Bani

În pauza dintre meciuri, TVR HD a dat în loc de știri sau alte ‘programe educative’ un film Tv (ieftin, simpluț, etc.). Adormit pe canapea, l-am urmărit printre două sesiuni de somn, și mi-am amintit că vroiam să scriu postarea asta de multă vreme. Într-un fel, e doar un rezumat a ceea ce am mai scris aici în mai multe rînduri, dar și o aducere aminte e bună.

Ei, în filmul ăsta e vorba, printre altele, și de doi copii care află că mama lor nu mai poate să plătească facturile. În momentul doi pun la cale o mică afacere: cititori de cărți pentru un azil de bătrîni. Povestea e secundară, dar surprinde un lucru foarte fain: niște copii se apucă să facă ceva util pentru cei din jurul lor, pentru bani. Nu, nu voluntar, ci pentru bani.

Există în societatea românească un oprobiu aproape instinctiv la adresa banilor. Banii sunt văzuți ca ceva rău, ceva care te face indezirabil. La cinste e pusă sărăcia, nu bogăția, iar cei care reușesc să facă bani sunt întotdeauna hoți, bandiți, chiar dacă munca pe care au depus-o e mult peste eforturile celor care îi invidiază.

Avem o definiție foarte proastă pentru bani. Întreabă pe oricine din jurul tău ce este banul: “banul e ochiul dracului” e răspunsul instinctiv. Însă realitatea e că nu, banul nu e ochiul dracului, ci oamenii care țin la bani mai mult ca la viața lor sunt problema. Banul e ceva mult mai simplu și mult mai frumos. Dacă m-aș apuca să o citez pe Ayn Rand vorbind despre bani, însă, s-ar termina tot Internetul, așa că mă voi rezuma la a da o definiție scurtă și, sper, clară.

Banii sunt modul universal de a exprima valoarea pe care un om o produce pentru societate.

E o afirmație pe care am încercat să o dezbat, să o combat, să o contrazic de suficient de multe ori încît să stea încă în picioare. Și atunci cînd pare că nu stă în picioare îmi amintesc alternativele.

shut-up-and-take-my-money


22 Replies to “Bani”

 1. Roxana

  Nu doar românii. Sunt și alții care strigă că banii sunt răi, am senzația.

  Dar da, la noi e plin de oameni care simt nevoia să se scuze: „Nu fac asta pentru bani…” „Eu vreau să fac artă, nu bani…”

  Nu vreau să spun că e rău să faci ceva gratis. Vreau să spun că e rău să-ți ceri scuze că nu faci anumite chestii gratis.

 2. bezmetique

  Ha-ha-ha “Banii sunt modul universal de a exprima valoarea pe care un om o produce pentru societate.” Spune-mi valoarea pe care o produce pentru societate un om ca Basescu, Voiculescu, Nastase, sau chiar Patriciu. Sau ce valoare aduce societatii un medic cinstit comparativ cu unul pus DOAR pe spaga, si care este diferenta, exprimata in bani, dintre ei. Respectul exprima valoarea pe care un om o produce pentru societate, si nu banii.
  Mai e o vorba: “bani au si tiganii, dar omenie…”

 3. Roxana

  @bezmetique

  Da, și eu am primit propuneri să fac muncă gratis pentru recunoaștere, respect și artă. În general însă prefer recunoaștere, respect și artă pe bani.

 4. bezmetique

  @Roxana
  Nici eu nu fac munca voluntara, chiar o evit pe cat posibil. Dar banii nu reprezinta singurul lucru decisiv in alegerea directiei de urmat.
  E foarte bine ca ai bani, cat mai multi bani, dar cum spuneam mai sus, sunt persoane care pentru mine nu inseamna nimic, chiar din contra, ii dispretuiesc direct proportional cu marimea contului.
  E adevarat, competitia stimuleaza progresul, dar doar atunci cand e reglementata de bun simt, si de constientizarea faptului ca oricand poti sa ai nevoie de ajutorul celor de pe urma carora ai profitat pana acum. Si care ar putea sa fie interesati doar de bani!

 5. Dorin Lazăr

  @Roxana: am preferat să vorbesc despre un fenomen local, pentru a explica mai bine situația.

  @bezmetique: tocmai ai aflat de ce condamnăm furtul. Pentru că banii ăia nu reprezintă munca lor de care să beneficieze întreaga societate. În rest, dacă întrebi ‘ce fac pentru bani oamenii care au bani’, răspunsul l-ai fi găsit după ce ai fi meditat un pic asupra problemei: creează afaceri, oferă posibilitatea altora să se împrumute de bani ca să construiască afaceri noi, etc.

