Cadouri de Crăciun (varianta ‘școala de fițe’)

Am văzut la Victor chestia asta și am zis că e prea dură pentru a nu o posta și eu la rîndul meu. E vorba de niște persoane care pretind cadouri. Niște persoane infecte, da; tentația e să spui că sunt niște învățătoare, și poate aș fi zis la fel și eu dacă mama mea nu ar fi fost învățătoare, și dacă nu aș ști că se poate altfel. Dar și învățătoarele, ca și alte categorii de oameni care au responsabilități, se împart în două categorii: persoane în regulă, care nu abuzează de poziție, și persoane avide, care o fac.

Acum… școala aia la care se referă clipul de mai jos e o școală din centrul Bucureștiului, școală de fițe. Ca să ajungă la școala respectivă cadrele didactice nu e imposibil să fi și uns sistemul ca să meargă mai bine. Acum vor să-și scoată pîrleala.

Și problema nu e neapărat nici acolo. Problema reală e relevată chiar în discursul învățătoarei: „La clasa cealaltă a dat o mămică toți banii ca să nu mai fie discuții”. Problema nu e deloc diferită de ‘nu dați bani la cerșetori’. În momentul în care dai creezi o expectativă. Învățătoarea se va aștepta ca toată lumea să dea. Problema reală e acea mămică care a dat toți banii ca să nu mai fie discuții.

Bineînțeles, oamenii care filmau negociau. Au filmat, ca să-și exprime sentimentele în legătură cu subiectul. Filmul se numește pe youtube „chintesența jegului în învățămîntul românesc”. Doar că problema sunt fix ăia care filmau ca proștii cum o individă îi făcea troacă de porci. Tăceau, bîguiau, negociau, întrebau cum trebuiau să facă. Nu, nu așa se procedează.

Nu părinții sunt cei care trebuie să stea plecați în fața învățătoarelor și să le satisfacă aviditatea de cadouri. Pe teme de învățămînt, de situația școlară a fiului sau fiicei lor, da, ok, să stea să asculte, dar pe teme de ‘cadoul vostru e oribil’… nu. Ei, și nu doar ei, ci mulți alții ca ei, care nu au stat să-și înregistreze învățătoarele cum le cer cadouri, ei sunt problema.

Pentru că se poate și altfel. Chiar dacă situația financiară nu era extraordinară în familia mea, mama mea nu a pretins niciodată cadouri de la elevi. Da, am exemplu în familie și pot să vă spun că se poate și altfel. Sunt oameni acolo, chiar în sistemul ăsta de învățămînt jenant, care nu au intrat în el pentru cadouri, ci pentru a-i învăța pe alții.

Dar cît timp românii nu vor uita corupția de tip fanariot, lucrurile vor continua să fie ca în videoclipul de mai sus.