De ce nu e bine să polemizezi cu cineva de stînga

Mi-am amintit azi de ce nu e bine să polemizezi cu cineva de stînga. Dincolo de aerul odihnit, carpatin, al cetățeanului de stînga, ajungi să-ți amintești principalele deficiențe a celor de centru și de dreapta. Mai ales al celor de dreapta, care, se știe, au un IQ de vreo zece ori mai mic decît cei din stînga spectrului politic.

  1. Greșești. Trebuie să înțelegi că de vreme ce crezi că ei s-ar putea să nu aibă dreptate greșești.
  2. Ești inuman, cum poți gîndi așa?
  3. Capitalismul de acum omoară miliarde de oameni! Comunismul a omorît doar 100 de milioane!
  4. Nu uita că greșești.
  5. Ceea ce spui tu că e socialism nu e socialism, de fapt!
  6. Dar uite, că Germania progresează cu tot-un-fel-de-socialism!
  7. (în momentul în care reușești să le demolezi un argument) Eu cred că ar trebui să ne concentrăm pe problema reală, nu pe acea problemă care era esențială pentru a demonstra logica a ceea ce zic eu.

Argumentul lor favorit e că uite cum eșuează sistemul capitalist, criminal. Cînd argumentezi că ăsta nu e capitalism, pentru că doh! e corporatism, un sistem care împrumută cît de mult se poate de la socialism, de obicei intri în discuții prelungi, în care chiar dacă cîștigi lupta argument cu argument, tot pierzi războiul.

De ce? Pentru că oamenii de stînga sunt atît de obsedați de faptul că ei fac bine încît uită cît de mult rău fac pentru a atinge acel bine. De aceea obsesiile de stînga pornesc de la protecția animalelor (ce scop nobil!) în pofida a mii de victime umane anual, si pot ajunge la celebrul: “Patruped bun, biped rău”. De aceea obsesiile de stînga pornesc de la protecția mediului și ajung la sărăcirea națiunilor, de aceea obsesiile de stînga pornesc de la protejarea săracilor și ajung la ruinarea națiunilor.

Uneori te simți copleșit de multitudinea argumentelor cu care te atacă. E ușor să te pierzi în hățișul de intenții bune cu care e pavat drumul către iad. Pentru că sunt doar atît: sunt intenții, sunt idealisme nesubstanțiate. Și eu îmi doresc din toată inima pentru toată lumea să aibă o viață de zece ori mai bună decît cea pe care o am eu acum. Nu ajunge.

Dar oamenii dedicați de stînga nu pot vedea dincolo de scopurile lor. Libertatea ta e opțională în fața scopului lor grandios. Pentru scopul lor nobil sunt în stare să sacrifice viețile celor din jur; e motivul pentru care comunismul are un ‘head count’ de vreo o sută de milioane.

De-asta nu e bine să polemizezi cu cineva de stînga. Pentru că viața ta de element anti-social, ce îndrăznește să gîndească diferit, de scursură umană, de tîrîtură ce merită strivită de către cei care gîndesc corect… viața ta e doar un obstacol în calea binelui general.

Dar să nu fim chiar atît de triști. Să vă las cu un citat dintr-un economician interesant:

A society that puts equality before freedom will get neither. A society that puts freedom before equality will get a high degree of both.

Milton Friedman

7 Replies to “De ce nu e bine să polemizezi cu cineva de stînga”

    1. Scuza perfectă să votezi cu socialiştii: republicanii sunt „extremişti”. Ambele partide de aici sunt praf, de acord, dar atunci nu mă duc la vot. Democraţii sunt orice, numai moderaţi nu.

Comments are closed.