Capitalism și hârtie igienică

O chestiune scurtă care îmi stătea pe creier. Acum un an sau doi râdeam un pic de venezueleni că se băteau pe hârtie igienică. Lucrurile păreau simple – cum să ajungi să te bați pe hârtie igienică?

Anul ăsta în schimb avem povești despre hârtie igienică la 1000 de dolari, avem propriile noastre povești horror; măști de față care costau 10 bani bucata acum sunt 2-3 lei (oricum nu fac nimic cine știe ce pentru tine ca să te păzească de virus). săpunuri care costau 40 de lei și acum sunt 200 sau 500 de lei.

Zilele astea discursul ăla cu capitalismul care e varianta superioară o să fie mult mai greu de articulat, dar nu vă faceți griji, el va reveni cam cum revine protestul feminist când pleacă de la putere PSD.

În momentele de criză principiile noastre sunt puse la încercare. Uneori, e nevoie de o criză ca să ne dăm seama că răspunsurile sunt mai nuanțate, că de fapt lucrurile pe care le gândeam nu rezolvă chiar orice problemă. Că nu am găsit acel silver-bullet cu care să împușcăm toate problemele dintr-o lovitură. Că e bine să zicem „da, dar…”.

Nu mă apuc să fac aici o critică a capitalismului sau să propun o soluție diferită. Atâta doar mă gândesc, că e destul de greu să-i vinzi capitalismul ăluia care trebuie să plătească pentru el din ce în ce mai mult. Și că oamenii o să caute, mai ales în situații de criză, alt fel de soluții.


6 Replies to “Capitalism și hârtie igienică”

 1. Gabriel Iacob

  În Venezuela, fără prea mult capitalism, tot au explodat prețurile (și în sensul inflaționist, și în sensul valorii produsului). Bănuiesc că principiul {Cerere, Ofertă} e independent de ce cămașă îmbracă economia (capitalistă, centralizata, etc…).

  Dacă nu intra în efect un alt fenomen de contrabalanță ca solidaritatea unui procent mare din populație sau intervenția statului (deși mereu apare piață neagră/paralela) ,principiul {Cerere, Ofertă} rămâne valabil și schimbă prețurile.

  Parcă ai încerca să rezolvi un bug low level, dar nu știi unde sa pui fix-ul. Jos, dar riști să strici cod bazat pe bug, sau sus, dar adaugi și tu la multe alte cârje existente.

 2. Dorin Lazăr

  Ca să-l citez aproximativ pe Friedman, legile economice de bază rămân aceleași indiferent de sistemul în care se întâmplă, indiferent de cât de mult se implică statul în economie. Corect. Și da, e nevoie și de solidaritate socială, dar și de încredere în capacitatea societății de a răspunde unei crize ca un tot unitar (sau pe-aproape).

 3. Mircea

  Oh… alte teme filosofice, imi place 🙂 capitalismul salbatic, etica in capitalism etc.
  Ramane de vazut ce o sa invatam dupa ce trece acest val.

Comentariul tău (dacă comentezi prima oară, comentariul va ajunge în moderare)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.