Cam mult tupeu pentru un contra-amiral

Mulți dintre cei care au mai deschis televizoarele sunt familiarizați cu ofițerul care a fost manipulat să se prezinte la protestele din piața universității. Pe scurt, pentru cei ce nu știu, victima este un nefericit locotenent de la o unitate militară din Cîmpia Turzii.

Sunt mai multe lucruri de discutat aici – în primul rînd că legile cărora li se supun cadrele militare sunt mult mai restrictive decît cele care se aplică civililor, atingînd niște limite care i-ar face pe hipsteri să plîngă isteric. Una din ele este că un cadru militar nu are voie să vorbească cu presa cînd vrea el, și nu are voie să plece din localitate fără permisie de la superiori (sau ceva aproximativ). Ei, eroul nostru, amăgit de nu-mi-e-clar-cine (un trepăduș de la București cu o durere dorsală în legătură cu ce se întîmplă cu naivul manipulat) a ajuns la București, s-a pus să facă niște declarații foarte confuze și inutile și a ajuns pe sticlă, chestie care era pînă la urmă obiectivul lui.

Ei, acest locotenent este acum (joi, ora 23:15) la televizor, pe Antena 3 și este ‘apărat’ de un Ciutacu ce a uitat să se radă, de un Gîdea care a uitat să gîndească și de alți necunoscuți care stau și-l îngînă pe naiv. Intenția anteniștilor e clară: să creeze un martir a tele-revoluției, pe care să-l pună apoi în toate genericele lor de pseudo-știri.

Ei, în același timp, un contra-amiral care se ocupă și cu relațiile cu publicul pentru MApN sună la emisiune ca să explice de ce bietul locotenent naiv o să fie judecat de către colegii lui de unitate. Explică într-un mod foarte calm și foarte clar care sunt prevederile legale, în timp ce Ciutacu o dă înainte întrebînd de ce Elenei Băsescu nu i se aplică regulamentele militare (și a spus-o pe un ton foarte serios). Dar vine un moment în care Gîdea îl întrerupe pe contra-amiral și îl întreabă ceva pe locotenent; cel dintîi se retrage din emisiune, sau încearcă.

La care Gîdea are acea ieșire absolut infectă de care vorbesc în titlu: “Cam mult tupeu pentru un contra-amiral, să plecați din emisiune cînd vreți dumneavoastră”, continuă știristul tembel. Și rămîn șocat. Șocat pentru că orice om cu un pic de obraz și un pic de decență ar fi șocat de o astfel de exprimare (poți să înlocuiești contra-amiral cu absolut orice, și tot sună oribil). Dar mai ales e vorba de ceea ce răzbate dincolo de moment. Adică Gîdea, la talentele lui, știe cît tupeu are voie să aibă un contra-amiral, și îi dă una peste față să-l corecteze. Pentru că, desigur, tupeu bengos de genul ăsta, să închidă telefonul, nu îl au decît generalii de securitate, nu, tov. Voiculescu?

Mai e cineva care îi mai ascultă pe zevzecii ăia de la Antene? Oricum, nu contează. Acum mi-e milă. Mi-e o milă furioasă pentru naivul locotenent care credea că a inventat gaura la gogoașă și cînd colo a găsit-o pe-aia de la cătușă. Și nebunii ăia de la Antene îi țin isonul, parcă ar zice: “hai, fraiere, compromite-te mai tare că noi avem super-audiență”.

Asta e. Cam mult tupeu au contra-amiralii ăștia. Cam la fel de mult ca oamenii care gîndesc cu capul pe umeri, de unii singuri, și realizează niște adevăruri despre telerevoluția asta.


2 Replies to “Cam mult tupeu pentru un contra-amiral”

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.