Ce e greșit la „Women of Science Fiction”

Humble Bundle publică acum o colecție de cărți SF scrise de femei. Îi spune „Women of Science Fiction and Fantasy”, și mi se pare o idee rea de a face lucrurile echitabil pentru femei.

E ok să ai un astfel de nume de lucru. Dar mi se pare că accentuează inechitatea (existentă, confirmată) în ceea ce privește autoarele de SF&Fantasy – și e un lucru pe care nu vrei să-l faci. E o chestie bine știută: în momentul în care încerci să integrezi pe cineva într-un grup făcând concesii speciale pentru acea persoană, integrarea e mai dificilă.

Nu spun că e rău să ai un bundle de cărți scrise de femei, din contră, mi se pare foarte șmecheră ideea. Dar dacă chiar vroiau să fie folositoare pe termen lung ideea, în loc să folosească „Women of” ca selling point ar fi trebuit să folosească „Science Fiction and Fantasy”. „Da, avem doar autoare în bundle-ul ăsta, dar e ok, am avut și bundle-uri doar cu autori și lumea nu s-a plâns”. Sigur, scrie un press-release în care să le dai mură-n gură oamenilor care cumpără doar femei pentru că feminism, că sunt și ei un target. Dar scrie că vrei să vinzi SF&F, nu că vrei să vinzi cărți scrise de femei. Și atunci le dai autoarelor o șansă reală la egalitate.

De fiecare dată când acorzi drepturi speciale unui grup, le rănești credibilitatea. Despre asta încerc să vorbesc, și asta e o treabă pe care feminismul modern trebuie să o înțeleagă. Uite, dau un exemplu: la patinoarul din Brașov sunt acceptați fără nicio plată copiii sub 12 ani și pentru asta e pusă o bară la nivelul de 120 de cm și dacă intri pe sub ea atunci e ok. Dar asta înseamnă că nu ai loc „ca toți oamenii” asigurat la patinoar, ci copiii stau pe vreun loc liber, dacă există, și pot fi ridicați de oricine a plătit bilet. Practic ei au o rută rapidă de intrare, dar nu au drepturi egale cu ceilalți din patinoar. Și, din păcate, nu ai suficientă credibilitate să ceri drepturi egale când tu ai intrat pe ușa din dos, aia pentru copii.

De-asta zic că pe termen lung astfel de bundle-uri – ca tematică titulară, nu ca și conținut – vor fi mai mult o durere de cap pentru orice femeie care încearcă să publice. Că egalitatea nu e să fii selectat după testicule sau vagin. Egalitatea e să fii selectat după calitatea a ceea ce scrii, care există, dar pe care lumea poate o să o rateze pentru că s-a pus reflectorul pe cu totul altceva.

Dar bundle-ul merită. Serios, încercați-l, și o să-l citez pe Horia Nicola Ursu aici, vorbind despre scriitura feminină în general: „autoarele scriu un altfel de SF față de bărbați: adesea unul mai bun, mai cerebral”

4 Replies to “Ce e greșit la „Women of Science Fiction””

 1. raiser costin

  Martin Fowler are un articol pe tema asta: https://martinfowler.com/bliki/DiversityMediocrityIllusion.html . Daca inteleg corect argumentul lui el ar spune ca femeile din bundle-ul ala sunt “staruri” de acelasi nivel cu ceilalti. Singura problema consta in efortul lor de a le gasi si nu in calitatea colectiei.

  Mai concret: daca baza de selectie este de 1000 de scriitoare si de 10 000 de scriitori si tu trebuie sa selectezi 10 femei de top nu e obligatoriu ca ele sa fie trecute fortzat in fatza a 100 de barbati de top.

  Dar intr-adevar perceptia oamenilor e ca ai renuntat la calitate.

 2. krossfire

  Am comentat și eu pe temă (dar într-un grup ceva mai restrâns). A mai fost un scandal similar, când se cerea înlocuirea lui Lovecraft ca imagine a unui concurs (ceea ce s-a și întâmplat), pe motive de rasism și misoginism (rasismul a fost principala problemă aici).

  În cazul colecției, nu mi se pare că-i nici cea mai bună selecție de autoare feminine, nici cea mai reprezentativă și asta e o problemă, când avantajul tău de vânzare e tocmai sexul autoarelor.

 3. Dorin Lazăr

  Nu pot să mă pronunț în legătură cu calitatea. La HB oricum atracția e prețul mic. Dacă dădeau drop la women of ar fi fost 0 probleme pentru mine

 4. krossfire

  Pretul si initiativa in sine. Am cumparat ceva bundle-uri de-alungul timpului de la ei (cateva cu benzi desenate si carti, dar majoritatea cu jocuri), iar faptul ca o buna parte din venituri ajung la niste ONG-uri sau prin fundatia proprietarilor la diferite cauze e uneori la fel de interesant ca reducerile in sine (altfel, exista si Bundle Stars care are constant oferte faine si Indie Gala cu oferte foarte bune, dar la titluri dubioase).

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.