Azi mi-e scîrbă de români

Şi mai exact de românii plecaţi la furat, omorît şi violat prin Italia şi alte locuri (http://evz.ro/article.php?artid=329140, broken link).

Pe de o parte avem ‘condiţiile groaznice’ în care sunt ţinuţi. Pe de altă parte avem crimele pe care le fac acolo.

E vina lor. Nici un dubiu. Nu e vina mea sau vina ta. Deşi… hai să stăm strîmb ca să judecăm drept.

De ce românii devin dincolo criminali venali? Merg acolo să muncească, iar un om care munceşte nu prea mai are timp de crime, pentru că e prea obosit. De ce devin dară criminali? Pentru că li se permite.

Pentru că, una la mînă, carabinierii italieni îi lasă. Da, ar trebui să intre în ei un-doi. În Statele Unite poliţiştii somează, trag şi apoi întreabă. Am stat un pic să mă gîndesc la treaba asta, am condamnat-o atunci cînd am auzit de ea. Dar am înţeles de ce e necesară abia acum. Carabinierii ar trebui să înţeleagă că taberele de ţigani nu au voie să existe fără trei sute de carabinieri care să facă rondul pe-acolo.

Iar în al doilea rînd, pentru că aici nu au înţeles că furtul, violul sau crima se pedepsesc, ORICINE ai fi. Pentru că Poliţia Română e prea moale. Aţi auzit-o în cîntecele hip-hop care ironizau poliţia, aţi rîs şi v-a durut în bască. Ne plîngem de imaginea pe care o avem în lume, dar nu suntem în stare să ne facem curăţenia necesară. Da, pentru că dacă vrem să avem o imagine curată în afară, trebuie să ne curăţăm din interior.

Ştirile de la ora 5 s-au mutat în Italia – încă o dovadă despre cît de rea e popularizarea crimei ca spectacol. De-acolo trebuie să pornim. De la cît mai puţine subiecte pentru ştirile de la ora 5 – crimele românilor din Italia fac parte din mîncarea de după-amiază a românilor, nu ne mai impresionează, nu ne mai ating. Ni se par puţine. Pentru că ne-am obişnuit cu prea multe astfel de acte.

Şi nici nu-i de mirare cînd individul care a violat-o şi a omorît-o pe femeia aceea în Italia e protejat de toată tabăra de ţigani, iar cea care se ridică contra crimei e sancţionată de ei. Pentru că românii au fost obişnuiţi cu astfel de spectacole, le-au tolerat prea multă vreme. Pentru că în România li s-a permis ca vocaliza în grup să ‘spele’ crimele.

În România avem nevoie de închisori mai multe şi de mai multă disciplină. Ar cam fi timpul să ne asumăm lucrurile astea.

Şi atunci o să se îmbunătăţească imaginea noastră în lume.

PS: Şi da, e vina noastră.

PS: O reacţie mult mai puternică la evenimentul acesta găsiţi aici: http://andreanum.wordpress.com/2007/11/02/ce-se-naste-din-pisica/


14 Replies to “Azi mi-e scîrbă de români”

 1. Botache

  Sa iti fie mai scarba de tigani, ca aia is si mai rau. Nici romanul nu e foarte breaz, dar tiganul il intrece, cu mult. CUm dracu` sa ramai echilibrat, fara sa ai prejudecati si fara sa faci discriminari, intr-o lume ca asta?

 2. elena

  Mie nu mi-e scarba de romani, dar ma doare. Nu prea se manifesta in nici un fel durerea mea, dar nu omor, nu fur, nu violez. Nu mi-e rusine ca-s romanca, dar mi-e rusine de/cu cei care fac natia de rusine in halul asta.

  Ma gandesc oare de ce Germania nu are prb cu romanii?Ca nu are totusi… sau nu de nivelul celor din Italia.

  Dar cand parintii/sotia sunt omorati de cei care au pasaport romanesc iti este cu putinta sa nu te gandesti cand ai de-a face cu alti oameni ca si ei au tot pasaport romanesc?

  Probabil ca ce zici tu e o solutie care ar functiona! 😕

 3. elena

  Poate se poate sa ramai echilibrat daca te gandesti ca nu e nici meritul dar nici vina cuiva pt ca se naste: blond cu ochi albastii, roman , tigan, francez etc.Apartenta la o comunitate sau alta mai influenteaza si cum evoluezi/involuezi ulterior.

  Dar, trebe’ sa ai ceva de sfant in tine sa te mai poti gandi la asta cand cei pe care ii iubesti mor de mana unui purtator de pasaport X.

 4. dorinlazar

  Elena: mie mi-e scîrbă din toate motivele pe care ţi le-am enumerat acolo, şi multele pe care nu am apucat să le zic… poate le voi zice odată, dacă voi avea o voce care într-adevăr poate să schimbe anumite lucruri în societatea noastră.

 5. dorinlazar

  Chestia cu discriminarea e o prostie… Ar trebui să facem discriminări cît mai sonore împotriva crimei, dar şi împotriva lipsei noastre de reacţie.

 6. Raul
  1. Sunt roman. Ma identific cu romanii.
  2. Eram in italia si am vazut o tiganca cersind bani pentru a se putea “intoarce in romania”… si nu vorbea romana vorbea… tiganeste?
  3. Deci imi este cam greu sa ma identific cu 2, avand in vedere ca nici macar nu vb aceeasi limba… dar fie.
  4. Acum cateva zile m-a intrebat unu de unde vin si am preferat sa zic: California, desi ma intreba de unde sunt defapt si ar fi trebuit sa zic Romania. Dar am obosit sa lupt cu parerile vestului despre romani. Si asta se numeste discriminare!
  5. Tiganii ar fi trebuit educati si integrati de inainte de comunism chiar. In schimb nu au fost si nici acum nu sunt, si consecintele se vad.
  6. Daca am incerca 5 organizatiile de drepturile omului ar sari arse ca vai de mine cum ne tratam minoritatile si ar face asta prima pagina, vreun cersetor tigan in romania schilod. Asa ca zau? Ce e mai bine asta sau ce se intampla acum?

  Mi-e scarba nu de romani ci de oamenii prosti de pretutindeni. Si sunt jignit cand un tigan care nu imparte nimic din limba si cultura mea e numit roman “ucigas”.

 7. dorinlazar

  Nu mi-e scîrbă de mine şi de alţi români care au fost şi care au lăsat ceva. Şi dacă te uiţi mai în spate în posturile mele, o să vezi despre ce vorbesc 😉

 8. Oana

  Dorin, incepi sa devii comunist 😀 Nu ii poti judeca pe toti dupa un singur cretin. Lucru pe care nu ar trebui sa-l faca nici italienii.

 9. dorinlazar

  Comunist? Eu aş zice realist. Nu judec după un singur cretin. Am exprimat şi celălalt punct de vedere. Dar iartă-mă, ei nu ne tratează diferit de cum tratăm noi ţiganii. Problema e la noi.

 10. lapadat adela

  TOT TIMPUL M-AM INTREBAT DE CE TIGANII NU AU TARA LOR AR FI MULT MAI SIMPLU PT TOTI SPER CA DE ACUM IN 10 ani sa fie ca sa putem trai mult mai linistiti si fara sa avem rusine si noi pentru ei.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.