Când te obișnuiești să primești gratis

Circula o întrebare: de ce nu mai iau tinerii mașini? E o întrebare bună, la care s-a răspuns în diverse colțuri ale internetului. O să fac și eu câteva sugestii, să vedem ce iese.

Citisem la Ovidiu câteva idei. Ideile mi se par foarte bune, mai ales cea de pe urmă; într-adevăr, mașinile nu mai sunt cool. Ați văzut ultima mașină făcută de cei de la Google? E o cupolă lipsită de personalitate care se conduce singură. Ceea ce înseamnă două lucruri: că tinerii nu prea își doresc să conducă (și nici eu, dacă e să fim serioși) și că tinerii nu prea sunt preocupați de aspectul mașinilor. Iar această lipsă de preocupare e voită.

Să începem cu o întrebare de încălzire: de ce nu au curaj candidații la președinție să arate că au bani, au resurse financiare? Acum extrapolați, gândiți-vă cum sunt priviți cei care își permit mașini scumpe de către tinerii hipsteri? Exact același gen de ipocrizie se manifestă în ambele cazuri. Tinerii, ipocriți, nu vor să recunoască faptul că o mașină poate fi frumoasă. Nu vor mașini care să arate bine pentru că asta, automat, îi coboară în ochii celor ca ei.

Al doilea aspect e că o mașină costă. Costă întreținerea ei, costă deținerea ei, cere bani și timp. Și „milenialul” nu e obișnuit să cumpere decât când cumpărătura îl validează în fața celor ca el (de exemplu, iDevices). Milenialul e obișnuit să primească gratis.

Și aici e de fapt cel mai important aspect al poveștii. O mașină nu aterizează gratis, nu se oferă servicii gratis pentru mașină. O mașină costă – costă când o cumperi (dar asta nu ar fi o problemă) și costă DUPĂ ce o cumperi. Costă ca să o folosești. Ăsta cred eu că e motivul principal pentru care nu o să cumpere milenialii așa ceva.

Milenialii o să cumpere o mașină în momentul în care nu vor mai simți nevoia morală să protesteze când unul de-al lor își cumpără una pentru că e frumoasă, și, mai ales, când o să coste foarte puțin deținerea uneia.

Pentru că tinerii s-au obișnuit cu mocangeli. Jos capitalismul!