Câteva idei legate de criticile aduse guvernelor PSD

Tot văd o sumedenie de greșeli făcute de oamenii din bula mea în conflictul deschis cu PSD-ul. Sunt niște lucruri relativ simple care ne arată că încă nu suntem capabili să trimitem PSD-ul la groapa de gunoi a istoriei, la un loc cu PNȚCD și PD și PNL. Să le enumerăm (și îmi asum faptul că lista e incompletă):

  1. Indignarea nu ajută. Un om indignat e adeseori văzut ca fiind isteric și în mod sigur nu e un partener de dialog de încredere. Sigur, indignarea e o motivație, e un pic de combustibil pentru motor, dar indignarea e o chestie care arde destul de rapid. Indignarea i-a scos pe oameni în stradă la OUG 13 și singurul lucru pe care l-am obținut a fost amânarea problemei și un premiu pentru Florin Bădiță.
  2. Nu mai fiți siguri că toată lumea înțelege aceleași lucruri ca și voi. În primul rând pentru că e posibil ca cei din jurul vostru să înțeleagă defectuos problemele puse în discuție, dar și pentru că e posibil ca voi să nu înțelegeți foarte bine problemele puse în discuție. Nu vreți să fiți puși în situația să vă enervați pe ceva prost înțeles. De exemplu, oamenii s-au supărat pe modificările propuse de activiștii civici în legătură cu violența domestică, și au început cu glume precum «programul „Prima Bătaie”». În realitate, acel „program” era o îmbunătățire majoră peste legea existentă. La fel și revolta contra limitei de zgomot pusă de USR care nici măcar nu e pusă de USR pentru că exista deja o lege care specificase nivelul de zgomot, și în cele din urmă ideile din acea lege sunt cât se poate de corecte.
  3. Puterea se câștigă local. Știu că mulți dintre voi locuiți în București și credeți că viața voastră se poate îmbunătăți prin activitatea parlamentară, prin ce face guvernul, lucruri de genul ăsta, dar realitatea e că puterea se câștigă local. Trebuie câștigată primăria și trebuie înțeleasă și reformată administrația locală înainte de a schimba lucrurile la centru. Problemele mari sunt rezolvate degeaba dacă la nivel local lucrurile nu se aplică. Pentru o schimbare sănătoasă și pe termen lung, trebuie început de jos, de la individ – și acolo sunt suficient de multe lucruri de rezolvat. Și nu toate se rezolvă cu bani.
  4. Nu poți să te ocupi de toate problemele. Văd la amicii mei că se apucă să comenteze tot, de la sistemul medical la funcționarea justiției, la „subiectul zilei”, oricare ar fi acela. Cineva ne-a zis că suntem capabili să înțelegem situații complexe din absolut orice domeniu, și lucrul ăsta e fals. Dovadă că cel mult repetăm ideile pe care le aduc alții în discuție. Eu aș propune o specializare. Cineva care lucrează și are experiență în medicină să ne explice care sunt problemele acolo. Un jurist cu experiență să ne explice clar care sunt problemele cu actualizările propuse de PSD. Să ne zică care sunt lucrurile bune și care sunt lucrurile rele. Ce văd, însă, e că avem prea mulți oameni multi-valenți și atotștiutori – de la aerodinamică și aeronautică la probleme filosofice de tipul „este existența în deșert, sau în câmpie?”.
  5. E imposibil să nu râdem de bâlbâielile politicienilor. Înțeleg acest aspect, dar hai să râdem două minute și după aia să ne vedem de-ale noastre. Discuțiile despre bâlbâielile lui Dăncilă pot fi întinse la infinit, și încă nu a apărut nimeni care să-mi spună ce s-a discutat la întâlnirea aia cu medicii atunci când Lia a stat crăcănat. Dar ce e mai important, miștourile și glumele agresive la adresa acestor bârfe nu ajung la publicul care chiar a votat PSD.
  6. Să înțelegem că în actuala formulă parlamentară lupta e pierdută – trebuie dusă o luptă pentru câștigat mințile și sufletele oamenilor care au votat PSD. În loc să folosim lucrurile astea ca material pentru a face votanții PSD să se întoarcă împotriva partidului, tot ce facem e să-i etichetăm și pe acei votanți ca „cretini”. Tu când ai făcut ultima oară ceva pozitiv pentru cineva care te-a făcut „cretin” în mod repetat? Când ați făcut ultima oară ceva pozitiv pentru Mircea Badea sau pentru Gâdea? V-ați gândit că voi nu sunteți altceva decât niște Badea și Gâdea, dar de partea cealaltă? Oamenii care sunt dincolo de gard nu o să fie încurajați să treacă mai ales pentru că înălțați gardul și faceți umilitoare orice posibilă schimbare de opinie.

Așadar, ce zic eu: oamenii care nu văd lucrurile ca noi trebuie ajutați să le vadă ca noi. Nu obligați, nu persiflați, ci sprijiniți. Gândiți-vă că e nevoie de compasiune și dialog, de înțelegere. Oamenii ăia au niște nevoi, și trebuie să ajungem la ei. Pentru ei nu e important să apere PSD-ul decât în măsura în care se apără pe sine. Atitudinea defensivă nu poate fi domolită cu un atac agresiv. Nu poate fi schimbat de către un individ isteric care urlă: „ești nedreptățit!”. Dacă PSD-ul a câștigat cu mesajul „vrem liniște”, și „vrem să facem lucrurile așa cum știm”, ajutați-i pe oamenii ăia să știe mai bine. Demonizarea adversarului e otrava care ne va omorî orice inițiativă din fașă.

Doar arătând că suntem niște oameni mai buni, demonstrând că e mai bine pentru ei să vină de partea noastră, demonstrând prin exemplul personal că lucrurile pot fi făcute altfel și de oameni fără o atitudine de funcționari comuniști, doar adoptând o atitudine mai relaxată, inclusivă, deschisă – doar așa putem să câștigăm lupta asta. Și vă propun așa: 2020 alegerile locale, 2024 alegerile locale și cele generale, și vă garantez că 2028 va fi primul an în care PSD-ul nu va trece de pragul de intrare în parlament.