Câteva idei legate de criticile aduse guvernelor PSD

Tot văd o sumedenie de greșeli făcute de oamenii din bula mea în conflictul deschis cu PSD-ul. Sunt niște lucruri relativ simple care ne arată că încă nu suntem capabili să trimitem PSD-ul la groapa de gunoi a istoriei, la un loc cu PNȚCD și PD și PNL. Să le enumerăm (și îmi asum faptul că lista e incompletă):

1) Indignarea nu ajută. Un om indignat e adeseori văzut ca fiind isteric și în mod sigur nu e un partener de dialog de încredere. Sigur, indignarea e o motivație, e un pic de combustibil pentru motor, dar indignarea e o chestie care arde destul de rapid. Indignarea i-a scos pe oameni în stradă la OUG 13 și singurul lucru pe care l-am obținut a fost amânarea problemei și un premiu pentru Florin Bădiță.

2) Nu mai fiți siguri că toată lumea înțelege aceleași lucruri ca și voi. În primul rând pentru că e posibil ca cei din jurul vostru să înțeleagă defectuos problemele puse în discuție, dar și pentru că e posibil ca voi să nu înțelegeți foarte bine problemele puse în discuție. Nu vreți să fiți puși în situația să vă enervați pe ceva prost înțeles. De exemplu, oamenii s-au supărat pe modificările propuse de activiștii civici în legătură cu violența domestică, și au început cu glume precum «programul „Prima Bătaie”». În realitate, acel „program” era o îmbunătățire majoră peste legea existentă. La fel și revolta contra limitei de zgomot pusă de USR care nici măcar nu e pusă de USR pentru că exista deja o lege care specificase nivelul de zgomot, și în cele din urmă ideile din acea lege sunt cât se poate de corecte.

3) Puterea se câștigă local. Știu că mulți dintre voi locuiți în București și credeți că viața voastră se poate îmbunătăți prin activitatea parlamentară, prin ce face guvernul, lucruri de genul ăsta, dar realitatea e că puterea se câștigă local. Trebuie câștigată primăria și trebuie înțeleasă și reformată administrația locală înainte de a schimba lucrurile la centru. Problemele mari sunt rezolvate degeaba dacă la nivel local lucrurile nu se aplică. Pentru o schimbare sănătoasă și pe termen lung, trebuie început de jos, de la individ – și acolo sunt suficient de multe lucruri de rezolvat. Și nu toate se rezolvă cu bani.

4) Nu poți să te ocupi de toate problemele. Văd la amicii mei că se apucă să comenteze tot, de la sistemul medical la funcționarea justiției, la „subiectul zilei”, oricare ar fi acela. Cineva ne-a zis că suntem capabili să înțelegem situații complexe din absolut orice domeniu, și lucrul ăsta e fals. Dovadă că cel mult repetăm ideile pe care le aduc alții în discuție. Eu aș propune o specializare. Cineva care lucrează și are experiență în medicină să ne explice care sunt problemele acolo. Un jurist cu experiență să ne explice clar care sunt problemele cu actualizările propuse de PSD. Să ne zică care sunt lucrurile bune și care sunt lucrurile rele. Ce văd, însă, e că avem prea mulți oameni multi-valenți și atotștiutori – de la aerodinamică și aeronautică la probleme filosofice de tipul „este existența în deșert, sau în câmpie?”.

5) E imposibil să nu râdem de bâlbâielile politicienilor. Înțeleg acest aspect, dar hai să râdem două minute și după aia să ne vedem de-ale noastre. Discuțiile despre bâlbâielile lui Dăncilă pot fi întinse la infinit, și încă nu a apărut nimeni care să-mi spună ce s-a discutat la întâlnirea aia cu medicii atunci când Lia a stat crăcănat. Dar ce e mai important, miștourile și glumele agresive la adresa acestor bârfe nu ajung la publicul care chiar a votat PSD.

