Automata [2014]

Un film slab de la un cap la celălalt. Automata are un trailer interesant, din care transpiră primele motive pentru care va fi un film prost. Avem un Banderas care urlă: “cum? Vrei să aduci un copil în lumea asta?” și o explicație dată de o Melanie Griffith: “conceptul unei mașini care se repară singură denotă existența unei conștiințe”. Dați-mi voie să râd acum vreme de zece minute, după care să vă explic care e problema.

Prima frază urlată de Banderas (care se crizează de câteva ori în timpul filmului, probabil pe post de joc actoricesc) este anti-capitalismul necesar pentru ca orice regizor să fie numit “vizionar”. Practic, poți să faci cea mai mare prostie din lume, dar dacă vrei să devii “vizionar” trebuie să faci un film în care blamezi în mod direct sau indirect capitalismul. O să revin pe subiect.

A doua frază arată nivelul antiștiințific al filmului. Într-o lume pentru care legile roboticii ale lui Asimov sunt înțelese prost și explicate și mai prost totul e posibil. Suspectez că legile astea sunt ceva metaforă pentru ceva lucruri rele pe care le face America, dar Gabe Ibanez e prea vizionar pentru mine.

Am văzut trailerul ăsta cam toată vara 2014 când am ajuns la film, și știu fiecare problemă din el pe de rost. Și nu mare a fost uimirea mea când am ajuns la film și am văzut toate problemele din el amplificate și făcute să interacționeze.

Din păcate Automata eșuează și la a fi un film atât de prost încât să devină bun. Ca realizare tehnică, Automata e un film bun. Pe alocuri, filmul îți dă semne că actorii s-au chinuit. Dar conținutul e prost, prost de tot, și undeva după primul sfert de oră ai nevoie de putere spirituală pentru a nu îți mai trage atâtea palme peste față de unul singur pentru neinspirata idee de a merge la acest film.

Aș enumera o listă de păcate și aș scoate o listă chiar lungă. Aș prefera însă să vorbesc despre oportunități pierdute cu filmul ăsta.

 • Gabe Ibanez ar fi putut face un film despre cum oamenii reconstruiesc lumea după un dezastru natural. Ceva pozitiv, optimist.
 • Economia unei planete cu doar 21 de milioane de locuitori e mult diferită de economia unei planete cu 7 miliarde. E o oportunitate extraordinară.
 • Un băiat din ghetou își pune întrebarea capitală: “suntem doar 21 de milioane, dar niciun agricultor” și devine primul agricultor dintr-o lume de oameni care preferă să stea în ghetouri să sufere artistic în mizerie.
 • Ar fi putut face un film noir despre un polițist care investighează niște roboți. Citit Asimov, înțeles Asimov, făcut ceva à la Asimov. Ar fi ieșit ceva mediocru, dar acceptabil.
 • Ar fi putut face un al doilea Blade Runner.
 • Ar fi putut face un film despre roboți care se revoltă contra oamenilor. Și ăla ar fi fost mișto.
 • Exploatată faza cu robotul care cerșește pentru stăpânul lui. Dacă ai suficient de mulți bani să-ți cumperi un robot care să cerșească pentru tine… mi se pare absolut genială ideea.

Dar nu, Ibanez a dorit să facă o parabolă anti-capitalism (că e cool) și anti-umanitate (pentru că e și mai cool). Oamenii sunt răi, orice-altceva-decât-oameni sunt buni, logica e foarte simplă. Filmul insultă inteligența prin conținut, dar, ca de obicei, o să fie lăudat de câțiva rătăciți care comentează pe facebook de pe iPhone că corporațiile sunt cel mai rău lucru din lume.

Automata_1sheet_v2


16 Replies to “Automata [2014]”

 1. Pandele

  Genul de film in care la fiecare replica speri ca scenariul o va lua (in sfarsit !) intr-o directie interesanta. N-o ia. Privind la genericul de final inca mai speri…

 2. enzo

  Pai ce? nu te-ai obisnuit cu filmele care insulta inteligenta?
  Trebuie sa ma chinui sa imi amintesc un film inteligent produs in ultimii ani… cu atat mai mult un SF.

 3. Dorin Lazăr

  Lucy o are pe Scarlett, care e prezentabilă. Automata nu are așa ceva.

  Nu e o insultă antiștiințifică. Nici măcar atât. o să fie câteva facepalm-uri, după care o să te întrebi dacă a fost cea mai bine investită sumă de bani. O să ajungi și tu la concluzia că nu, dar heck… am văzut și filme mai proaste (Battleship) 😀

  Efectele grafice sunt relativ decente, deși puteau să facă și ei androizii mai ‘umani’

 4. ioana

  si la care nu poti sa nu te uiti, pentru ca e cu tilda swinton, ed harris, john hurt, te astepti sa semene cu trailerul. incep sa ma bucur ca nu mai am timp de filme.

 5. Crocoss

  Un film asa de prost nu am vazut de mult. Memorabila faza cu dansul e matematica, desi stiu mate sunt retardat rau la dans. Generale alea ale plasticului ala cu un fel de par sunt ceva de pomină. Un film care este exact asa cum a zis Pandele. Asteptam ceva ce nu a venit si care ma făcea să privesc tamp genericul si sa ma intreb cum plm am putut sa arunc 1,5h din viata.. mai bine ma plimbam.

 6. Dorin Lazăr

  Crocoss, de acord. Da, faza cu dansul e matematică m-a făcut și pe mine să bufnesc un pic în râs, deși eram prea preocupat să-mi dau palme peste ochi.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.