Bacalaureatul protestează

Îmi promisesem că nu o să mai scriu despre bac, dar nu se poate trece peste. Pur și simplu nu se poate. Bacalaureatul pur și simplu nu se lasă. Singurii care nu au vorbit pentru elevi sunt ei înșiși. Nici nu mă așteptam să o facă, iar faptul că au scris este surprinzător. Nu le-am acordat atîta credit – și mai ales nu credeam că o să aibă cineva curajul să spună că a fost nedreptățit pentru că a fost supravegheat mai strict.

Și a scris nu unul, ci . Oh, stai. Cam unul singur. La vreo cîteva săptămîni după bac? Bine, fie, haideți să vedem ce zice:

Ruşine pentru că aţi ajuns să daţi vina pe o generaţie crescută de voi, arătată cu degetul acum tot de către voi! Ruşine sistemului care ne-a crescut! Ruşine modelelor care ne sunt promovate de mai bine de 20 de ani încoace! Ruşine nouă, vouă, profesorilor, elevilor, politicienilor, mass-mediei, ROMÂNIEI!

În general sunt foarte de acord cu ceea ce spune. Da, vina pentru generația aceasta o poartă educatorii. Pe de altă parte, mare parte din educație mi-am făcut-o singur. Da, singur am citit filosofie, singur am citit cărți, singur am refuzat să fac ceea ce îmi spuneau la școală să fac, singur mi-am căutat un job, singur singur singur. Iar tu, generație de aur, ai avut resurse infinite. Te-ai născut cu internetul la cap, orice informație e la 10 secunde distanță. Puteai să te educi și singur, și ai făcut-o. E lăudabil că te învinovățești și pe tine pe drept 🙂

Am ajuns după 20 de ani de şpagă, de modele gen Becali, Tălmăcean şi Bianca Drăguşanu, de învăţământ prost manageriat, de legi prost făcute să profite cei puternici, de facultăţi pe pile şi pe bani din care au ieşit generaţii întregi de dascăli care ne-au educat pe noi, cei idioţi şi fraieri cei care ne aflam acum în aceeaşi oală, indiferent dacă ne-am luat sau nu BAC-ul, am ajuns la o limită!

Dar tu, meseriașule, de ce ai abordat ca modele pe Becali sau pe cei pe care i-ai enumerat pe-acolo și eu nu-i cunosc? Și învățămîntul e prost manageriat? Serios? Dar nu cumva învățămîntul e în interesul tău? Tu nu știai că TU ești direct interesat să înveți? Hai să vedem unde ți-e limita.

Nu mai suportam! Refuzam sa credem că suntem o generaţie pierdută! Suntem defapt prima generaţie care va fi sacrificat cu folos, şi asta deoarece ne-am saturat de ce se întâmplă în ţara asta! Totul trebuie să înceteze! Pentru asta vom ieşi în strada şi vom cere dreptate! Cerem ajutorul oamenilor corecţi, ajutorul moral de care avem nevoie pentru a progresa! Toată lumea este acum şocată de rezultatul Bacalaureatului şi implicit de învăţământul romanesc. Ohh, dar ce surpriză! Cât de neaşteptat! Ce şoc! INCREDIBIL! SENZAŢIONAL!

Învățați să suportați – viața reală e mult mai nașpa, și copiuțele nu ajută. Sacrificați? Hai să fim serioși, sunteți cea mai răsfățată generație. Tocmai de-aia ați picat pe capete, ați crezut că totul trebuie să fie ușor. Și nu, nu, nimeni nu a avut nici un șoc – șocul real a fost că de data asta bacul a fost corect organizat. Faptul că ați căzut voi pe capete este doar statistică.

Și acum, partea interesantă:

Adică din aceşti copii care din `99 până acuma li s-a schimbat programa de n`spe ori, care au intrat la liceu să dea bac din geografie şi s-au trezit în a 12-a că dau din fizica

De-a dreptul amuzant. S-a schimbat programa de n-șpe ori? Nu chiar. Din contră, la începutul clasei a XII-a știați EXACT care sunt subiectele care se pot da. E un lux pe care generația mea nu l-a avut – mai mult, generația mea (care a terminat liceul în 1998) a ieșit în STRADĂ pentru a se asigura că nu o să se schimbe lucrurile fără voia lor. Și nu s-au schimbat, pentru că dreptatea era de partea noastră. Și voi ați intrat la liceu ca să învățați, sau ca să dați bacul? Adică mie-mi spui că în clasa a IX-a te așteptai să știi ce se dă la bac? Ce facem, învățăm doar ce se cere? 🙂 Copiii mei dragi și scumpi, trezirea. Cînd ajungeți la facultate și o să învățați într-o săptămînă pentru un examen TOT cît ați avut pentru bac, ce o să faceți atunci? Suicid în masă? Un demn seppuku?

Ştiaţi ca 25% din toţi profesorii actuali au studiile făcute la Spiru Haret? Sau asta nu e important pentru voi? Ştiaţi că suntem pe penultimul loc din Europa şi la egalitate cu Congo la nivelul învăţământului?

Și e relevant? Manualele tot alea sunt, nu te oprește NIMENI să înveți mai mult decît te învața profesorii. Iar nivelul învățămîntului e dat de rezultatele voastre, domnilor elevi. Da, de ale voastre, nu de ale profesorilor.

Ei bine, suntem altfel, dar nu asa cum credeţi voi! Suntem diferiţi! Suntem diferiţi prin faptul că ştim sa spunem GATA!Gata cu adevăratele gunoaie din ţara asta! Nu va mai merge! Noi avem onoare şi demnitate, nu mai suntem nişte slugi în fata voastră, iar dacă nu vom reuşi să vă schimbam, vom pleca din ţară, şi atunci sa rămâneţi voi să vă plângeţi de milă! Noi, generaţia etnobotanistilor cum ne spuneţi voi o să vă arătam ca avem mai mult curaj decât toate generaţiile voastre de comunişti la un loc! Reprezentam adevărata forţă deoarece noi suntem VIITORUL iar voi sunteţi doar nişte amărâţi care vor muri şi vor fi uitaţi de istorie! Voi aţi fost PERIOADA NEAGRĂ din istoria acestei tari şi asa veţi fi ţinuţi minte, iar noi, noi suntem PRIMII! PRIMII care se revolta împotriva voastră!

Ia un măr.

Trăiești într-o țară liberă. Pleacă, dacă asta îți dorești. Pleacă, și plînge-te lor că lucrurile nu merg așa cum te-aștepți tu. Plînge-te la american sau la neamț că e prea greu ce-ți cere să faci.

E bine că există astfel de proteste. Pentru cel care l-a scris, am cîteva sfaturi: respectul nu se cere, se impune. Dacă vrei respect, și dacă vrei să demonstrezi că ești altfel, atunci fă ceva altfel. De exemplu, arată-ne că poți să iei bacul și atunci cînd nu sunt permise copiuțe. Arată-ne că ești mai tare decît noi, și devino un antreprenor. Înființează-ți primul liceu privat. O facultate privată elitistă. E o țară liberă. Poți să o faci.

Ah, doar dai din gură? Păi și eu ce să-ți fac? Mai ia un măr.