Azi suntem supăraţi pe… (discursul contradictoriu al zilei)

Azi suntem supăraţi pe oamenii care sunt supăraţi pe orice.

Îi auzi şi îi vezi în fiecare zi: Sunt morocănoşi, sunt ofticaţi pe cele zece miliarde de lucruri din lumea asta care îi deranjează, şi ţin neapărat să-ţi facă praf ziua, nervii şi existenţa cu faptul că NU le place ceva.

S-au născut într-o lume mult mai bună, mult mai curată, mult mai frumoasă, şi de-acolo totul s-a stricat. Nu le convine un lucru, dar nu se gîndesc că ţie ţi-ar putea face plăcere acel lucru. Dacă au argumente, distrug tot.

Aşa că nici nu-i de mirare că de la ei nu mai auzi că le place ceva. E plină lumea de lucrurile care nu le plac lor. Şi ei trebuie să le spună, bătîndu-şi joc de timpul, de energia şi de nervii tăi. Poate nu vrei să afli că o mîncare care ţie îţi place ‘e un rahat, urăsc porcăria aia’. Poate nu vrei să afli că muzica pe care o asculţi e ‘o porcărie zgomotoasă, na de-aici muzică’, chiar dacă nu le-ai împuiat tu capul cu muzica ta. Poate nu vrei să ai parte numai de feedback negativ.

Iar ei sunt acolo să-ţi dea feedback negativ. Sunt acolo să îţi zică despre faptul că ceea ce faci tu e o prostie, că ‘nu ştii să-ţi trăieşti viaţa’. Sunt acolo să-ţi spună că modul lor de a gîndi este cel bun, deşi ei nu gîndesc nimic pozitiv. Sunt acolo să-ţi amintească CUM să-ţi trăieşti viaţa, spunîndu-ţi doar ce să NU faci; şi evident sunt acolo să-ţi zică faptul că s-ar descurca mult mai bine cu situaţia ta, că ei ar fi mai rapizi, mai deştepţi, mai buni contabili, mai morali, mai frumoşi, mai bine îmbrăcaţi, cu maşină, apartament şi trei afaceri pe care le conduci “doar din taste, frate, să fi avut eu creeraşu’ tău”.

Laser, frate.

M-am săturat să îi aud cu ce nu le convine, mai ales cînd nu îi afectează direct. Oamenii ăştia mor de durerea altuia, şi îi vezi polemizînd cu tine, roşii la faţă de nervi, abia trăgîndu-şi sufletul din cauza unei probleme care nu-i priveşte, şi nici nu le va afecta în vreun fel existenţa. Nu sunt în stare de argumente, ei lucrează la nivel de discurs. Ei te fac din vorbe pentru că sunt incapabili de fapte. Iar argumentul lor suprem?

“E naşpa, bă, e o porcărie”.

Sunt oamenii care au opinii ferme, maturi, stîlpi ai societăţii. Nu le-ar păsa nici cît negru sub unghie de ceea ce crezi tu, pentru că ce ştiu ei (şi cel mai des ştiu tot) e adevărul, şi ceea ce faci şi gîndeşti tu este o porcărie. Ei ştiu asta. Doamne ferească să-ţi placă ceva ce lor le displace. Vei regreta tot restul vieţii faptul că îţi place acel lucru.

Era o vorbă: gusturile nu se discută. E vorba, desigur, de gusturile lor. Nu se discută pentru că nu există. Oamenii ăştia sunt pur şi simplu afectaţi de negare, de negativitate. Aşa că nici nu-i de mirare că o să-ţi nege dreptul de a asculta Billie Holiday, chiar dacă îi vezi ţopăind pe ultima piesă (sperăm) a Simonei Sensual.

Cîrcotaşi de profesie, îi invităm să-şi schimbe atitudinea. Să nu se mai plîngă atît, pentru că nimic bun nu o să vină din nimic bun. Nu sunt arhanghelii unei lumi pozitive cei care se plîng de toate lucrurile rele. E ca şi cum ai spune că dacă te uiţi la ştirile de la ora 5 de la Pro Tv, cu zece crime pe minut, o să te simţi umplut de energie pozitivă. O prostie, răul e un cerc vicios, negativismul e un cerc vicios.

Una e să critici pentru a îndrepta ceva, sau pentru a preveni pe cineva, alta e să critici doar pentru că tu eşti cu capsa pusă pe toate lucrurile care trăiesc pe lumea asta (exceptînd propria persoană), şi deci trebuie să te exprimi în consecinţă.

Eu unul m-am săturat de astfel de oameni. Voi?

PS: Şi eu sunt unul dintre ei. Da’ măcar eu mă simt din cînd în cînd.


One Reply to “Azi suntem supăraţi pe… (discursul contradictoriu al zilei)”

  1. Alex

    Mă cam simt cu musca pe căciulă, și ai dreptate, dar e inerția de vină … când toată lumea din jur e negativistă, e cam greu să radiezi de fericire.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.