Batman – Conclavul bufnițelor (vol. 1)

Există această vorbă, repetată dureros de des, că benzile desenate americane cu super-eroi sunt subțiri ca și conținut, superficiale și clișeistice. Și probabil că așa sunt, doar că foarte des uităm că suntem în punctul în care încă avem de unde alege.

Editura Art a ales Batman: Conclavul Bufnițelor pentru a-și mări colecția de romane grafice – după Maus, Persepolis și Casa Veselă. Evident, nu avem aceeași gravitate în Batman, dar nu e un roman grafic rău, ba din contră.

Și recunosc că, pornind cu o doză de snobism, nu mă așteptam ca Conclavul Bufnițelor să fie atât de bun. Este cu acel Batman întunecat, personajul greu din spatele clișeului de benzi desenate. Cel bântuit de istoricul familiei sale, cel care se scufundă în cele mai obscure colțuri, e un personaj care vorbește despre disperare și despre determinare. Un personaj mai greu decât ce ne-am aștepta în mod normal.

E acel personaj pe care îl iei și îl pui ca și contragreutate lui Superman, atunci când vrei să vorbești simbolic despre lupta între om și zeu, între vulnerabil și implacabil. Un Batman vulnerabil, mânat de demonii pe care vrea să-i alunge.

Ediția de la Art e elegantă, traducerea atentă și competentă, condițiile grafice de notă maximă – un singur lucru m-a încurcat – foile sunt un pic prea groase, și uneori am impresia că dau câte două foi, nu doar una. Dar m-am obișnuit până la final.

Deocamdată e scos doar primul volum, dar și prețul este cât se poate de ok (vorbim de un volum care în state se vinde la 25$, și la noi cu 33 de lei). E un volum care merită să facă parte din colecția voastră. Mergeți la librăria voastră favorită și răsfoiți-l ca să vă convingeți că îl vreți. Pentru că vă garantez că îl vreți.