Ce e WowApp și de ce iau bloggerii bani să o promoveze

tl;dr: WowApp e un MLM. Bloggerii se înfig fie pentru că sunt pișcotari, fie pentru că le e lene să se intereseze mai adânc, fie pentru că le plac banii și nu e nevoie să se obosească să afle dacă e ok. WowApp e o aplicație care nu face nimic ilegal sau nasol deocamdată. Revin ca să scriu o ultimă postare, din păcate una excesiv de lungă1)nu redeschid blogul. Doar scriu un articol necesar.

WowApp e o aplicație de tip messenger. Cei care sunteți mai vechi pe Internet ar trebui să știți că e ceva ca Yahoo Messenger. Acum, ca Facebook Messenger sau WhatsApp – am văzut că Whatsapp e foarte popular zilele astea.

Este necesară o astfel de aplicație? Oarecum. Nu e o chestiune sine qua non – în fond omenirea a funcționat foarte bine și cu scrisori, nu e nevoie de instant messenger. Este mesageria instantanee utilă? Da, poate fi utilă. Ai nevoie să contactezi un prieten, să-i spui ceva – dar nu vrei să-l suni că poate e în pat cu amanta, doarme sau, Doamne ferește, muncește. Sau poate nu poți tu vorbi fiindcă ești în pat cu amanta, dormi sau, Doamne ferește, muncești.

Dar e WowApp utilă? Aplicația aceasta nu devine utilă decât dacă toată lumea e înrolată în sistem. Ăsta e motivul pentru care SMS-ul funcționează mai bine – pentru că lumea are un număr de telefon, și dacă e în altă rețea sunt reguli de interoperabilitate. Dacă acum intri pe WowApp nu poți vorbi cu prieteni care folosesc Aghiasmă2.0 sau HiHiHiApp, aplicații alternative de mesagerie. WowApp nu e încă util până în momentul în care nu are o masă critică. Un număr suficient de femei care să folosească aplicația (așa cum Orange a câștigat partea leului în materie de telefonie mobilă în România), și bărbații o să urmeze și ei. Dacă o aplicație devine dominantă (și nici FB Messenger nu a devenit încă dominant în zona asta) atunci acea aplicație va deveni un standard de-facto și corporația din spatele ei va ajunge să crească suficient de mult încât să producă mulți bani pentru cei care o dețin. Și, desigur, să sugă foarte multe resurse când nu va mai funcționa pentru că atenția oamenilor se va muta către Aghiasmă2.0, aplicația care nu numai că îți permite să convorbești cu aproapele, dar îți permite să o faci și cu mult har.

Este WowApp o aplicație românească? Majoritatea bloggerilor români care au încasat cașcaval pe tema asta o să-ți zică că da2)e clar că nu știu să-mi fac prieteni, da?. Nu, WowApp nu e o aplicație românească, e o aplicație la care câțiva români fac bani pe post de lucrători. YouWowMe Limited e un publisher cu sediul în Wanchai, Hong Kong. Grosul e deținut de Thomas C. Knobbel, un elvețian care și-a pornit primul business la vârsta de 7 ani. Da, am scris bine, la 7 ani – părinții l-au pus în centrul unei afaceri și au zis că a pornit-o el. Acum numele lui e proeminent legat de o soluție de telefonie internațională, NobelCom (sau Nobel Globe). Nu, WowApp e o aplicație la fel de românească ca dulapurile de la IKEA făcute cu lemn importat din România. Asta nu e o problemă decât dacă ești ipocrit sau Vadim Tudor, dar e o distincție necesară. Aplicația nu e românească – nu e făcută cu capital românesc, nu va aduce profituri în România, doar ceva impozite plătite pentru salarii.

WowApp nu e nici măcar o aplicație începută în România – aplicația e dezvoltată de mai mult timp și a fost un aspirator de bani, de-asta dezvoltatorul a mutat treaba la o echipă românească. Nu e vorba de “calitate românească”, de “inteligență românească”, ci doar de raportul “rezultat/preț” suficient de bun și distanță decent de mică de Europa + potrivire culturală. Aspecte foarte importante când externalizezi un produs software. Din nou, nu e absolut nicio problemă. Totul e cât se poate de bine, e felul în care România prosperă – în mare parte pentru că banii aduși de programatori sunt în general suficient de buni cât să crească media salariului pe economie (media aia care e sub media salariului la stat).

Ce are original WowApp? Tentația mea e să zic “nimic”, însă există un element atractiv. WowApp nu face nimic superior tehnic peste Skype sau WhatsApp. Din contră, WowApp va fi (sau este deja) împănat cu reclame. Diferența e că oamenii pretind că îți vor plăti ție ca utilizator 70% din veniturile lor din publicitate. 30% țin ei, 70% îți dau ție. Spun ei că ăsta este un nou mod de a face lucrurile:

Wowism is the new economic system in which the majority of economic benefit is shared with the community. The community in turn shares in order to do good in the world.

 

Și care e problema? Chiar era nevoie să ne strici somnul cu istericalele tale?

