Brazii naturali și ecologia

Există un curent patetic (lucru diferit de penibil, cel mai des, dar nu și în cazul ăsta) de oameni care nu își iau brad de Crăciun din cauza ‘dezastrului ecologic’ pe care bradul de Crăciun îl produce. Cu alte cuvinte, ecologeții sunt disperați că se taie atîtea păduri pentru a se satisface o dorință egoistă a populației, dorință egoistă ce ne împinge la încălzirea globală și, probabil cel mai dureros, în realitate, zeci de miliarde date unor guverne corupte din Africa să se lupte cu ceea ce s-a întîmplat de mii de ani încoace (intemperii, secetă, etc.).

Ce vede ecologistul? Copac mort, deci clar tăiat de un lucrător forestier cu inima neagră și sufletul plin de răutate, care dorește să masacreze mediul pentru dorințele mele egoiste (și ale lui, financiare). Deoarece ecologiștii sunt niște oameni la fel de orbi ca justiția, numai că mult mai proști, să explicăm pe scurt implicațiile comerțului cu brazi naturali, de ce e bine și de ce nu să cumperi brazi.

Primo: Copacul nu e adus ‘din pădure’ – din pădurile seculare de pe munți, cu alte cuvinte. Pentru a avea o afacere profitabilă, există pepiniere speciale care rotesc (repet rotesc) culturile anuale de brazi. Cu alte cuvinte, se cultivă brazi în același fel în care se cultivă grîu, porumb sau ciuperci. Ecologistul mîncător de grîu va primi această veste ca greu de digerat, dar da, copacii care se vînd SUNT cultivați special pentru acest scop.

Secundo: Fiind o afacere, înseamnă că se generează bani – înseamnă că cineva are o slujbă – și bănuiesc că sunt cîteva mii de locuri de muncă asigurate de această piață de Crăciun. Cu alte cuvinte, cumpărînd un brad de Crăciun nu numai îți umpli casa de bucurie, dar și umpli alte case de bucurie. Da, sunt oameni care trec din iarnă cu ajutorul comerțului de Crăciun cu brazi. Și cu faptul că în primăvară vor planta (da, ca să-și păstreze afacerea) alți brazi.

Și acum, ce să nu cumperi de Crăciun. În momentul în care mergi în piață și iei de la țiganul (da, cetățeanul de etnie rromă, călcat în picioare) care sigur a mers în pădure să fure bradul, atunci într-adevăr, masacrezi mediul. Da, în momentul în care nu verifici proveniența brazilor pe care îi cumperi, participi cu adevărat la masacrul mediului.

Așa că dacă ecologia te împiedica să te bucuri de Crăciun, acum vei știi că faci lucrul bun.

PS: Nu am nimic cu cei care își iau brazi artificiali sau nu iau deloc. Sau cu cei care împodobesc (și mai mișto) un brad în curtea personală. Dar cu cei care urlă la tine că îți iei brad… Dumnezeule, că proști mulți ai mai lăsat pe lume…

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.