Bula față cu codurile penale

Atitudinea bulei față de trecerea codului penal:

 1. Furie: e malefic! Ne dă liber la violat/furat/etc. Explicațiile vin de la oameni fără pregătire legală, cei mai mulți pentru că așa li s-a zis. Nu spun că nu sunt niște argumente reale în spate, dar ele nu există în reacția asta furioasă. Furia, de obicei, e distructivă.
 2. Revolta celor plecați peste hotare. Da’ ce faceți, mă, de ce nu ieșiți? Pentru că, real, ne afectează prea puțin, sau chiar ne ajută. A, cum, nu știați că suntem în general un popor de hoți? Nu de-aia ați plecat, că se fura cam mult în România? E surprinzător că există acum legislație pentru protejat hoții? Dar e ok, vă așteptăm 10 august, atunci ne faceți și voi o vizită cică, ca să ne arătați că vă pasă. Noi suntem oricum prea proști ca să avem o opinie în legătură cu ce se întâmplă. Și da, e enervant să fii împins de la spate de cineva care are un interes doar marginal în poveste.
 3. Apatie agresivă. Vai, cum ne-au înfrânt, sunt niște hoți, noaptea ca hoții, emigrez. Deja devine obositoare apatia asta (vezi mai jos), e o apatie pasiv-agresivă în care singurul lucru despre care se vorbește este cum să abandonăm treaba.
 4. Oboseală. Toată lumea a obosit. Eu am obosit, voi ați obosit. Suntem cu toții obosiți, și asta pentru că nu știm să ne organizăm. Dacă toți ne chinuim să reinventăm soluții pentru țară în loc să-i sprijinim pe alții să le facă nișat, pe fiecare în parte, e imposibil să fim altfel. Ne-ar prinde bine un concediu de la țara asta, să facem un pic de pauză, poate vedem lucrurile mai clar.

Eu am început pauza asta, și nu pot decât să observ că din toate cele patru reacții nu rezultă nimic pozitiv. Cu minimumul de claritate pe care-l am, am înțeles că schimbarea începe de jos, de la individ. Și încerc schimbarea asta în mine. Și-mi definesc prioritățile mai bine. Dar despre priorități într-o postare ulterioară.

Între timp m-aș fi așteptat, totuși, ca niște români mai lucizi să ia acele coduri penale în forma adoptată și să explice cum se dă liber la piraterie, de exemplu. Sau să văd o grevă generală reală, aia în care se opresc business-urile pe bune. Redus consumul drastic, la minimum, încetat toate cheltuielile posibile, sabotat financiar statul. Și, deoarece facem o grevă reală, deci avem timp, proiectat un nou aparat de stat care să fie mai mult sau mai puțin imun la toanele unei găști de hoți. Definite principii fundamentale, redefinite rolurile președintelui, primul ministru (poate le comasăm) și ale Parlamentului. Pregătit o revoluție reală.

Dar cum sunteți prea ocupați să vă încadrați într-una din cele patru categorii de mai sus pe Facebook, nu o să se întâmple chestia asta. Până nu veniți cu determinare reală pentru revoluție nu am de gând să intru în niciuna din categoriile alea.

Ceifa Em Anticoli – Pedro Weingärtner 1903

 


8 Replies to “Bula față cu codurile penale”

 1. adrians

  Legat cel puțin de primul punct, ÎCCJ deja a anunțat că le atacă la CCR și mai mulți magistrați s-au exprimat în trecut împotriva prevederilor.

 2. krossfire

  “Oboseală. Toată lumea a obosit. Eu am obosit, voi ați obosit. Suntem cu toții obosiți, și asta pentru că nu știm să ne organizăm.” – Nu, lumea e obosita pentru ca viata e in general obositoare si lupta, fie ea si la nivel declarativ sau pasiv-agresiv, cu un stat corupt o face si mai obositoare. Chiar si simpla activitate de ”a fi revoltat” (care concret nu aduce cine stie ce rezultate) e obositoare.

 3. Asdad2005

  La ora actuala nu cred ca exista un cetatean roman care sa poata cuantifica consecintele acestor legi, daca, acestea vor intra in vigoare. Dincolo de discutia asta, treaba care trebuie sa ne puna pe ganduri e una simpla si anume: cam cata democratie va mai exista in Romania de aici incolo? Azi, facem codul penal, maine dam un OUG in care nationalizam totul, poimaine dam un OUG in care nu mai este voie sa ai masina si exemplele pot continua. Exercitiul de imagine este probabil exagerat, dar spre asta ne indreptam cu o viteza constanta de prin 2012.
  Legat de solutia propusa, nu o vad realizandu-se din simplu fapt ca romanul in general nu este educat in spiritul comunitatii, intotdeauna se va gasi unul sau unii mai speciali care sa tradeze. Dar da, o greva generala fiscala demarata de orice cetatean, ar putea pune foarte usor pe butuci statul. Cum ar fi ca nici o companie sa nu mai vireze pe 25 darile, iar toti cetatenii sa nu plateasca la data scadentei/impozitele? Iar astea sunt printre primele exemple care imi vin in cap, insa care nu se vor intampla vreodata. Prin urmare, lumea va continua sa plece, iar politicienii nostri se vor trezi stapani peste un stat aflat aproape de faliment.

 4. Dorin Lazăr

  @krossfire: de acord, viața e obositoare, lupta cu statul (cu alți oameni din stat care insistă să fie cretini, îndeosebi) este de natură să o facă și mai grea. Dar de-asta trebuie să ne concentrăm, să ne nișăm, să facem chestii pe zona noastră de confort. Eu cu programarea, X cu juridicul, chestii d-astea.