  @Mithrandir: prea lung, prea lung. Pe Internet merg chestiile astea scurte.

 6. Pingback: Stiri 10 iulie 2014 | paradigma.ro
 7. Roxana

  @bezmetique

  Eu nu evit munca voluntară, neapărat, dar hei. E o poveste mai lungă.

  Și eu știu oameni cu mulți bani. Personal. Unii sunt niște oameni foarte neplăcuți, dar sunt afaceriști buni. S-au uitat în jur, au făcut o fabrică, au lansat o afacere care turuie. Clienți mulțumiți, angajați care au din ce trăi, produse ori create, ori aduse la cei care au nevoie de ele. La nivel uman? N-aș sta la o cafea cu ei. La nivel profesional? Sunt genul de oameni care își fac treaba și o fac bine: poți să pui bază pe ei că dacă lași pe ei o parte a problemei nu trebuie să te mai gândești a doua oară la ea.

  Respect? Nu neapărat. Dar bani, da. Îi câștigă. Cei care nu-i câștigă, cum spune Dorin, sunt de condamnat. Nu numai că banii nu reprezintă munca lor, ci reprezintă chiar munca altora.

 8. krossfire

  Am de multa vreme un articol pregatit pe tema asta, plecand de la cum banii sunt o unitate de masura a valorii (pana si bobocii de la ASE stiu asta) si ajungand la necesitatea intelegerii ca pentru orice serviciu exista un pret corect si o modalitate adecvata de plata. O sa-l public insa atunci cand o sa am si ceva mai multe exemple personale 🙂

 9. krossfire

  ^Exemplele exista, dar unele nu pot fi inca disecate, din motive de clauze mai vechi contractuale (e vorba de vechi joburi, nu de blog sau altceva).

 10. krossfire

  ^Motivul pentru care voiam sa scriu articolul nu era explicarea unor concepte de economie elementara, ci translatarea lor in prost inteleasa lume a scriiturii (fie ca-i scriitura jurnalistica, fie ca-i scriitura comerciala sau copywriting).

 11. Mircea

  “tocmai ai aflat de ce condamnăm furtul”
  bun, bun, Dorine, dar ce te faci cu hotii neprinsi care sunt negustori cinstiti?
  apropo si de problema copiatului la Bac. poate ca jumate din cei care trec la limita o fac pe baza de copiat. o fac pentru ca stiu ca nu risca decat o eliminare. pedepse serioase nu exista.

 12. Dorin Lazăr

  Păi de ăia trebuie să începem să ne plîngem. Și să ne plîngem. Și să ne plîngem. Inacțiunea noastră îi va proteja, dar dacă îi vom expune, vom face plîngere contra lor… Lucrurile se vor schimba.

 13. Dorin Lazăr

  @krossfire: Pare un articol interesant. Și cred că din păcate lumea ‘culturală’ e inundată de idealisme în care totul e gratuit, neînțelegînd că banul e unul din cele mai faine lucruri posibile; inclusiv motivul pentru care nu ne mai omorîm cu pietre de pe marginea rîului. Mă rog, e mult de vorbit. De-asta am scris postarea scurtă, pentru că altfel luam din nou discursul din Rand și îl rescriam.

 14. Mircea

  de acord, daca ii vezi, ii arzi, nu-i lasi.
  dar daca nu ii vezi, ce faci?
  pedepsele grele i-ar determina pe cei mai multi sa se gandeasca de zece ori inainte sa calce stramb.
  nu e solutia perfecta, unora nu le frica nici de pedeapsa capitala, dar pe cei mai multi i-ar responsabiliza.

 15. Vlad

  Diferență culturală: “banu-i ochiu’ dracului” față de “love of money is the root of all evil”. Par similare, dar diferența e majoră.

 16. Dorin Lazăr

  Și pe-afară se prescurtează vorba la ‘money is the root of all evil’ – o prescurtare tristă și care bate în aceeași direcție ca vorba noastră. 🙁

 17. Bogdan

  “Banii sunt modul universal de a exprima valoarea pe care un om o produce pentru societate.”
  Asta ar fi intr-o societate ideala.
  Realitatea insa ne arata ca societatea se poate distruge pentru aceeasi bani. Si nu neaparat prin furt, ci facand totul legal.
  Criza economica a aparut din cauza speculatiilor financiare. Adica toata lumea a avut de suferit pentru ca unii au castigat multi bani aducand valoare 0. Si toate au fost facute legal.

 18. krossfire

  Bogdan: Societatea nu se va distruge pentru bani, ci pentru ca nu e pregatita sa-i gestioneze. Nu banii sunt problema in ecuatia ta, ci societatea 🙂

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.