Atenție, cad…

Dacă este ceva ce exprimă mai mult ca orice incapacitatea românilor de a „sfinți locul”, acesta e omniprezentul: „Atenție, cad…” Că e vorba de țurțuri, că e vorba de țigle, că se dărâmă fațada, ăla e un semn că românii sunt prea leneși ca să le pese de oamenii de lângă ei.

Iarna asta am ajuns de vreo două ori (dacă țin bine minte) prin București. De fiecare dată, centrul vechi era înțesat de zone serioase unde se pusese bandă de interzis accesul, cu un „Cad țurțuri” agățat. Dacă nu e „Cad țurțuri” atunci e „Cad țigle” sau „cade fațada”. Și hai să zicem că ar fi ok – se întâmplă ca vreme de jumătate de oră să trebuiască să pui un mesaj de genul ăsta până pui un angajat să pună o mătură pe țurțuri. Dar nu, blocajul e pe toată durata iernii, că nu se sinchisește nimeni să curețe țurțurii ăia.

Ok, una e că oamenii blochează spațiul public cu săptămânile – e alta când blochează complet trotuarele și oamenii trebuie să treacă pe spațiul carosabil, pentru că unuia din miile de pierzători de vreme la stat îi e lene să dea jos gheața. Și asta e o chestie frecventă.

Acum, că a trecut iarna, afișele au fost înlocuite. De data asta ele sunt „Cad țigle”. Afișele sunt foarte bine făcute – se vede că instituția de stat (cel mai des) care deține clădirea a putut da bani pentru a printa cu roșu pe un carton destul de mare. Ideea e fix aceeași – le e prea lene să își repare acoperișul, și e mai ușor să blochezi un trotuar.

În realitate, astfel de semne ar trebui să fie motiv de amendă din partea primăriei pentru cei care dețin clădirea, dar în România ne înțelegem noi, dacă se poate face într-un fel în care să aibă toată lumea de suferit cu excepția femeii de servici de la Universitate, de ce nu?

[ăsta e un articol pe care nu îl publicasem niciodată, că mi s-a părut prea puțin interesant. Da’ acum fac un pic de curățenie, și am zis să nu rămână nespuse treburile astea]


4 Replies to “Atenție, cad…”

  1. Doxatul Dex

    Ca bine zici, eu chiar sunt curios unde poti raporta un gard de beton care sta sa cada pe trotuar, si inca n-am aflat. Am zis ca poate pana la urma exista sansa sa cada si pe mine, si as face o fapta civica.

  2. krossfire

    Cu gardul nu-s 100% sigur, dar țurțurii se raportează la primăria de sector, daca este vorba despre o clădire a cărei poziție afectează infrastructura sau despre o clădire de interes public. Altfel, există o hotărâre pe nume 120/2010 prin care persoanele fizice și juridice au obligația să îndepărteze țurțurii la maxim 24 de ore după încetarea ninsorii.

    Am văzut însă vreo două ierni la rând echipaje de pompieri trimise să curățe “pericolele iminente” (nu și iarna asta, dar n-aș intra în discuții cu tentă politică). Da, în același București în care la Piața Victoriei (chiar în blocul cu Orange, Raiffaisen, Medlife, tutungeria și Snack Attack) există din anul 2011 un avertisment în care li se spune trecătorilor “Atenție! Cade tencuiala! Circulați pe propria răspundere!”.

Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.