Bîrfă feministă pe septembrie 2014 (He for She)

Această postare începe bine. Începe cu un videoclip, triumf al libertății pe care feminismul a asigurat-o femeilor, și nu glumesc. Este un videoclip cu două femei puternice, care își folosesc libertatea așa cum gîndesc ele.

Acum să trecem la lucruri mai puțin serioase. De exemplu, apariția lui Emma Watson prezentînd programul „He for she” („El pentru ea”). Aș cita, dar discursul plîngăcios e atît de penibil încît mi se face lehamite. În orice caz, cîteva idei principale:

Ideea că feminismul nu e ura față de bărbați este o idee corectă, pe care declarativ toate feministele o au. Totul rămîne la nivel declarativ, pentru că după aceea vine cu afirmația simpatică prin care feminismul este singura opțiune de bun-simț: „Feminism is the belief that men and women have equal rights”. Nu, domnișoară Watson, nu. Feminismul este credința că bărbații și femeile au un nivel de libertate diferit, și că trebuie compensat de partea femeilor pentru drepturi egale. Și feminismul era întemeiat cînd femeile nu aveau voie să voteze, de exemplu. Dar nu mai vorbim despre feminism cînd femeile sunt plătite diferit pentru aceeași muncă făcută. Vorbim de capitalism, la cel mai de bază nivel. Pentru că doar capitalismul le oferă posibilitatea tuturor persoanelor să își negocieze prețul pentru muncă la ce nivel consideră ele că merită, și, în consecință, să-și vîndă la același preț la care își vinde un bărbat munca.

Ideea că egalitatea ar fi garantată de feminism e comică. Ideea că „toți oamenii sunt creați egali” este o idee umanistă, chiar dacă ea a fost exprimată folosind cuvîntul „men”.

Emma e deranjată că era numită ‘bossy’. Pentru cei care nu știu ce înseamnă bossy, înseamnă ceva de genul „autoritar”. Google Translate va traduce cu femininul „autoritară”, dar e o falsă traducere, pentru că ambele genuri sunt corecte. Da, „bossy” se aplică și băieților și fetelor în aceeași măsură, însă doar femeile sunt atît de deranjate de termenul ăsta încît au făcut o campanie contra lui. Sigur, termenul este folosit doar în zona anglo-saxonă, dar se pare că el însuși este vinovat pentru declinul civilizației și asimilarea femeilor în societate ca și sclavi. Bossy. Bossy. Bossy. (chestia asta îmi va asigura trei sclave pe viață. Le pun să îmi danseze Lacul Lebedelor în drumul spre muncă).

E deranjată de faptul că a fost sexualizată încă de mică. Aici îi dau dreptate, așa e; Emma Watson a fost ținta unei atenții disproporționate din partea mass media. Toată lumea dorea să o vadă dezbrăcată, și asta pentru că seria de filme Harry Potter a pus-o în centrul atenției tuturor. Și da, vorbim de un copil de 14 ani, puternic sexualizat de către presă. O chestie neplăcută. Dar nu este un lucru generalizabil. Nu e ca și cum „teen idols” de toate genurile nu au existat dintotdeauna. Iar imaginea ei privilegiată de „teen idol” s-a construit în jurul sexualității ei, chiar dacă ea, acum, ar fi dorit să fie lucrurile altfel. Nu e vina ei, dar e vina celor din jurul ei. Vina părinților și a celor care i-au construit imaginea. Situația ei e specială.

Oricum, după aceea vine partea comică: „La 15 ani, prietenele mele au abandonat sportul pentru că nu vroiau să pară ‘musculoase’”. Serios? :)) Probabil cea mai activă parte din populație, și cea mai sportivă, e formată din femei – nu zic de sportivii de performanță, ci de amatoarele de aerobic, de exemplu.

„La 18 ani băieții nu puteau să-și exprime sentimentele” deci ea a decis să devină feministă. Am rîs un sfert de oră încontinuu, întrebîndu-mă dacă nu cumva eu m-am apucat de programare pentru că l-am văzut pe Boris Elțîn bînd vodka.

Cu astfel de idei, nici nu-i de mirare că „cercetările ei” au adus-o la concluzia că feminismul e nepopular. Ah, nu, că cuvîntul feminism ar fi nepopular, nu ideile stupide pe care le propagă. Și că femeile nu vor să fie confundate cu feminismul. Și e și normal să se întîmple așa: de ce și-ar dori femeile să fie confundate cu feminismul care dorește să interzică cuvîntul „bossy”? De ce și-ar dori să fie confundate cu niște persoane care urăsc bărbații? De ce și-ar dori să fie confundate cu niște persoane care urăsc femeile?

Mno, Emma vrea să invite și bărbații la conversație. Și ea crede exact acel lucru stupid pe care îl cred marile feministe de azi: că dacă schimbi circumstanțele într-un fel sau altul schimbi și biologia. Emma însă reușește să spună nimic în cam 11 minute de discurs, o performanță deosebită.

Ideea că feminismul a pus monopol pe bunul simț este cea mai prevalentă în acest discurs. Ideea că trebuie să ne punem cu toții sub umbrela feminismului pentru a avea egalitate de șanse e o idee extrem de nocivă, mai ales că printre marile realizări ale feminismului recent sunt punerea în aplicare a unui program lingvistic orwellian, în care cuvintele sunt inamici. Dacă anumite cuvinte sunt inamici, eu nu vreau să intru sub umbrela aia.

Eu unul cred că acel lucru care a împuternicit-o pe Emma Watson să ajungă ca și ambasador al bunăvoinței la ONU este acel lucru care ar trebui îmbrățișat. Și nu feminismul e. Este capitalismul, piața liberă și credința în libertate și egalitate de șanse. Respectul față de drepturile celorlalți, și ideea că legile se aplică tuturor în mod egal.

Ideile care ne-au scos din noaptea neagră a egalității între oameni, egalitate posibilă, așa cum ne-a arătat comunismul, doar cu un pistol împins în spatele tuturor. Așa că în loc să vă uitați la Emma spunînd prostii, mai bine căutați niște clipuri cu Milton Friedman.

PS: Chiar dacă în teoria Emmei feminismul vorbește despre egalitate, campania se numește „El pentru Ea”; nu se numește „El pentru Ea și El”.