Avatar pentru bobor (colecție de întrebări)

500 de milioane de Euro. Atîta costă un site, și numai ideea mă face să transpir abundent la gîndul că uite, am ratat și șansa asta.

Într-o lume în care programatorii devin și ei niște simpli neintegrați ca oricare alții, iată-i că redevin vedete. Ce poți face cu 500 de milioane de Euro? Păi iei la înșirat toate bagaboantele de Banbuu și tot îți mai rămîn niște mărunt pentru o herghelie de Ferrari și Lamborghini.

Vorbim de eRomânia, un site, dar nu orice site, ci un site de magnitudinea Casei Poporului, a Catedralei Nemuririi Neamului sau a Canalului. Totul construit în numai 3 ani, ca și majoritatea autostrăzilor cu care azi ne mîndrim – de data asta însă întreaga intelighenție românească va contribui cu idei și va construi site-ul perfect pentru a arăta lumii că uite, bre, măcar la PeHașPe ne pricepem.

Realitatea din teren e evident alta. În primul rînd că site-ul ăla o să ajungă pe mîinile lui Siveco. Nu știu cine e Siveco, dar știu că ei fac cele mai neașteptate lucruri pe care o firmă de software poate să le facă: să obțină proiecte de la statul român. Nu comentez asupra metodelor.

O întrebare este cum se poate ca un eseu de 40 de pagini, cît are documentul ăla, să fie implementat pe 500 de milioane de euro?

În al doilea rînd: cine controlează ceea ce o să facă Siveco? De unde știm că oamenii, nesatisfăcuți cu plata care, să recunoaștem, e destul de mică pentru bagaboantele din Banbuu, nu vor introduce mici breșe care să le permită, de exemplu, să ia din fiecare plată rotunjirile pînă la 1 leu pe fiecare tranzacție? O schemă cu care se pot face incredibil de mulți bani (pe bune). Sau, să zicem, un modul de testare prin care un ’tester’ poate accesa informațiile financiare ale oricărui om încadrat în sistem? Sau, sau, sau? Deci, cine îi va verifica? Boc? Voi aveți încredere în ceva ce face Boc?

Problema proiectelor magnifice este faptul că nu vor fi niciodată gata la timp, iar banii se vor termina, moment în care Siveco va cere mai mulți bani. Dacă Siveco nu va termina site-ul (și garantat nu-l va termina la timp) cine va prelua proiectul (măcar ca și penalizare)?

Citat din documentul vieții:

Schimbările tehnice vor fi acceptate doar dacă ele vor fi acceptate de toți cei vizați, începând cu funcționarii din autoritățile publice și încheind cu cei din mediul de afaceri, și dacă aceste schimbări vor fi făcute într-un mod transparent.

Adică pe mine, ca firmă sau PFA, o să vină statul să mă întrebe dacă să meargă site-ul pe .NET sau Java? Dacă folosesc Internet Explorer sau Mozilla Firefox?

De ce îmi miroase foarte a 1984 ideea de „eGuvernare”?

Cuvantul eGuvernare se traduce literal prin „guvernare elctronică

Accentuarea îmi aparține, eroarea nu. De ce mie îmi miroase foarte urît ce spune aici:

Până la sfârșitul anului 2013, cetățenii, firmele și administrația centrală și locală, vor beneficia în permanență de un set definit de servicii e-Guvernare, puse în practică în conformitate cu standarde clare, la un nivel maxim de calitate și de siguranță, fiind asigurat un ritm adecvat de creștere a numărului de utilizatori, sustenabilitatea serviciilor, actualizarea acestora.

Nu cumva îmi sună a ‘specificațiile pentru proiect vor fi primite după finalizarea lui’?

De ce nu a fost abordat nici un programator în viață cu următoarea întrebare:

– Domnule Programator. E adevărat că dacă vă dăm 500 de milioane de Euro și 3 ani faceți un site de toată minunea?

Oricine pe lumea asta care a lucrat în programare și are mintea oablă o să-ți zică faptul că proiectul ăla nu se va face și nu se va termina niciodată. De ce? Simplu. Din punct de vedere tehnic lipsesc specificațiile, lipsește partea de analiză și probabil la un proiect de anvergura eRomâniei partea de analiză va dura vreo trei ani pentru că, deh, sistemul legislativ român e complex, și prezintă foarte multe aspecte. Pe de altă parte, Siveco știe lucrurile astea deja, deci merem pe mîna lor.

Acum am o idee mai bună pentru statul român: Puteți să îmi lăsați banii în pace în buzunar, și să nu-i dați pe prostii, să dați voi bazele de date și promit că-mi fac singur query-uri ca să-mi scot tăte informațiile de care am nevoie. Și cu o parte din banii rămași, poate le convingeți pe tantile de la finanțe să-și pună USB pe calculatoare ca să nu mai meargă lumea cu dischete, ci cu USB-stick-uri.

Și apropos, celălalt lucru de 500 de milioane (Avataru’) s-a făcut și el în 10 ani. Să înțeleg că asta ne-așteaptă?