la ăștia care salvează chestii în România – au salvat Vama Veche de i-a ieșit pe nas, acum salvează Delta și distrug fiecare plajă mai retrasă ce trebuie salvată, au salvat Roșia Montană de oamenii mor de foame acolo, așa că mi-e teamă de ceea ce mai salvează ei. Dar s-ar putea să aducă în Parlament câțiva oameni tineri și ambițioși în sensul bun. Sunt curios ce anume se mișcă în alegerile de la toamnă, cum ziceam, cele care contează.
  7. Ar trebui ca tineri, ca oameni care am trăit și din altceva decât furtul de șuruburi de la fabrică, să fim mai implicați. O campanie electorală trebuie pregătită vreme de cel puțin patru ani, nu două luni.

Avem primari. E timpul ca din poziția de societate civilă să-i hărțuim, să le cerem să se facă publice toate mânărelile de la primărie. Și să ne implicăm.

©Getty Images - Hutch Axilrod
©Getty Images – Hutch Axilrod

Comentariul tău (dacă comentezi prima oară, comentariul va ajunge în moderare)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.