Black Friday e de fapt o invenție românească

În momentul în care împrumutăm tradiții din afară de obicei o facem prost, fără să pricepem exact care e scopul lor și care e încărcătura din spate. Sigur, mimăm că am înțelege, dar ajungem destul de repede să ne simțim trădați și să deturnăm sărbătoarea într-un fel sau altul.

Primul exemplu: Valentine’s day. Am împrumutat-o vreme de cîțiva ani fără prea multe comentarii. Dar pe măsură ce Valentine’s a căpătat mai multă amploare s-a întîmplat ceva aparent ciudat, dar de fapt extrem de ușor de explicat. Ne-am simțit furați. Pentru că, vedeți dumneavoastră, nimic pe lumea asta nu s-ar fi putut face fără români. Turnul Eiffel? Eiffel avea de fapt un asistent român care a făcut design-ul turnului. Edison? Pfuu, n-ați auzit voi de Nicolae Teslea? De fapt el a fost geniul acolo. Biscuiți cu ciocolată? Se știe celebra replică a paharnicului lui Ștefan cel Mare: “Biscuim, Măria ta!”.

Așa că Valentine’s day a devenit Dragobete. Nu contest că Dragobetele ar fi existat înainte de importul Valentine’s Day, dar de fapt ca și societate ne cam durea dorsal de Dragobete pînă în momentul în care ni s-a înverzit fibra românească, și ne-am trezit patrioți. Buei! Valentine’s Day e un import de rahat! Dragobete iz da shit! Așa am ajuns noi ca în februarie să sărbătorim Valentine’s, Dragobete, după care 1, 8 și, mai nou, 9 martie.

Dar rețineți, românii au inventat Dragobete înainte de Valentine’s, da? Booooon, să mergem mai departe și să zăbovim scurt la Halloween. Deja au început să urle cîțiva zevzeci care să spună că ce, și noi aveam sărbătoarea tuturor morților, și Halloween de fapt e o treabă românească. Desigur, cei care spun chestia asta în timpul liber îți explică cum tracii vorbeau proto-latina, așa cum peste 1000 de ani rromânașii o să își spună (în engleză) că pentru că literatura română nu prea există prin anii 2000, de fapt româna de acum era o limbă antiquated și noi vorbeam proto-engleză, după care s-au luat și americanii și britanicii după noi.

Booon. De ce scriu de Nicolae Teslea în această superbă după-amiază? Păi e simplu. După ce am furat încă o chestie, Black Friday, o facem, iată, românească. Mai lipsește la anul să înceapă eMag-ul să spună că eMag a inventat de fapt Black Friday, și că la catolici, Black Friday se face cu o săptămînă mai tîrziu ca să nu se suprapună cu Vinerea neagră pe rit ortodox, că vesticii sunt niște schismatici. Că de fapt credința dreaptă întru Black Friday e la români, că nu degeaba suntem noi ortodocși, da? Orto = drept, Doxa = credință, deci dreapta credință, da? Deci noi avem dreptate.

Așa că iată. Vinerea neagră e invenție românească, felicitări eMag pentru invenție, și spor mîine la cumpărat tablete AllView și Evolio la prețul corect. Că nu o să vedeți reducere la un Kindle Paperwhite, că, nu-i așa? Black Friday nu e despre golitul stocurilor înainte de Crăciun pentru seria de mărfuri noi pe Crăciunul 2013, ci despre bucuria de a fi român. Ce, românii să aibă parte de chestii noi? La anul, la Blecfraidei.

Sau, mă rog, ceva prostie de genul. Ideea rămîne. Suntem prea fuduli și prea proști să înțelegem ce importăm dar pînă una alta… hai spor la cumpărat mîine banane, nu uitați că se mănîncă cu pîine. Da?


13 Replies to “Black Friday e de fapt o invenție românească”

 1. Vlad

  Acum există o altă “tradiție” Black Friday pe-aici. Cam o dată sau de două ori pe an o companie sau o universitate de cercetare se uită la proiecte, la doctoranzi, etc, și la ce nu merge, ușa (a.k.a. the boot/the axe).

  Dacă se implementează asta pe plaiuri mioritice, n-ar fi un lucru atât de rău.

 2. so

  Pe lîngă gama low-end, Black Friday mai aduce (la magazinele mai mari) unele produse mai scumpe la preţul lor real. În rest – “business as usual”: reduceri de 10-20%, ca în fiecare săptămână, dar cu stoc limitat şi timp de livrare prelungit.

 3. ratza

  Ei, n-am. Azi e ziua bărbatului să ducă gunoiul, mîine e ziua bărbatului să cotizeze cu salariul, poimîine… După cum vezi, e zilnic.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.