De ce nu mai avem reviste pe hârtie

Când a început moartea presei scrise în mod vizibil am scris într-un articol că revistele au o mare șansă să crească. Spuneam în 2011:

Revista are câteva atuuri enorme față de cotidiene:

 • Pot conține articole mai bine scrise, mai gândite, mai bine documentate
 • Aspectul grafic este mult mai plăcut, mai bine lucrat, conceptele grafice sunt de obicei mai complexe
 • Sunt colectabile – suficient de mici și compacte cât să merite ținute, suficient de interesante cât să poată fi re-folosite și câțiva ani mai târziu.

Revista la care mă refeream atunci, Știință și Tehnică, a fost o dezamăgire. Legendele vii au luat ideea revistei și au mărunțit-o tare de tot până a ajuns rumeguș; în cazul revistei S&T Mironov a făcut-o o mizerie propagandistă cu nostalgii comunistoide.

Dar nu despre asta vreau să vorbesc, ci despre știrea că CHIP se redeschide. De numele CHIP mă leagă o nostalgie aparte: am început cu CHIP să învăț chestii despre calculatoare, și mi-a fost foarte util pe vremea când a deține un calculator cerea salariul familiei pe 3-4 luni, și alegerea între o placă grafică sau alta devenea o alegere vitală, pentru că cu ea mergeai pe următorii trei ani, cât dura să plătești calculatorul.

Revista se redeschide. Nu știu de calitatea ei, nu o mai laud înainte de a vedea revista în sine, nu știu dacă e interesantă, dacă aduce ceva nou. Din ce văd, pare o traducere unu la unu din revista nemțească, ceea ce CHIP-ul de acum câțiva ani nu era (sau încerca să nu fie). Sunt foarte circumspect în a citi o traducere a unei reviste, și aici vine primul motiv pentru care nu avem reviste pe hârtie. De ce să citesc traducerea când pot citi originalul?

Se plângea cineva pe net că “industria IT&C autohtonă trebuie să se simtă rușinată de anemia publicistică față de țările din jur”. Și nu, nu trebuie să se simtă rușinată, industria IT&C românească are internet și poate să citească Business Insider sau Wired. Mai mult, nu industria IT&C autohtonă e de vină că subiectele pe care le abordează o revistă de IT&C în 2014 sunt mult sub genunchiul broaștei.

Dar motivul numărul unu pentru care nu avem reviste este că conținutul lor nu rezistă nici măcar acea lună dintre două apariții. Pentru că, așa cum am explicat la început, revistele pot conține articole mai bine scrise, mai gândite, mai bine documentate dar nu o fac. Nu o fac pentru că costă mult să ții un specialist valoros care și știe să scrie și să aibă și coloană vertebrală să îți spună că Windows 10 nu e nimic grozav. Niște traducători nu au autorizație de coloană vertebrală.

Așa că dacă ne întrebăm de ce IT&C-ul autohton nu are reviste de calitate, răspunsul este că nu au conținut rezistent, care să recomande ca revista să fie plasată pe măsuța de cafea din sufragerie. Și același lucru se poate spune și despre revistele de orice alt fel, cel mai probabil nu-și cunosc target-ul, care e ‘măsuța de cafea’.

kramers-coffee-table-book-about-coffee-tables-5-22


6 Replies to “De ce nu mai avem reviste pe hârtie”

 1. Tudor

  Reviste de calitate romanesti in IT nu am mai vazut de peste 10 ani (pe vremea revistei IF sau PCReport la inceput)..
  Si initiative care la inceput sunau bine, gen Today Software Magazine din Cluj au fost inundate de articole slabe, chestii de HR sau de promovare a unor firme..

 2. krossfire

  Una dintre putinele reviste care a rezistat, sustinuta de un public de nisa, a fost revista Historia (din care, din fericire, Ion Cristoiu a fost din ce in ce mai absent – a preferat sa-si faca propriile numere speciale). Avantajul analizelor istorice a fost si este tocmai deprecierea lor lenta, efect de care ar fi putut beneficia si articolele stiintifice (vezi New Scientist, care a reusit si reuseste in continuare), dar de care nu sunt sigur ca poate beneficia si zona de IT (zona de “gadgets” cu atat mai putin).

 3. Dorin Lazăr

  Și zona de IT poate beneficia, în fond, e vorba de știință. Poți vorbi de memristor, despre calculatoare cuantice, chestii de genul ăsta. Poți vorbi de chestiile fundamentale, în care explici ce face o placă video. Poți să explici ce e aia OpenGL și DirectX. Poți să faci MULTE chestii.

 4. rgrig

  Câteva observații aleatoare:
  1. -CHIP. Da, CHIP era bun când îți luai placă grafică. Dar cât de des îți luai placă grafică?
  2. +PCReport. Articolele lui Mihai Budiu erau super [a].
  3. Cred că cei de vârsta noastră suntem atât de obișnuiți cu hârtia încât am ajuns să ne placă. De exemplu, mie îm place să ating hârtia lucioasă a revistelor și îmi place să miros cărțile. (Da, ciudat. Știu.) Mai cred că obișnința/plăcerea asta ne împiedică să fim obiectivi. Conținutul și suportul sunt (obiectiv vorbind) complet independente. Cei care sunt copii acum nu vor avea experiențele care să îi obișuiască cu hârtia și nu vor simți deloc lipsa revistei din hârtie pe măsuța de cafea.

  [a] http://www.cs.cmu.edu/~mihaib/articole/articole.html#categorii

 5. Tudor

  Din păcate nu doar pe hârtie, dar si pe internet e tot mai greu de găsit conținut de calitate scris de autori romani (in romana sau engleza, nu ar fi o problema).

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.