Caravana Orange – 4G Discovery Tour

2014-06-06 19_59_35-Orange Romania _ 4GOrange face un lucru chiar fain, zic eu, pentru a-și prezenta oferta. Din 6 în 8 iunie 2014 invită brașovenii să afle mai mult despre tehnologia 4G. În cortul instalat în Piața Sfatului o să puteți să vedeți tablete care fac streaming live de pe internet, telefoane de ultimă generație. O să aveți ocazia să vă jucați pe o masă tactilă și o să puteți chiar să dirijați o orchestră din București folosind Kinect și conexiunea 4G (sîmbătă și duminică de la 18:00-19:00 și 19:30-20:30).

Astăzi a fost ținută o prezentare a serviciilor Orange. Invitatul principal a fost Julien Ducarroz, Chief Commercial Officer la Orange România. El a vorbit un pic despre tehnologie, introducînd-o presei locale și bloggerilor invitați. Lucru foarte important, mai ales că lumea nu prea știe despre ce e vorba, pe principiul “e 4G, deci e cu 1 în plus față de 3G”. Diferența însă e majoră, mai ales în ceea ce privește performanțele.

Eu unul am avut o singură întrebare: dacă viteza de transfer e de 150Mbps (la 4G+, pe două canale, viteza teoretică ar fi de 300Mbps), de ce limitările din abonament sunt la 250MB, adică vreo cîteva secunde de internet la maximă viteză?

Răspunsul m-a mirat. Din datele pe care le au cei de la Orange, consumul de Internet e încă în medie de 250MB pe lună. În general, utilizatorii de Internet folosesc internetul mobil pentru hărți, pentru mailuri, dar mai rar pentru video sau apeluri de VOIP. Serviciile consumatoare de internet sunt folosite în general prin WiFi.

Bine, am avut și o confirmare că nu, nu o să ajungă providerii de telefonie să rivalizeze cu providerii de internet prin cablu. De ce? Păi, de exemplu, cei 150Mbps se vor împărți între toți cei X clienți ai unei antene de telefonie; astea sunt limitele fizice la care sistemul funcționează, și nu sunt lucruri care pot fi schimbate.

Pentru mine vizita la Caravana Orange a fost un refresh bine-venit în legătură cu informațiile pe care le aveam despre sistemul de telefonie. Nu s-a schimbat prea mult 🙂 În plus, a fost chiar mișto să fac puzzle-uri sau să joc Air Hockey la masa tactilă din cortul Orange.

Merită vizitat 🙂

 


5 Replies to “Caravana Orange – 4G Discovery Tour”

 1. eftimie

  Lumea consumă 250 de mb că mb-ul pe mobil e încă scump. Dacă ar aproape gratis, cât e ăla de Digi acasă, ar consuma mult mai mult.

 2. Dorin Lazăr

  Băieții de la O. insistă că țin plafonul strîns pentru a oferi calitate. Într-un fel îi înțeleg; au de ales între a împînzi orașele cu antene și a răspunde tuturor idioților care cred că aia le dă cancer. Ca fapt divers, prima întrebare pe care i-a pus-o directorului de la Orange a fost: “e adevărat că poți face cancer de la tehnologia asta?”.

  Pe de altă parte da, simt și eu că plafonul e prea jos. Întrebarea mea a fost pusă fix în termenii ăștia: de ce dați sub 10 secunde de internet? Plafonul e mult prea scăzut, și ar merita ridicat.

  Ionuț Bălan de la Mobzine zicea că ofertele de internet sunt mai bune pe cartelă decît pe abonament. Aia e iarăși o alegere ilogică din partea providerilor de telefonie… dar vorba aia, ei își știu business-ul, nu eu.

 3. Tudor

  Intr-adevar – 15€ pentru un abonament cu 800MB/luna la Orange e inca o suma foarte mare pentru multi romani (si asta cu abonament la fidelizare, ofertele standard sunt si mai scumpe..)

 4. Dorin Lazăr

  Nu le comentez tarifele, ci ofertele. Merită prețurile? Cumpărătorii decid… însă mi se par slabe ofertele, cu 250MB la 150Mbps fiind o alegere chiar jenantă.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.