Bright (2017)

Mă așteptam să fie un film spectaculos de slab, dar nu a fost cazul. Am citit atâtea recenzii negative la Bright încât nu pot să nu scriu și eu câteva cuvinte.

Despre ce e vorba? Un polițist uman (Will Smith) are ca partener un orc. Primul orc care să facă parte din forțele de poliție, după milenii de război între specii – și toată lumea pune presiune pe el să se părăsească forțele de poliție, însă el rezistă, în ciuda semnelor clare că nimeni nu-l vrea acolo (cu excepția unui for care insistă ca orcul să fie polițist).

Vorbim despre un fantastic urban, unde trei din cele patru rase fundamentale ale fantasticului lui Tolkien (oamenii, orcii și elfii) se întâlnesc pentru a participa într-un thriller polițist de clasă B de anii ‘70. Povestea e subțire, dar nu inexistentă – e copiată tema „doi polițiști complet diferiți colaborează în ciuda faptului că se displac”. Elfii sunt bizari, jumătate „dark” jumătate prea aroganți și superiori pentru a se integra curat în societate, iar orcii mi se pare că au fost prea mult copiați după un ghetou american și prea puțin originali.

Cred că nu e un film genial, dar e decent. E curajos, chiar dacă tema rasială e exagerată. Dacă ideea creatorului seriei (pentru că va exista un sequel) este că vrea să surprindă rasismul de azi, nu prea îi reușește. Dar înțeleg că în direcția aia bate, și e o temă interesantă pentru un cadru fantasy. Din păcate s-au înghesuit un pic cam prea tare sa înghesuie clișee și nu prea au avut timp pentru dezvoltarea acțiunii.

Dar filmul nu e nicidecum atât de prost cum urlă lumea pe internet. Pe de altă parte și eu am obosit de atitudinea asta în care toată lumea preia recenziile negative și le repetă fără să se gândească. E încă o dovadă că suntem mult prea susceptibili la a repeta părerile altora fără a ne gândi individual asupra felului în care receptăm o operă artistică.

Verdictul meu e că Bright e un început decent. Filmul al doilea va dovedi dacă va merita urmărit mai departe sau nu. Ce e regretabil e că Will Smith nu a apucat să spună „I’m too old for this shit”. Poate în filmul al doilea.