6) Să înțelegem că în actuala formulă parlamentară lupta e pierdută – trebuie dusă o luptă pentru câștigat mințile și sufletele oamenilor care au votat PSD. În loc să folosim lucrurile astea ca material pentru a face votanții PSD să se întoarcă împotriva partidului, tot ce facem e să-i etichetăm și pe acei votanți ca „cretini”. Tu când ai făcut ultima oară ceva pozitiv pentru cineva care te-a făcut „cretin” în mod repetat? Când ați făcut ultima oară ceva pozitiv pentru Mircea Badea sau pentru Gâdea? V-ați gândit că voi nu sunteți altceva decât niște Badea și Gâdea, dar de partea cealaltă? Oamenii care sunt dincolo de gard nu o să fie încurajați să treacă mai ales pentru că înălțați gardul și faceți umilitoare orice posibilă schimbare de opinie.

Așadar, ce zic eu: oamenii care nu văd lucrurile ca noi trebuie ajutați să le vadă ca noi. Nu obligați, nu persiflați, ci sprijiniți. Gândiți-vă că e nevoie de compasiune și dialog, de înțelegere. Oamenii ăia au niște nevoi, și trebuie să ajungem la ei. Pentru ei nu e important să apere PSD-ul decât în măsura în care se apără pe sine. Atitudinea defensivă nu poate fi domolită cu un atac agresiv. Nu poate fi schimbat de către un individ isteric care urlă: „ești nedreptățit!”. Dacă PSD-ul a câștigat cu mesajul „vrem liniște”, și „vrem să facem lucrurile așa cum știm”, ajutați-i pe oamenii ăia să știe mai bine. Demonizarea adversarului e otrava care ne va omorî orice inițiativă din fașă.

Doar arătând că suntem niște oameni mai buni, demonstrând că e mai bine pentru ei să vină de partea noastră, demonstrând prin exemplul personal că lucrurile pot fi făcute altfel și de oameni fără o atitudine de funcționari comuniști, doar adoptând o atitudine mai relaxată, inclusivă, deschisă – doar așa putem să câștigăm lupta asta. Și vă propun așa: 2020 alegerile locale, 2024 alegerile locale și cele generale, și vă garantez că 2028 va fi primul an în care PSD-ul nu va trece de pragul de intrare în parlament.


8 Replies to “Câteva idei legate de criticile aduse guvernelor PSD”

 1. Iulian-Nicu Serbanoiu

  Mno, bine ca mai e si cineva care citeste legile dincolo de titlurile de stiri, mai ales dintr-un domeniu unde exprimarea specifica facultatii de drept e cel putin bizara.

  Respectul meu.

  PS: Nu-s fan PSD, dar nici nu-s zelot politic.

 2. Asdad2005

  In principal vedem oameni, care ar vrea sa faca, insa din varii motive tot ce le-a mai ramas sunt fix aceste greseli. Iar aici putem discuta si ne putem pierde in sofisme intelectuale, insa realitatea este una simpla. Cat timp sunt 40% de oameni care sunt trup si suflet cu PSD, iar arhitectura actuala a jocului politic este cum o stim, singurul mod prin care PSD poate pierde este daca PSD se saboteaza(taieri de pensii si salarii, remember 2009?). Sa incerci in acest moment sa duci o lupta cu acest monolit est imposibil in conditiile in care au cele mai multe circumscriptii castigate, iar in majoritatea zonelor rurale lumea voteaza dupa cum spune actualul primar sau oameni de prin consilii locale, iar in anumite parti santajul contra vot functioneaza.
  Ce se poate face, este un mic referendum sau o tentativa de adunare de semnaturi, cu care sa incepi sa schimbi actualul sistem politic:
  -revenirea la alegeri in 2 tururi;
  -imunitatea parlamentara sa dispara;
  -simplificarea introducerilor initiativelor cetatenesti;
  -simplificarea de dizolvare a parlamentului(referendum ca la presedinte);
  Sunt lucruri mici, dar care ar pune presiune un pic pe oameni sa lucreze in serviciul cetateanului. Dincolo de astea, daca o parte din institutii nu ar mai fi politizate anumiti vectori de imagine din televiziuni ar disparea si o parte din lucruri s-ar aseza. Dar si asa, acestor lucruri le trebuie niste ani ca sa se intample. In tot acest configuratia sociala a Romaniei va suferi schimbari dramatice, vezi cati pleaca din tara, respectiv sporul natural negativ. Adauga asta si este posibil ca PSD(orice alt nume va avea printr-o rebranduire) sa guverneze peste o tara pustie.
  Dar in tot acest timp ne pregatim de o mini-vacanta pe saptamana ce va veni.

