București, cu bune și rele

Bucureștiul de azi nu mai seamănă aproape deloc cu ce știam eu de acum 5-10 ani. Cum am participat la forumul pan-est-european legat de problema Ardealului zilele trecute, am profitat de ocazie și m-am plimbat prin centrul vechi, să mănânc și eu ca omu’ o șaorma #cudetoate.

În primul rând, traficul. Dacă până acum ceva vreme nu îl observam pentru că fiecare vizită a mea începea de la Gara de Nord, cu metroul până unde aveam nevoie, și înapoi cu metroul la Gara de Nord, de data asta am avut privilegiul să mă alătur cohortelor de claxoane ce înnobilează Bucureștiul cu voiciunea lor matinală. Deși, glumesc. În ciuda aglomerației, am auzit destul de rar un claxon. Șoferi indisciplinați, oameni care întorceau pe linie dublu-continuă? Da. Claxoane? Nu prea.

Centrul vechi e promițător. Ultima dată când am trecut prin centrul vechi acesta era într-o ruină totală. Acum, însă, au înflorit zeci de baruri și terase, și e frumos. Scump, dar frumos, pentru că în sfârșit oameni au un loc unde pot să interacționeze. Și e de bine; mai e loc încă de alte zeci de baruri, și eu sper ca asta să se întâmple cu locul acela.

Pe de altă parte, chiar și centrul vechi e înecat în aceeași nepăsare față de curățenie ca și restul Bucureștiului. Posibil ca nimeni să nu mai observe praful ăla înecăcios și clădirile care imploră după o cârpă de praf sau refacerea fațadelor. Și chiar dacă și la Brașov lucrurile nu stau stelar, la București chestia asta e absolut sufocantă, pentru că e peste tot.

Aud că toate magazinele scumpe s-au mutat din centrul Bucureștiului, preferând curățenia și eleganța mall-urilor. E de înțeles. Iată, de exemplu, ce stă în centrul Bucureștiului:

Parcarea Ciclop, o afacere super-profitabilă (parcare într-un oraș fără parcări) nu are suficient de mulți bani cât să repare geamurile alea mizerabile, să curețe fațada și să devină o clădire emblematică pe care toți turiștii să o fotografieze? Păi bun, o să urle copiii naivi, capitaliștii răi… Nu, mă, nu capitaliștii răi, există niște reguli date de primărie, cod pe care proprietarul îl încalcă cu bună știință. Știți ce lipsește în București? Calitatea de a da amenzi serioase. Ia să primească omul 1000€/zi amendă. Cât de repede își va reface fațada?

Altfel din loc în loc găsești câteva lucruri foarte frumoase. De exemplu, biserici înconjurate de blocuri. Clădiri vechi, aspectuoase, unele din ele chiar îngrijite. Pe alocuri chiar se găsește pavaj de calitate, pe care nu îți rupi gâtul. Ceea ce spune că se poate să meargă lucrurile și înspre mai bine. Însă e nevoie de mai multe amenzi și mai mulți funcționari de la primărie arestați de DNA.