Biserici, spitale, școli

Una din cele mai obositoare teme de discuție deschise în spațiul public recent este aparenta obsesie pentru construcția de biserici a românilor. Doar că tema nu e discutată în termeni inteligenți, făcând-o o temă de propagandă anti-BOR decât orice altceva.

În primul rând adevărul crunt: România are aparent 18300 biserici, 4700 școli generale și 425 spitale. Așa arată cifrele brute dintr-o sursă care îmi scapă, dar o să le cred. Aceste cifre însă nu-mi spun nimic. Sunt incluse dispensarele de sat? Clinicile particulare și spitalele particulare sunt luate în considerare? Cabinetele de tratament particular (dentiști, de exemplu)? Cele 18300 sunt biserici BOR? Sunt multe întrebări de pus aici.

Așa că am căutat niște statistici ceva mai serioase pe tema asta. România se pare că are într-adevăr puține spitale, dar ele oferă cam 6.1 paturi de spital la mia de locuitori. Ca să facem o diferență, Franța oferă cam 6.4 paturi de spital la mia de locuitori. Canada? 2.7. Marea Britanie? 2.9. Statele Unite? 2.9. Deci despre ce vorbim? Credeți că există vreun sătuc din Statele Unite fără o biserică? În România există, vă zic sigur.

Iar școlile sunt irelevante. Da, există probleme în învățământul românesc, există copii care merg kilometri întregi până la prima școală. Dacă s-ar înființa o școală în locurile alea, însă, cine s-ar duce acolo, și ce calitate ar avea învățământul respectiv? Nu mai bine să fie o școală la zece sate, dar aia să fie bună, cu materiale cum trebuie și profesori calificați? Ce, mai știți voi de situații în care sunt 45 de copii în clasă, cum eram noi în 1986? Eu cred că nu există astfel de situații.

Da, sunt probleme în învățământ și în sănătate. Dar nu le rezolvați cu o statistică falsă. Problemele au o altă natură, și prea rar problema e lipsa de clădiri.

BisericiScoliSpitale
Statistici false pentru cine vrea să le creadă

18 Replies to “Biserici, spitale, școli”

 1. Tudor

  Problema nu sunt niste clădiri, ci modul in care se cheltuie banii publici ( si așa prea putini) – care ar trebui sa fie prioritățile..
  E clar ca nu numărul in sine de scoli, spitale sau biserici e cel mai important, ci modul cum sunt alocați banii de la buget in aceste direcții.

 2. Catalin

  Lazare, ridicate si lasa scrisul.. te apuci sa scrii ceva si apoi incepi, ca de aia nu esti sigur, ca despre nr de cutare cladiri nu stii, dar ce stii? Daca o sa ai nevoie vreodata iti doresc sa te opereze un popa ortodox in mijlocul biserici, apoi sa scrii ca avem destule scoli si spitale si functioneaza corect.

 3. Dorin Lazăr

  Catalin: aștept cu nerăbdare să citesc ce ai tu de spus. Sunt sigur că faptul că nu știi să folosești cratima corect nu denotă faptul că ai probleme de exprimare și gândire. Mă bazez mai mult pe faptul că nu ai înțeles prea bine ce aveam de zis aici.

 4. Dorin Lazăr

  @Tudor: de acord, numai că patrimoniul bisericesc (care nu e exclusiv BOR) nu e tot construit din bani publici. De fapt, prea puțin e construit din bani publici. Aș prefera să văd sume de bani alocate pe un astfel de afiș; statistica e înșelătoare mai ales pentru că e răuvoitoare.

  Mai mult, se pune accentul pe faptul că problema ar fi existența prea multor biserici, și nu asta e problema. Problema e cea pe care ai spus-o tu, dar alde Catalin nu vede mai departe de niște cifre pe afișul ăla, că nu știe să proceseze. Însă în momentul în care își dau oamenii ăștia seama că sunt mințiți, sunt niște oameni pierduți cauzei, iar cauza, așa cum ai spus și tu, e o cauză bună.