  @asdad: absolut toate ideile de genul ăsta cu exerciții de imaginație „ce urmează” sunt niște lucruri care nu au nicio legătură cu ce se întâmplă de fapt. Protestăm pentru că „e posibil ca în viitor să fie nasol”? Oare asta au în minte protestatarii când se motivează să iasă în stradă, sau ei sunt speriați de idei gen „legalizarea violului” cum auzisem pe la mine prin bulă? Pentru că aia e problema, lumea nu înțelege ce anume s-a adoptat.

  @adrians: faptul că ÎCCJ atacă la CC porțiuni din codul penal e o treabă naturală, e o chestie care ar fi trebuit să se întâmple într-un stat democratic. Cu alte cuvinte e ok.

  Hai să nu mai gândim binar. Nu există doar „contra” vs. „pentru”. Nu există un „bine absolut”, și nu cred că există niciun „rău absolut”

 5. adrians

  “@adrians: faptul că ÎCCJ atacă la CC porțiuni din codul penal e o treabă naturală, e o chestie care ar fi trebuit să se întâmple într-un stat democratic. Cu alte cuvinte e ok.”

  Părerea mea e că nu e prea ok. Ar fi fost ok dacă ar fi fost niște legi oarecare. Atunci da, să le atace cineva la CCR nu e mare lucru, se întâmplă mereu. Dar codurile penale? Problema cu codurile penale e că nu sunt niște legi oarecare – se aplică retroactiv, principiul legii mai favorabile, etc. Deci au potențial să facă super mult damage dacă sunt făcute aiurea. De asta astfel de modificări se fac după consultări cu toate părțile implicate. Ori pesediștii n-au făcut deloc asta, le-au trecut pe repede înainte, fără să întrebe pe nimeni, fără să ceară un aviz, nimic. În condițiile astea, faptul că sunt atacate la CCR de exact oamenii care urmează să lucreze cu ele (ÎCCJ și alții) cam spune că ceva e fishy la mijloc.

  “Hai să nu mai gândim binar. Nu există doar „contra” vs. „pentru”. Nu există un „bine absolut”, și nu cred că există niciun „rău absolut””

  În general da, corect. Pe de altă parte, totul se întâmplă într-un context. Dacă am fi fost în iarna lui 2016 și am fi auzit că PSD-ul face niște modificări la codurile penale, probabil că le-am fi putut da, cum se zice, “the benefit of the doubt”. Problema e că nu suntem în iarna lui 2016, suntem după 1 an și jumătate de guvernare, în care s-au întâmplat deja chestii:
  – OUG 13
  – 2 premieri dati jos de propriul partid
  – modificările de astă iarnă de la legile legate de procurorii șefi
  – în general partidul de la putere promovează la top numai persoane de cea mai joasă calitate umană

  Și acum, după toate astea, vin niște modificări la codurile penale. Nu prea cred că în acest context mai putem spune “haideți să fim calmi, să analizăm propunerile, să vedem”. E pur și simpu prea târziu pentru așa ceva. Fie și dacă citești pe diagonală astea, primul feeling care îți vine este că mai degrabă spre “rău” decât spre “bine”.

 6. Vasile

  “Gândit la rece”, “analizat de către specialiști” și alte d-astea de bun simț sunt valide în momentul în care nu ai o problemă majoră cu parlamentari, guvern, președinte, etc.
  Atunci când te supără nasol, nu-ți mai dorești să facă nimic, bun sau rău, cu atât mai puțin “dreptate retroactivă” ca să-și pescuiască din necaz oamenii băgați nu în toate cazurile abuziv acolo, cât prioritizați și urgentați pentru “prelucrare” arbitrar, conform intereselor unui grup opus.

  Asta cu “binele absolut” și “răul absolut” nu mi-a plăcut, desigur că există în lumea ideilor și pot fi asociate oricum. E stupid să vezi binele sau răul absolut într-un om sau grup de oameni, dar ele există acolo ca repere 🙂

  Singurul meu of major este că în toate bulele astea nimeni nu vede că în afară de toate mizeriile la care recurg ăștia, există celelalte mizerii promulgate și votate la comandă economică sau politică, pe care le-ar fi votat și împins în față la fel de bine oricine ar fi fost acolo – ceea ce e mult mai grav, fiindcă vorbim despre niște chestii pierzătoare pentru toată lumea.

 7. Vasile

  A se înțelege din ce am scris mai sus că mă interesează mult mai puțin spre deloc felul în care sunt trași la răspundere unii sau alții pentru isprăvile lor decât jegul uman care transpare prin celelalte directive și invenții, alea care nu au legătură cu “penalii”. Deși acum nu pare așa, căci suntem prea ocupați cu pedepsitul, peste 20 de ani vom fi (fost) cu mult mai afectați de porcăriile de legi care se prefac a proteja drepturile unor grupuri vulnerabile prin restrângerea drepturilor tuturor. Când vă treziți și ieșiți pentru chestiile astea, dați un semn, că vin și eu la un cocteil și-o furcă 🙂

 8. Dorin Lazăr

  @adrians: tocmai pentru că codul de procedură penală e una din chestiunile care ar trebui atacate la CCR dacă e cazul. Nu toți parlamentarii sunt specialiști în drept.

  @Vasile: Aș fi vrut să văd din partea voastră la fel de mult interes și atunci când Boc schimba Codul Penal prin ordonanță de urgență, parcă.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.