Cartelele mexicane, bloggeri morți și de ce USA sunt de vină

Citesc în ultimele zile prin presă din ce în ce mai multe știri despre Mexic și despre cartelele drogurilor care controlează populația cu o mînă de fier. De exemplu, nu mai departe de ieri, un ALT blogger (al patrulea caz cunoscut lumii întregi) a fost găsit decapitat și cu o notiță ironică găsită lîngă el. Sau, de exemplu, faptul că ministrul de interne, Francisco Blake a murit într-un ‘întîmplător’ într-un accident de elicopter.

Dar nu despre asta vreau să vorbesc. Ci despre o soluție pe care o văd vehiculată pe forumurile de la slashdot. Problema e că americanii sunt de vină, de fapt. Pentru că nu legalizează drogurile. Și pentru că sunt prea stricți în ceea ce privește controlul frontierei și a imigrației, vezi ce s-a întîmplat cu Arizona anul trecut cînd Shakira-Hips-Don’t-Lie se plîngea toată că mexicanii sunt neînțeleși, și că noua lege din Arizona îi rănește pe bieții traficanți de droguri cetățeni onorabili care doar se întîmplă să treacă granița ilegal.

Cred că problema e într-adevăr la Statele Unite. În primul rînd, problema e că e o țară liberă, și orice demoazelă precum o dansatoare din buric poate deveni lider de opinie. În al doilea rînd, pentru că e o țară liberă, și orice hipster poate să se pună pe unde vrea cu cortul și să zică că o face pentru binele omenirii. În al treilea rînd pentru că, într-adevăr, Statele Unite au o problemă cu drogurile, și ar trebui să se maturizeze pentru binele miilor de lucrători cît se poate de onești de pe plantațiile mexicane sau chiar columbiene care se chinuie din greu pentru a asigura marfa necesară nenorociților de consumeriști americani, porci capitaliști, etc. etc. etc.

Deci da, Statele Unite sunt de vină.

 


6 Replies to “Cartelele mexicane, bloggeri morți și de ce USA sunt de vină”

  1. Daniel

    subiecte gen “droguri” sunt excelente pe post de turnesol. iti dai seama instant cine e plin de dorinte atavice de a distruge tot ce nu intelege … si cine chiar crede in filozofia libertatii.

  2. Daniel

    My point e ca unii (nu zic cine) se bat cu pumnul in piept ca vor “libertate”, dar pt ei asta inseamna de fapt “liberty for me, not for thee”.

    Nu poti sa insisti pe tema autonomiei individului … ca apoi sa incepi sa vii cu tot soiul de exceptii, pe motive pseudo-moralistice.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.