Banking is sexy (TM)

Pe principiul “socialism is sexy, but the sexy whore killed hundred of millions of suckers like you”, avem de-a face cu un nou val de entuziasm cauzat de un motiv aparent neîntemeiat. Se numeşte ‘banking’, adică acţiunea de a lucra cu banca pentru a-i împrumuta sau pentru a împrumuta de la ea bani, şi mai nou este cea mai sexy treabă posibilă de pe lume.

Nu mai departe de ieri îmi povestea ::mitel:: de o nouă reclamă la o bancă oarecare, în care o tipă are un proiect genial de a învăţa lebedele să zîmbească precum Mona Lisa del Gioconda. Costumul din faţa ei, cel ce oferă bani pare entuziasmat de idee: “Ştiţi, întotdeauna mi s-au părut cam triste lebedele”

O bătaie pe umăr, un fel de “spor la treabă” şi banii îi sunt oferiţi, cu ‘cea mai favorabilă dobîndă şi cele mai bune rate”.

O altă treabă e creditul de la o altă bancă la fel de oarecare, la care ne pune ceasul pe un perete, un fel de: “l-am făcut şi pe-ăsta” simbolic care să îl asigure că i-a sunat ceasul după cele 24 de ore cît durează să primească creditul (şi da, durează MULT mai mult de 24 de ore, şi da, îţi cer să donezi trei litri de sînge înainte, ca să te resusciteze manual în caz că le faci în ciudă şi crăpi înainte).

Trec prin oraş, şi văd fraza “POATE CĂ anul acesta o să fie anul în care o să scap de datorii”. Bine, nu văd chiar fraza asta, dar ştiţi voi la ce mă refer. Numai oameni fericiţi, în braţe cu bibani de 2 metri pătraţi care în orice ţară civilizată sunt monument al naturii şi protejaţi, oameni care îşi împlinesc visurile de a fi viitori îndatoraţi pe viaţă obligaţi să muncească două servicii ca să reuşească să plătească de trei ori împrumuturile.

Să nu mai vorbim despre omul (din Lună) cu fustiţă, în care pot avea încredere că mînă pe 0 spre %-ul meu (sigur, 1 ăla din faţa lui zero nu contează).  Sau, de exemplu, în oamenii care simulează că se uită la meci pentru că adoră ce fac, şi fac mult după orele de program, chiar dacă toate serviciile care ţin de bani sunt închise la ora aia oricum, dar ei vorbesc cu bătrînele la 5 dimineaţa cînd umplu autobuzele patriei în care mai nou circulă pe gratis.

Pe lîngă orice bancă trec prin Braşov mă arde o fericire supremă. Unii îmi dau împrumuturi să plătesc apartamentul în loc de chirie (mda, sigur), alţii îmi dau împrumuturi să-mi împlinesc visul (şi iau în calcul mai mult de un venit! ura!), Dar nu numai. Mă uitam la Roland Garros, cu Nadal distrugîndu-l pe Federer, şi ce îmi e dat să văd? o reclamă pentru BNP, care invită pe toţi indivizii urbani fără datorii să-şi facă una şi să joace tenis cu BNP-ul.

Banking is sexy. Banca a fost întotdeauna sexy, că doar te lasă în fundul gol şi fără nici măcar o haină pe tine. Aşa că să ne bucurăm cu toţii de noua imagine.

PS: Cum ar fi ca băncilor să li se impună să pună pe certificatele de credit nişte poze cu nişte oameni lăsaţi fără casă: “Excesul de îndatorare poate duce la sărăcie groaznică şi punerea în situaţii dezumanizante”?


6 Replies to “Banking is sexy (TM)”

 1. Vlad

  In primul rand, sa nu crezi ca pe-aici (USA) e altfel. Prostia se plateste si e extrem de scumpa. Nivelul de indatorare e chiar foarte ridicat. Pana la urma nivelul datoriilor private a contribuit la criza mult mai mult decat nivelul datoriilor publice.

  Dar pe de alta parte nu prea vad ce legatura are cu socialismul. In general tari mai socialiste au mai multa legislatie care sa protejeze prostimea fata de banci shmechere.

  De asemenea, creditul de tip ipotecar pune oamenii sa munceasca mai serios. Una e sa-ti pierzi slujba cand cheltuielile sunt intretinerea + mancarea, si alta e cand ai credit ipotecar la casa.

  Ok, tu zici ca sunt “sexy”. Acum multe lucruri sunt “sexy” si “trendy” fara sa aiba legaturi directe.

 2. Dorin Lazăr

  Articolul ăsta e din 2008. Pe-atunci încă nu se spărsese bula. Reclamele pentru creditele bancare erau pe toate gardurile, și totul avea o alură magică, sexy… ia o casă, ia o mașină, ia tot ce vrei, fraiere!

  Sunt sigur că lucrurile sunt la fel și în USA; în România lucrurile s-au mai domolit. Și da, în state prostia se plătește mai dur ca în România: încă nu au fost evacuări cu poliție prea multe în România, dar în state așa ceva nu e neapărat o chestie care să mire.

 3. Horea

  Well, in Anglia inca din 2006 pe documentele primite de la orice banca in care ti se prezenta oferta de credit scria negru pe alb cu litere mari:
  YOUR HOME MAY BE REPOSSESSED IF YOU DO NOT KEEP UP REPAYMENTS ON YOUR MORTGAGE.
  Evident asta pentru ca asa e legea nu pentru ca bancile englezesti au suflet mare 😉

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.