Băieții cu vocalize nu au voce

Să vă zic un secret. O să rămâneți proști dacă nu dați click pe articolul meu să citiți adevărul despre băieții care fac vocalize. Cel mai recent exemplu e ăsta în care Jessie J a invitat mai mulți fani să cânte cu ea piesa “Flashlight” (“Lanternă”).

Este o piesă numită “Lanternă” și el o lălăie împotriva bunului simț și împotriva ființelor umane cam așa: “Laaaaaaaanteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeernăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăă”. Să-l urmărim:

Vreți să vă zic ceva? Băiatul ăsta nu are voce. Ah, are voce cât mine și cât tine, ceva mai subțire, dar degeaba. Te uiți la piesa asta cum se desfășoară și… nimic. Piesa, repet, se numește “Lanternă”. Nimic dintr-o piesă numită “lanternă” nu poate justifica crimele muzicale pe care le săvârșește băiatul ăla acolo.

Și toți cei care ascultă vor spune: “are voce”. Nu are. Nu, “vocea” nu e o urlătură indefinită și niște triluri de lebădă pe moarte. Apropos, că tot veni vorba, multă lume se întreabă cum sună cântecul de lebădă. Oamenii nu înțeleg relația “cauză-efect” în ecuația “cântec de lebădă-moarte”. Revenim. Ce face omul ăla acolo e să pună o voce cu un pic de potențial peste un negativ refolosit de un miliard de oameni să cânte despre o lanternă.

Ah, sigur, nu putem să facem toți ce face omul ăla acolo. E adevărat. Pe de altă parte, nici el nu poate să facă lucrurile pe care le fac eu, de exemplu el nu stăpânește mai deloc limba română. Suntem chit la chestia asta.

Dar să vă zic o chestie pe care voi, ascultătorii, nu vreți să o recunoașteți. Interpretarea omului e slabă. E atât de proastă încât ascultând varianta în original cântată de Jessie J veți aprecia cât de calmă și așezată e piesa. Și asta e chestia tragică cu toți băieții și fetele care cântă de le dau bojocii p-afară. Sunt agresivi, obositori. Interpretarea lor e exagerată d-a capo a fine, e un stress și o oboseală continuă. Spre deosebire de ei, varianta originală are un crescendo natural, iar când Jessie face vocalize, simți că e un punct culminant al piesei. Există un rol artistic pentru vocalizele lui Jessie J, și e cu totul altul decât “muamă ce voce am iou” pe care îl abordează copiii ăștia “cu voce” de la concursurile de la Tv.

Știți care e faza? Ascultați și alte piese, vocalizele lui nu sunt nimic special. Nu punctează nimic, au zero emoție. Ascultați-l, de exemplu, masacrând “It’s all coming back to me now“… și nu numai că omul nu are voce, nu înțelege construcția unei piese, dar ca el sunt legiune. Cumva s-a transmis ideea că asta înseamnă să ai artă în tine, să faci vocalize cretine din nou și din nou. Iată, de exemplu, o domnișoară masacrând “This is a man’s world” la X-Factor în România. Sau, de la aceeași emisiune, Laura Codruța Kövesi cântând “Purle Rain”. Piese plăcute, valabile, distruse de interpretări lipsite de talent.

V-ați întrebat de ce Jessie nu vibrează ca o bucată de jeleu dezacordată în piesa de mai sus? De ce nu vibrează nici James Brown în interpretarea lui pentru “This is a man’s man’s man’s world”?

Răspunsul e: “pentru că nu e nevoie și pentru că oamenii vor să cânte ceva mai mult pe seara aia”. Nu trebuie să îți omori vocea cu un singur cântec, se poate mai bine.

Dar publicului îi plac afonii netalentați care dau impresia că au voce doar pentru că au curaj să urle în microfon. Arată eroic, sau ceva de genul. În realitate nu ar rezista în picioare la un concert cu un astfel de om mai mult de 30 de minute, dar asta e altă poveste.

Tone deaf


11 Replies to “Băieții cu vocalize nu au voce”

 1. razvan

  băiatul nu e departe de multi participanți la vocea româniei pe care ii idolatrizează o țară întreagă.

 2. Mircea

  de acord cu ce scrii, cu exceptia afonitatii de la final.
  respectivul “e multe”, dar nu afon.
  retine acel potential pe care l-ai mentionat.
  potential pe care eu sau tu probabil nu-l avem.
  in rest, ma feresc in general sa critic amatorii, ca de aia le zice amatori.
  critic insa profesionistii, sau cel putin cei care intr-un fel sau altul s-ar incadra in categoria respectiva, cum ar fi Ina.

 3. Dorin Lazăr

  Nu există amatori, decât în imaginația naivilor. Tipul ăla care cântă acolo și-a postat pe contul de youtube de unde încasează bani pe vizualizări. Mulți bani.

 4. Mircea

  consulta un muzician, un(o) profesor(oara) de canto, ceva.
  vezi ce iti zice.
  cat despre bani pe prostia altora, life’s a bitch.
  el e vinovat sau conceptul si mecanismul e problema?

 5. Mircea

  ah, si banii aia pe Youtube vin de la Google? pai nu sunt ai mei, ca eu nu pun botul la masinaria lor de facut bani cu reclame.
  dar cand Ina falseaza pe banii Consiliului Local ma intereseaza in mod direct.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.