Cântece de aglomerație

Unul din avantajele faptului că nu mai stau foarte mult pe Facebook e că nu mai văd postarea aproape săptămânală, dacă nu zilnică, cu îngrămădeala din București. O știți și voi, e fie Bucureștiul în screenshot din Waze cu toate străzile colorate în roșu, fie cu această poză pe care o voi posta mai jos și al cărui autor nu-l cunosc.

Aproape fără nicio legătură, mai demult avusesem o discuție despre cum oamenii, neprofesioniștii, nu mai cântă decât la beție și și atunci o fac prost și uitabil. Argumentasem atunci că eliminarea cântecului din viața omului e un efect nefast al saltului tehnologic recent, în care dacă vrei să-i auzi pe maestrul Dolănescu, pe Freddie Mercury sau pe Maria Tănase, tot ce trebuie să faci e să îți pui căștile pe urechi și să dai „plei”.

Doar că receptatul de muzică e o treabă complet diferită de cântat – cântatul poate să fie o activitate foarte relaxantă, și slavă Domnului, bucureștenii au nevoie de relaxare. Cântatul nu trebuie să fie doar o activitate relaxantă, poate fi și un mod de a mai vărsa frustrările pe care le simțim în viața de zi cu zi. Uitați-vă din nou la poza de mai sus. Cum ar fi ca toți cei o mie de oameni să cânte, în cor: „Unde-s pistoalele, unde-s pumnalele, caii și flintele haiducilor?”.

Cum v-ați simți voi, acolo, cântând cântecul ăsta?

Și, mai ales, cum s-ar simți Firea la conducerea primăriei când aude că oamenii caută pistoalele ca să se ridice contra ciocoilor? Sau când aude că românii captivi în metrou cântă „Deșteaptă-te române din somnul cel de moarte în care te-adânciră barbarii de tirani”?

Dar știu de ce nu facem asta. Pentru că noi nu-i urâm pe ăia care ne aruncă la grămadă, care ne înghesuie, care ne fură și spațiul și aerul. Nu. Noi îl urâm pe ăla de lângă noi că ne ia spațiul și aerul, care ne urăște la rândul lui pentru același lucru. Cum arată, însă, o mulțime în care oamenii nu se urăsc între ei? În mintea mea, poate că sunt niște oameni care cântă la unison un cântec anti-sistem. Poate „Amintirea cu haiduci”. Poate „We’re here because we’re here” cântat pe Auld Lang Syne, dacă vă place pe engleză. Sau…

Las comentariile deschise, poate aveți voi idei.


5 Replies to “Cântece de aglomerație”

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.