Cadouri de Crăciun (varianta ‘școala de fițe’)

Am văzut la Victor chestia asta și am zis că e prea dură pentru a nu o posta și eu la rîndul meu. E vorba de niște persoane care pretind cadouri. Niște persoane infecte, da; tentația e să spui că sunt niște învățătoare, și poate aș fi zis la fel și eu dacă mama mea nu ar fi fost învățătoare, și dacă nu aș ști că se poate altfel. Dar și învățătoarele, ca și alte categorii de oameni care au responsabilități, se împart în două categorii: persoane în regulă, care nu abuzează de poziție, și persoane avide, care o fac.

Acum… școala aia la care se referă clipul de mai jos e o școală din centrul Bucureștiului, școală de fițe. Ca să ajungă la școala respectivă cadrele didactice nu e imposibil să fi și uns sistemul ca să meargă mai bine. Acum vor să-și scoată pîrleala.

Și problema nu e neapărat nici acolo. Problema reală e relevată chiar în discursul învățătoarei: “La clasa cealaltă a dat o mămică toți banii ca să nu mai fie discuții”. Problema nu e deloc diferită de ‘nu dați bani la cerșetori’. În momentul în care dai creezi o expectativă. Învățătoarea se va aștepta ca toată lumea să dea. Problema reală e acea mămică care a dat toți banii ca să nu mai fie discuții.

Bineînțeles, oamenii care filmau negociau. Au filmat, ca să-și exprime sentimentele în legătură cu subiectul. Filmul se numește pe youtube “chintesența jegului în învățămîntul românesc”. Doar că problema sunt fix ăia care filmau ca proștii cum o individă îi făcea troacă de porci. Tăceau, bîguiau, negociau, întrebau cum trebuiau să facă. Nu, nu așa se procedează.

Nu părinții sunt cei care trebuie să stea plecați în fața învățătoarelor și să le satisfacă aviditatea de cadouri. Pe teme de învățămînt, de situația școlară a fiului sau fiicei lor, da, ok, să stea să asculte, dar pe teme de ‘cadoul vostru e oribil’… nu. Ei, și nu doar ei, ci mulți alții ca ei, care nu au stat să-și înregistreze învățătoarele cum le cer cadouri, ei sunt problema.

Pentru că se poate și altfel. Chiar dacă situația financiară nu era extraordinară în familia mea, mama mea nu a pretins niciodată cadouri de la elevi. Da, am exemplu în familie și pot să vă spun că se poate și altfel. Sunt oameni acolo, chiar în sistemul ăsta de învățămînt jenant, care nu au intrat în el pentru cadouri, ci pentru a-i învăța pe alții.

Dar cît timp românii nu vor uita corupția de tip fanariot, lucrurile vor continua să fie ca în videoclipul de mai sus.


12 Replies to “Cadouri de Crăciun (varianta ‘școala de fițe’)”

 1. Radu Balan

  Exact, pentru ca nu-i asa, rezolvam totul pe calea bataii. Cel mai bun exemplu este scandalul si bataia.

 2. Andreea

  Eu nu am inteles de ce i-au acoperit fata. La fel ca si tine, nu inteleg de ce negociau. Eu as fi stabilit o intalnire ulterioara cu ei si apoi as fi mers la politie, sa organizez un flagrant.
  Din pacate, oamenii aia se gandesc in primul si in primul rand la copilul lor. L-au dat la o scoala de fite ca sa ii fie bine. Sa aiba bodyguarzi si biblioteca si laboratoare de informatica. Acum sunt total debusolati, ca nu ar vrea sa dea bani, dar nu atat de mult si nu la cerere.
  Invatatoarea aia pare unsa cu toate alifiile. Stie exact ce butoane sa apese, mai ales cand le spune ca o sa fie saraci cu duhul sau ceva de genul asta, si ca trebuie sa invete bucuria de a darui. Ea stie perfect cu cine lucreaza – cu niste parinti tineri, impresionabili, care doresc binele copiilor lor.

 3. Dorin Lazăr

  Ce s-a făcut acum e un început. Filmată, expusă tipa respectivă… Dar în mod normal nici măcar nu trebuia discutat sau negociat cu chestia. Erau mai mulți acolo, se putea depune mărturie la poliție.

 4. Dorin Lazăr

  Păi da, impresionabili. Și faza e fix asta: că ăștia au filmat nu neapărat ca să o expună pe individă, ci ca să își arate sila față de sistemul de învățămînt, sau ceva de genul…

 5. Mircea

  cati din cei care scrieti si comentati pe aici aveti copii la scoala? cred ca nu realizati amploarea problemei si cat de vinovati sunt la randul lor parintii. mai bine zis unii parinti. vad si aud de cercuri de indivizi (pentru ca parinti nu merita numiti) care coalizeaza cu invatatorii si profesorii. se intrec in a face plocoane. am auzit de laptop-uri, camere video… si asta nu pentru ca se cere, ci pentru ca vrea sa se dea.

 6. Dorin Lazăr

  Păi cam asta zicem și noi.
  Că poate nu am acum copil, și poate nu o să am copil de școală în următorii 7-8 ani, dar asta nu înseamnă că dacă ar fi nu mi-aș dori să poată merge la școală fără balcanicul bacșiș.

 7. Mircea

  n-am vazut nimic mentionat de parinti si de contributia lor directa in acest fenomen, de aceea am intervenit. ai relatat doar cazul invatatoarei care abuza de pozitie si influenta parintii. dar, ca intotdeauna, realitatea e mai complexa si ai parte si de reversul medaliei. si este greu sa te pui cu ei (parintii spagari), manelistii naibii!

 8. Blue

  De unde şi până unde bacşisul are doar conotaţii balcanice ? Bacşişul (sau tipping-ul în engleză) este răspândit în toată lumea ! Nu cred că te duci într-un restaurant din Viena, Paris, Londra şi chelnerii se supără că le laşi ceva ! Prea ne punem cenuşă în cap că doar la noi e problema ! Poţi să nu laşi nimic, însă nu-i vezi că se supără.
  Adevărata problemă e atitudinea, tupeul ! E ca şi cum după ce laşi un mic bacşis în restaurant, chelnerul începe să te înjure că i-ai lăsat prea puţin, că trebuie să împartă şi cu bucătarul, casiera, etc. ! În gura mare, faţă de ceilalţi clienţi !
  Asta e adevărata problemă din clip, tupeul fantastic al învăţătoarei, lipsa bunelor maniere, nu faptul că “se dă” ! Tupeul, nesimţirea şi cinismul de a cere pe faţă ! Asta nu e doar problema “balcanică”, ci doar a lipsei celor şapte ani de acasă ! “Egalizarea în drepturi” din timpul comunismului a dus la dispariţia minimelor norme de etichetă. Aceasta e diferenţa dintre noi şi occidentali. Şi nimeni nu face nimic în acest sens, nici măcar şcoala (iar clipul e dovada).

 9. Mircea

  wtf? cred ca nu faci diferenta intre bacsis si mita. a fost, cred, o alegere nefericita de termeni din partea lui Dorin.
  altfel, e prima oara aud de bacsis pentru cadre didactice.

 10. Ion De Lemn

  Iar esti naiv. Eu cunosc simpli muncitori in constructii neplatiti de 6 luni, si nu fac nimic in privinta asta, nu reclama la ITM, nu fac scandal, tac ca sclavii si accepta. Nu cumva ne meritam soarta, asadar ?!

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.