Aștept un articol anume

Foarte rar mi se întâmplă să zic că aștept ceva anume când e vorba de un articol de pe net..Dar stăteam zilele astea să mă gândesc la cât de irespirabil e aerul de iarnă (mult mai rece și mai uscat) pe la ora 8:30 dimineața într-o zi de lucru, și mă gândeam că ar fi necesar un anume tip de articol. Nu, nu e vorba de articolul despre protestul contra poluării (via), deși prinde bine să vezi oamenii că se revoltă. Nu, vreau un articol despre cât de mișto e să renunți complet la mașină.

Dar nu primul articol pe tema asta. Sunt sigur că o să apară la un moment dat un articol de la un bosulean social-media care o să explice cât de bine a făcut că a renunțat la mașină, pentru viitorul speciei și al aerului pe care îl respiră – știți voi, genul ăla de articol plin de falsitate și sentimentalism pe care doar cineva precum [redacted] poate să îl scrie. O să aibă zece mii de like-uri, 5000 de inimioare și 4000 de fețe triste pentru că oamenii se vor gândi la cât suferă planeta.

Dar nu, nu aștept fix acel articol. E foarte simplu să-l scrii, și e și mai greu să te ții. Mașina e ca fumatul, știi că îți face ție rău, că faci tuturor celor din jur rău, că îți reduce viața și îți face praf plămânii, dar tu continui să o conduci plângându-te de cum viața pe Pământ e din ce în ce mai rea, și cerând obsesiv să te dai jos.

Aștept știți care articol pe tema asta? Al cincilea. Ăla de la un influencer care o să ia cinci like-uri de la prieteni și cam atât. Articolul ăla care vine nu neapărat ca o exprimare a convingerii proprii, ci a faptului că la mijloc e un calcul cât se poate de pragmatic. Articolul ăla la care reacțiile sunt mai degrabă de „bine ai revenit la normalitate”, nu de „wow, shi eu ubesk plnetta, scz, skru de pe mobile autocorrect”.

Da, o să apară niște articole pe tema asta, și o să vedem articole și despre cum poți crește un copil și fără să ai mașină, despre cum ar fi bine să salvăm magazinele universale mici, de proximitate, și alte lucruri similare, care să ne învețe să reducem folosirea mașinilor. De un singur lucru mi-e teamă: că în curând o să apară din China o mașină electrică la 5000 de euro și lumea o să se urce mai abitir cu fundul în mașini, că sunt electrice, deci nu lasă gaze fix aici unde trăiesc eu.

O să vedem care câștigă. La cât de egoiști îi știu pe oameni, probabil o să aștept mult și bine; asta dacă nu o să apară niște taxe super-supărate care să-i oblige pe oameni să mai plătească încă o dată valoarea mașinii odată la trei ani numai pentru deținere. Caz în care articolele despre cum să scapi de mașină o să fie „lifehack”, și o să fie o victorie foarte amară.