Casus belli

Am fost departe de știri zilele astea, dar chiar și-așa a fost imposibil să nu văd tragica desfășurare a evenimentelor în Libia, unde niște islamiști pașnici au intrat din greșeală în ambasada americană unde au omorît pur accidental ambasadorul și trei alți membri ai corpului diplomatic american.

De ce? Simplu. Motivul pentru care mulțimile subumane din Libia au atacat ambasada americană ar fi fost un film tendențios la adresa lui Mohamed care s-ar fi prezentat pe undeva prin sudul Americii, într-un loc de care nimănui nu îi pasă. Dealtfel, în urma prezentării filmului (o prostie făcută de niște amatori), ambasada americană din Egipt a prezentat scuze și și-a cerut iertare musulmanilor care poate s-au simțit jigniți. Rezultatul? Un grup pașnic de egipteni de o religie indefinită au decis că ar fi cazul să facă un kebab la flacăra de steag american, care arde mai duios ca biblia creștinilor copți de pe la ei. Și au ales să invadeze ambasada Statelor Unite.

Încetez acum cu ironiile, deja simt că am mers un pic prea departe. Din păcate acesta este modul de a percepe lucrurile al mult-prea-progresiștilor de prin toată lumea, care acum caută să scuze ieșirile violente anti-americane. Peste tot apar articole despre ce ar trebui făcut. Așa ajungi să citești în ziare precum Washington Post că răspunsul cel mai bun pe care îl poate da SUA acum este să investească mai mulți bani în Egipt și Libia. Poftim? Dar fie, nu contează. Alde Obama o să găsească mereu căi de a sabota SUA în relațiile internaționale.

De fapt, există un singur motiv pentru care scriu acest articol. O astfel de poveste nu are cum să nu te tulbure. Am rămas șocat după ce am văzut pozele cu trupul neînsuflețit al ambasadorului american, cărat de niște maimuțe fără suflet prin Benghazi. Dar cel mai tare m-a atins povestea lui Sean Smith. Jucător de Eve Online, cînd a fost atacată ambasada stătea să vorbească cu prietenii lui din joc. Acesta e un clip dedicat de prietenii lui din EVE.

E ceva extrem de dureros în toată povestea asta. Faptul că niște fanatici au inventat un casus belli pentru a omorî un ambasador american, faptul că niște guverne care se pretind a fi civilizate nu au apărat misiunea diplomatică americană așa cum cer tratatele internaționale în legătură cu misiunile diplomatice ale tuturor statelor… Sau faptul că cei atacați nu mai știu cum să se saboteze singuri. Sau faptul că niște oameni, nu un simbol, nu o cifră statistică, au fost acolo și au murit nevinovați.

Toleranța nu are voie să fie infinită. Toleranța nu poate fi acordată decît celor care sunt toleranți la rîndul lor. Nu poți fii tolerant cu un criminal în serie, să-i dai drumul a doua zi după ce-l prinzi, să-i arăți că ești tolerant, poate învață. Sau, așa cum sugerează alde Washington Post sau New York Times, să-i dai și bani de buzunar și să-i arăți locurile unde poate să își continue crimele fără să pățească nimic. Nu. Toleranța e o chestie care se cîștigă. Ca să fii tolerat trebuie să tolerezi la rîndul tău; acesta e principiul fundamental al societății creștine occidentale.

Poate că ar trebui să ne facem curaj să arătăm cu degetul adevărații vinovați. Dar nu, din păcate nu avem încă curaj. Vom reacționa însă curajoși la afirmația ‘societatea occidentală e în primul rînd creștină, creștinismul este fundația și esența civilizației occidentale’. Vom argumenta că s-a citit prea mult pe Max Weber la afirmația că de fapt criza morală a capitalismului este criza morală a societății: fără creștinism, socialismul ce a luat locul capitalismului împinge către degradarea completă a societății. Da, vom reacționa virulent, trecînd peste ceea ce e evident și logic. Și vom continua să erodăm societatea în care trăim, argumentînd că și alții au drepturi.

Laolaltă cu moartea celor patru membri ai misiunii diplomatice din Benghazi a mai murit un pic civilizația occidentală. Și sfîrșitul ei e previzibil – va muri sufocată de un zid de intoleranță pe care nu-l mai înțelege, pe care nu mai știe să-l contracareze și care o împresoară.

Rest in peace, guys. You are the casus belli of a war we lost a long time ago.


5 Replies to “Casus belli”

 1. Diana

  E trist, e foarte trist! I’m soooo pissed Off! Obama e in campanie electorală, ca de obicei! Avem nevoie de Leadership, mai ceva ca de aer!
  In schimb am văzut din nou același lucru ca in 2001: indiferent cât de divizata ar fi populația pe probleme interne, cand vine vorba de atacuri asupra Americii, americanii sunt uniti! Este așa o tensiune in US zilele astea, cu obiectivele federale super protejate, si multe mașini sub acoperire. Inclusiv la universități s-a dublat securitatea. Si cika îl caută pe cel care a făcut filmul, care este folosit ca pretext pentru actele de terorism! Nush de ce am un feeling ca nu-l vor găsi! BTW, a văzut cineva filmul ăla?
  P.S. Mă uit acum la cuvantarea lu’ Obama de la Joint Base Andrews, unde au fost aduse corpurile celor omorati la Benghazi! Obama si-a început cuvantarea cu ” Scripturile ne zic….”. Right!(sarc):(

 2. Dorin Lazăr

  E foarte nașpa ca din cauza unei campanii electorale să ajungi să pierzi un ambasador în felul ăsta. Semnalele ezitante pe care le-a transmis administrația US au dat de înțeles că așa ceva e posibil, și se poate realiza. Și s-a putut.
  Sad, sad, sad.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.