 3. Dorin

  Imunitatea parlamentară nu e o problemă, imunitatea există acolo doar pentru declarațiile politice. Ce ar trebui scos ar fi acordul Parlamentului pentru anchetarea unor parlamentari.

 4. NicuVarza

  Asdad2005: Psd-ul nu este un monolit. Ne face pe noi sa credem ca este, stand constant la televiziuni si declarand asta prin intermediul acelorasi milionari in euro. Dovada declaratiile lor contradictorii, dovada trei guverne in timp scurt, Si multe altele.Oricine este mai bun decat PSD ul de azi. Pana la urma institutiile de stat (jandarmerie, politie, servicii, anaf, medicina, invatamant, etc)sunt ale poporului roman si prin faptul ca banii vin din munca cetatenilor acestui stat. Ne place sau nu PSD ul nu poate exista fara poporul roman in timp ce poporul poate sa isi continue existenta fara PSD. PSD ul de azi este partenerul abuziv dintr-o relatie, care il discrediteaza pe cel care vrea sa il paraseasca (poporul vrea sa aleaga orice altceva si nu PSD) spunand ca nimeni nu mai vrea o relatie onesta si corecta cu el. In speta PSD contra popor roman eu mizez pe popor. Acele procente sunt doar cifre, stiu si ei asta si de aceea mereu au campanii de ridicare a moralului zelosilor lor sustinatori prin care comunica cele 40% indiferent de orice.

 5. Daniel

  “trebuie dusă o luptă pentru câștigat mințile și sufletele oamenilor care au votat PSD.”

  Primul meu comentariu pe acest blog (cred) si tin sa te contrazic. 🙂 Lupta trebuie dusa pentru a vastiga mintile si sufletele oamenilor care NU AU VOTAT, mai degraba decat a celor care au votat PSD. Si nu neaparat pentru ca psd-istii sunt o cauza pierduta, ci pt. simplul motiv ca ceilalti sunt mult mai multi. Si, poate, mai usor de motivat. De trezit.

 6. Dorin Lazăr

  Cred că mințile alea sunt mai greu de câștigat decât cele ale celor care au votat PSD. Dar asta cred eu, și înțeleg de ce punctul tău de vedere e valabil.

 7. Kathy Bates

  La un moment dat, într-o firmă era un angajat.

  Din motive mai complicate, ceilalți angajați aveau boală pe el și ar fi vrut să-l convingă pe patron să îl dea afară.

  Fiindcă șeful nu stătea să le ceară lor părerea cine trebuie angajat și cine nu, treaba asta ar fi fost cam dificilă.

  Așa încât ei toată ziua tocau la oricine ar fi vrut să îi asculte că tipul e bețiv, drogat, derbedeu, violator, traficant, hoț, idiot, bătăuș etc. Oră după oră și zi după zi.

  Nimeni nu văzuse ca tipul să fi făcut ceva din toate astea. Dar chiar dacă o parte ar fi fost adevărate, nu aveau cum să fie toate la un loc. Dacă era să îi crezi, ăsta era Rîmaru încrucișat cu Păcală și cu Bercea Mondial.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.