 5. m

  corect, cladiri sunt destule, de-aia faceau unii ora de sport pe holuri.
  si spitale la fel sunt o gramada, prea multe de fapt. e nasol ca nu mai sunt medici si asistente in acele spitale, pentru ca salariile sunt de c***t si astia care au ramas sunt obisnuiti sa ia spaga. de-aia stai 3-4 ore pana sa te vada un doctor. dar asta n-are nimic de-a face cu milioanele de euro care sunt bagate in curul popilor. sa stimulam sectorul constructiilor, construiti cat mai multe biserici!

 6. m

  daca esentialul e o statistica, atunci ar trebui sa stii ca in romania toate statisticile sunt mincinoase. nici macar numarul de locuitori din aceasta tara nu este cunoscut. statistica aia serioasa la care ne dai link a fost facuta tot de romani si data mai departe. romanii sunt aia care au trecut cimitirele la spatii verzi ca sa le iasa o capitala “verde”, sunt aia care au transformat intr-o zi vreo 30 de sate in orase tot asa ca sa dea bine intr-o statistica pentru UE, romanii sunt aia care erau in recesiune la inceputul anului, dar dupa cateva luni au facut ei cumva si nu au mai fost in recesiune, am crescut chiar peste estimarile initiale, mai mult decat germania si franta.

 7. m

  daca tu traiesti din statistici, bafta. in lumea reala se construiesc multe biserici, le poti vedea, popii au masini de lux si case cu 2 etaje, le poti vedea si pe alea. iesi din casa si ai sa vezi toate astea, nu trebuie sa ti le scrie cineva pe un panou. la tara orice comuna are minim o biserica. noua sau veche.
  da este ok sa ai o scoala la 10 sate, oricum aia prefera sa mulga vaca in loc sa invete, da-i dreaq. si un dispensar la 10 de sate, care este deschis 1-2 zile pe saptamana vreo 3 ore cand are chef sa vina doctoru de la oras.
  la mine in zona populatia s-a dublat in ultimii 20 de ani, ca urmare s-au construit 7 supermaketuri (consumerismul nu e o religie inca :)), 3 biserici, un dispensar si zero (0) scoli.

 8. F. Rantick

  rant1, despre banul public si modul de cheltuire – nu are sens sa astepti UberMegaSalvator-Messiah (insert Constantinescu/Vadim/Johannis/USL/BOR etc.) sa-i cheltuie mai cu spor, mai inteligent. aia sunt banii mei, in cel mai rau caz ai tai, lasa-ma sa-i pun eu deoparte sa-i cheltui pe medici/popi etc. am o presimtire ca as putea sa le asigur salarii mai bune. daca vreau.
  rant2, despre articol – hai sa ne masuram in argumente despre solutii, a mea apare mai jos: sunt un narcisist voluntaro-anarcho-capitalist inrait, nu vad etica si ratiunea pentru care altul ar dispune asupra corpului meu. timpul+efortul corpului meu creaza munca mea. daca banii sunt rodul (ok, masura actualmente corecta) a muncii mele, de ce are dreptul altul la bani, daca n-are dreptul sa ma violeze/rapeasca/inrobeasca, de exemplu?

 9. Zi3Ro

  Eu am un exemplu glorios, dupa cum stii in toate spitalele exista capele, in afara de Spitalu Tractorul din Brasov, care are o catedrala in curte, ei bine preotii care vin in respectivele capele sunt platiti de Ministeru Sanatatii, accepta si donatii si sunt platiti si de BOR, asta in conditiile in care mor copii in maternitati pentru ca e o singura asistenta pe sectie…care nu are voie sa fie om.
  Frustrarea asta vine prin prisma faptului ca pentru biserica, chiar daca doar o parte a venit de la buget, s-au gasit bani. Si e normal ca oamenii sa latre la cladiri, tampitii construiesc o catedrala care probabil se va vedea din spatiu, in secolu` 21…cand practic putem merge in spatiu s-o vedem, si au pus cate-o biserica la fiecare colt, sunt foarte multe, enorm de multe, chiar asa multi enoriasi sa fie? Iti dai seama ce imagine ar fi avut biserica in Romania daca ar fi renuntat la juma din cladiri si ar fi cheltuit mai mult in asistenta sociala, cantine pentru saraci, hospice-uri…?

