De ce nu-i bine să ai jurnaliști privați de intelect

Ne-am obișnuit cu ideea că jurnaliștii români sunt de slabă calitate. Nu înțelegem însă foarte bine care e efectul asupra societății, și ajungem să înțelegem de ce blogurile pot ajunge să fie o sursă de informare superioară, pentru că e posibil ca niște oameni cu cap să comenteze informație brută.

În cazul la care mă refer, informația brută e asta: cineva a postat pe Facebook o poză cu o luare în evidență, o chestie care li se întâmplă rezerviștilor din când în când. Vali a preluat poza respectivă și a comentat-o în stilul caracteristic. Eu am crezut că lumea s-a agitat în ultimele zile cu încorporatul și recrutările pentru că chiar a existat un anunț din partea MApN. Da’ de unde, oamenii au comentat pe poza de la Vali, inclusiv centrul de cultură bacteriană anti-băsistă, Antena3. Dar despre ei știm că sunt coprofagi, și nu au nicio tangență cu jurnalismul.

Chestia mai amuzantă e că Lucian Mîndruță1)se scrie cu î, nu cu â, ăsta e numele lui a scris unul din cele mai comentate articole din istoria recentă a Internetului românesc. când scriu acest articol sunt 1661 comentarii. Există un singur lucru mai comentat decât articolul lui, și o să revin asupra lui un pic mai încolo. Deocamdată să ne amuzăm cu LM, care într-o limbă română aproximativă (scrisul fără diacritice face limba foarte aproximativă) îi ceartă pe tineri că sunt cam fricoși. Are și el dreptate, s-au agitat ca musca în lapte pe informație pe care nici măcar nu au fost capabili să o digereze. Poate singurul lucru pe care ar trebui ca LM să îl reproșeze tinerilor între 20 și 35 de ani e faptul că nu știu să citească și să înțeleagă ce citesc, sau că prea pun botul la dezinformările presei, inclusiv ale trustului din care face ‘mnealui parte.

Dar aici vine rolul jurnaliștilor. Dacă ei nu ar fi prea preocupați să facă copy-paste și să traducă știri despre România din ziare englezești ar fi putut să facă un minim de efort să întrebe în stânga și în dreapta dacă chiar se întâmplă ceva, și să explice despre ce e vorba cu chemarea asta la oaste. Au făcut-o cu întârziere, neconvingător, așa că nu e de mirare că Antena32)postul preferat al oamenilor fără intelect și direcție în viață care încă nu au descoperit drogurile tari a început să abereze.

Dar nu despre asta îmi doream să scriu acum. În schimb, doream să scriu despre incapacitatea jurnaliștilor de a prezenta corect apariția fenomenalului film “50 umbre”. În primul rând, nimeni în România nu știe de ce umbrele alea sunt 50 la număr sau despre ce e filmul și cartea. Cum ziceam mai sus, mulți citesc, puțini înțeleg ce citesc.

50 shades of Grey e o pledoarie pentru abuz psihic. Nu mă refer la faptul că primește câteva palme peste fund, ci la faptul că femeia acceptă o relație abuzivă și e o chestie care se întinde probabil pe toate cele trei cărți. Spiritul jurnalistic ar fi trebuit să înceapă să fiarbă în poporul de la ziare, și oamenii ar fi trebuit să vorbească nu despre practici sexuale, ci despre abuzul în familie. Să le ia interviu femeilor bătute “din dragoste” în Vaslui City. Despre felul cum România e o țară atât de săracă încât oamenii stau în relații reciproc abuzive (pentru că violența domestică e de mai multe feluri și e cam împărțită jumi-juma între sexe).

Ar fi putut scrie despre ce carte oribilă e. E prost scrisă, și profund anapoda. E o carte atât de proastă încât le face pe feministe să urle în gura mare că femeile n-ar trebui să aibă dreptul să scrie, că uite ce prostii scriu. Dar deh, băieții sunt cu filmele cu împușcături și explozii, fetele sunt cu cărți în care sunt abuzate psihic. V-am zis ce mișto e să fii tip în ziua de azi?

Despre asta ar trebui să scrie jurnaliștii. Despre lucrurile adevărate care chiar iau România pe deasupra. Și despre Terminator 2.

terminator-2

[NOTĂ: Știu că jurnaliștii sunt cu totul altceva. Când zic ‘jurnalist’ zic ceea ce se percepe acum ca jurnalist: oamenii care publică constant în ziare chestii, cel mai des cunoscuți ca publiciști. Nu mă refer la oamenii care strâng informația brută și o prezintă ne-opinați]

NOTES   [ + ]

1. se scrie cu î, nu cu â, ăsta e numele lui
2. postul preferat al oamenilor fără intelect și direcție în viață care încă nu au descoperit drogurile tari

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.