Azi trebuie să scriu ceva pe blog

Adică nu trebuie, da’ parcă ar fi mișto, altfel se fac pe la colțuri pânze de păianjen.

Aș comenta un pic politica pe scurt, dar m-am depărtat atât de tare de subiectul ăsta încât nu văd ce contribuție aș aduce. La ce bun să vin eu să mai fac bulbuci la gură când sunteți cu toții nervoși deja? Ajută pe cineva? Pe mine nu.

Nu că aș zice că e rău că comentați de politică. Probabil dacă nu ați comenta voi aș face-o eu, și serios, chiar am lucruri mai bune de făcut decât să mă pun să analizez ce face Nea Tudose din capu’ țării. Deci serios, e bine, keep up the good work, eu doar nu o să mă bag.

V-aș povesti despre Star Trek, că am terminat în sfârșit Deep Space Nine la vreo doi ani de când a început Ovidiu să mă bată la cap că e cel mai bun Star Trek. E bun, nu zic nu, are mai multe sezoane de coerență față de TNG, deși mi se pare că poveștile din TNG sunt mai bune, dar Sisko e mai tare ca Picard. Și am impresia că Janeway e mai tare ca Sisko, dar acu’ urmăresc Voyager, primele două sezoane sunt slabe la toate Star Trek-urile.

Ceea ce îmi amintește că apare un nou serial Star Trek. Primul care e dominat de femei (nu doar condus, ca Voyager). Și mă întreb cât de ușor de digerat va fi, pentru că nici TNG, nici DS9, nici Voyager nu au fost foarte convingătoare de la primul sezon. În lumea de azi mai avem răbdare să investim într-un serial care e cât de cât meh la început?

Nu prea cred. Mă uit la Game of Thrones, sezonul 7, și cum oamenii au refuzat să vorbească de el primele două episoade pentru că nu se întâmpla cine știe ce. Cum a murit cineva, pac, toată lumea cu spoilerul, dar e drept că oamenii acum funcționează numai pe stimulare directă, nu mai investește. Puțini sunt cei care au apreciat primele două episoade din sezonul 7 pentru că se vede că construiesc ceea ce va urma restul sezonului. Și când ai o bătălie cu dragoni… yupiii!

Trăim doar pe stimuli direcți, nu investim. Totul trebuie să se întâmple repede, să fie încărcat, puternic, exploziv, dacă se poate o explozie continuă care să țină o oră. După care, osteniți, să așteptăm următorul episod, sau să căutăm pe net următoarele episoade furate de vreun hacker care vrea și el niște bani ca să nu dea drumul la episoade cu două zile mai devreme.

Revenind la Star Trek, cred că o să fie greu să devină convingător. Mai mult ca sigur își va aliena vechii fani și-l vor face pe Picard să pară un tip ultra-conservator. Dar e bine că repornește seria, adevărata valoare a Star Trek e în seriale, nu în filmele de cinematograf.

Ce s-a mai întâmplat interesant? A, eterna discuție cu manelele care nu sunt cultură. Nu mai dau link-uri, că devine obositor să repet aceeași poveste. Noi neînțelegând că cultura e o chestiune observabilă, nu e o chestie pe care o faci. Chiar, cei care sunt plătiți să „facă cultură” nu o fac, pentru că au zero spectatori, în afară de faptul că consumă niște bani de la buget, actul lor cultural are zero impact.

Cum resimțiți astăzi FITS-ul și TIFF-ul? Mai știți cine a câștigat marele premiu de la FITS? Mai știți cine a câștigat marele premiu de la TIFF? Întrebări retorice, desigur, că nu s-o obosi nimeni să-mi răspundă la ele.

Acesta e doar un exercițiu de scriere. Mi-am dat seama că vreau să scriu din nou, dar îmi lipsește exercițiul, așa că de ce să nu încep cu o postare pe blog?