 10. Zi3Ro

  Cat despre ceilalti…pai da, asa e, au ai dracu si 4 catedrale/oras de 50 de mii de oameni. Bamberg, unde-s eu, are 7, si-s vreo 6j de mii de locuitori....dar au fost facute acu 1000 de ani…nici nu vreau sa-mi imaginez ce ar face frankonianu neaos daca ar vedea o biserica cu acoperis de aur...mai ales ca astia chiar tin la banii lor, si aici impozitu pentru biserica e obligatoriu si e 2% din salariu.

 11. Daniel Mihuly

  Problema e că tendința e să construim în continuare biserici și să închidem școli. Corect, numărul de elevi nu mai e același ca acum 25 de ani. S-a înjumătățit, d-aia au dispărut ceva licee chiar și în Brașov: Auto, Uzina2, etc. Problema e că, indiferent cu cît scade numărul de elevi, calitatea învățămîntului nu crește și dotările școlilor rămîn la un nivel mizerabil – în special acolo unde chiar e nevoie. D-aia avem copii în rural care mor înecați în căcatul din buda din curtea școlii. Secolul 21, da! Avem mai puțin elevi, avem teoretic mai mulți bani de la buget decît acum 10 ani, calitatea continuă să scadă. Discuția se poate extinde și la spitale.
  De cealaltă parte, nici cu BOR nu mi-e rușine. De fapt îmi e. Zici că în România există sate fără biserici. Ceea ce e corect, pentru că BOR nu construiește biserici în comunități sărace unde puterea de cumpărare nu merită investiția. Și unde și primăriile sînt sărace. Construiește mult acolo unde are mușterii și are și subvenție de la stat s-o facă. Avem un exemplu chiar la noi în județ, unde sînt biserici ortodoxe la 5 minute distanță (mers pe jos, nici măcar bicicleta) una de alta. Oraș de 28.000 locuitori. Și se pregătește de inaugurare aia cu turnulețe de aur de lîngă cetate.
  Da, problema nu-i numărul de clădiri, ci pentru ce le construim și ce facem în ele.

 12. Catalin

  Subtil Lazare, dificultati de exprimare si gandire, 2 deodata, sa spui ca lipsa unei cratime reprezinta doar o singura dificultate ar fi fost putin pentru geniul tau creativ atins de aripa sublima a nesi..lipsei de respect, nu suporti critica si jignesti pe cei care nu sunt de acord cu ceea ce ai scris. Dupa primul paragraf in care ai scris nu esti sigur de anumite date pe care apoi le folosesti ca sa argumentezi, constati ca in Romania sunt multe paturi la mia de locuitori comparativ cu alte state mai dezvoltate decat Romania si ca sunt state dezvoltate care au biserica in fiecare satuc. Nu tragi nicio concluzie doar ai zis si tu, important este a stii unde sa pui cratima. Sa stii unde pui o cratima poate fi un automatism ceva reflex dobandit prin studiu (nu foarte mult) insa trebuie sa ai capacitate de judecata ca sa poti da substanta/fond unui text.

 13. Nautilus
  1. Există o scurgere aparent nejustificată de fonduri publice spre popi şi biserici, ceea ce afectează celelalte servicii publice.
  2. Există o influenţă aparent nejustificată a religiilor organizate asupra vieţii sociale, în toate domeniile:

  • discriminarea la angajare / promovare / sancţionarea angajatului de către şefi în funcţie de atitudinea acestuia faţă de religie;
  • discriminarea în faţa justiţiei ca în cazul lui Plăcintă; inclusiv discriminarea pozitivă, de fiecare dată împricinatul care face mare tămbălău în chestiuni religioase, ca Becali, este mai bine tratat;
  • cenzurarea mass media în chestiunile care se ciocnesc de obstacolului religiei;
  • atitudinea foarte amabilă din partea autorităţilor locale când e vorba de biserică şi foarte greţos-superioară când e vorba de solicitanţii obişnuiţi.

  Discuţia se poartă în termeni de bani sau construcţii fiindcă în aceste domenii discriminarea iese la iveală, sunt chestiuni precise, punctuale.

  În alte privinţe, când sunt chestionaţi, deţinătorii puterii fac mutre de primadonă piţipoancă. Asemenea fraţilor lor americani: ohhh… dar nu e adevărat, nu se acordă fonduri publice, terenuri publice, nici alte privilegii bisericilor, there is state-church separation!

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.