Păi sunt mai multe probleme, despre care bloggerii “de valoare” refuză să vorbească, și sunt multe întrebări nepuse. De exemplu Petreanu pune pe blogul lui algoritmul în care descrie un sistem MLM, în aceeași postare în care îi invita pe oameni să fie parte din rețeaua lui. Concret, pentru un advertorial de 100 de “WowCoins” deținătorii aplicației primesc 30%, tu 25%, contactele tale 12.5% șamd. Nu primești 70%, deci pune-ți pofta în cui. Nu iei 70%.

Aia e prima minciună. Dar nu e singura. Pornisem o discuție pe Facebook unde îi spuneam lui Ariel Constantinof că scrie plictisitor și îi reaminteam că îi place să fie periat de către amicii lui în articole de o prostie imundă. Insistența lui agresivă în legătură cu subiectul discutat (WowApp) m-a uimit. Apoi au început să apară pe radar alte articole, care mai de care mai încântate de WowApp. Toate cu aceleași cuvinte cheie, aruncate ca nadă pentru fraieri. Și nimeni nu spune nimic contra lor. Și după ce discuția a fost deturnată de (probabil) un angajat român al lui Knobbel, care încerca să-mi spună că el e tare, are 4300 de contacte și a făcut 26 de dolari, mi-am amintit de băieții cu VivaSMS.

1480-lei-vivasms-septembrie

Oamenii uită destul de repede, dar dacă ai avut prieteni mai puțin înzestrați intelectual în mod sigur au încercat să te convingă să faci bani trimițând SMS-uri. Faptul că acum cel de pe blogul de la care am luat poza vinde soluții să faci 350$/lună ca freelancer spune tot ce e de spus despre VivaSMS.

WowApp nu e VivaSMS pentru că nu trebuie să vii cu banii de-acasă. Dar îmi amintește foarte tare de treaba aceea, și oamenii sunt foarte naivi, și o să și creadă.

Întrebarea pe care mi-am pus-o e: cum face bani chestia asta? E o întrebare simplă pe care trebuie să ți-o pui de fiecare dată când cineva îți propune un business. Ce anume trebuie să faci ca să faci bani? Răspunsul e că “nimic”, adică, de fapt, răspunsul e că trebuie doar să conversezi cu prietenii tăi. Wow, App! Deci eu o folosesc ca să o scot pe Paraschiva la un ceai și fac și bani? GENIAL! Vreau, vreau, vreau! Și poate că oamenii o să se bage, doar că banii nu se tipăresc când tu scrii un mesaj către Paraschiva. Nu, cineva trebuie să dea banii respectivi. Și, ca toate chestiile gratuite de pe Internet, ele sunt gratuite pentru că

 1. Îți folosesc datele personale și drepturile pe care le-ai acordat aplicației în scopuri comerciale
 2. Vând spațiu de reclamă.

Cu alte cuvinte Knobbel și ai lui vor să vândă reclamă. Și, iarăși, nicio problemă aici. O să fii doar prins într-o amuzantă problemă:

– Ciao, Paraskeeva, vrey 1c-ai? Click here for the cheapest Cialis.
– Nu, ca postesc [ZenelaMed! Remediul pentru mâncărimi] si nu am voie la dastea. Si nu ma simt bine, aseara nu am dormit bn. [Bamboo! Locul distracției!]

Problema reclamelor contextuale. Pentru că WowApp nu are cum să fie o aplicație de succes dacă ei nu o să folosească toate datele pe care le pot sustrage de pe telefonul tău pentru a te convinge să dai click pe reclamele alea contextuale.

Și aplicația WowApp cere FOARTE multe informații. Și, de exemplu, oamenii au probleme să dea Sign out sau Disconnect. Pentru că o astfel de aplicație care vinde reclame în prostie și care probabil și te “roagă” să îi dai cinci stele ca să funcționeze (vezi review-ul de mai jos, nu dai cinci stele dacă nu poți să-i dai log-off) nu poate să funcționeze fără

WowApp-Reviews

Este un produs nociv, care cunoaște prea multe lucruri despre tine și care e deținută de un YouWowMe Limited care mâine poate dispărea fără urmă și fără nimeni de tras la răspundere. Cu informațiile tale. Și, evident, cu puterea de a trimite chestii în numele tău. Dar pentru mulți chestia asta e ok pentru că WowApp ia niște chestii pe care utilizatorii nu pun valoare. Pentru că nu știu ce lucruri importante sunt.

În mare nu e nicio problemă cu WowApp așa cum nu e nicio problemă cu Avon sau Zepter sau HerbaLife sau orice altă schemă multi-level marketing. Veți observa însă că prietenii voștri vor deveni din ce în ce mai enervanți și mai insistenți – totul pentru WowCoin.

Ah, mai sunt câteva probleme. Că oamenii redirectează banii (la cererea ta) către fundații de caritate. O chestie extraordinară, dar nu e mai simplu să le dai tu direct banii, dacă chiar ții la cauza acelei fundații? Nu e mai corect? Sau preferi să facă Knobbel un bine în univers “pe banii tăi”? Hai să zicem că cauza scuză mijloacele. Dar întrebarea me e: tu chiar vrei să îți dai datele personale, contactele personale, așa, de dragul unor câștiguri eluzive?

În plus, cât de mult credeți că o să ia până când o să se umple aplicația de oameni care fac bani dând click-uri? Cât timp ia până când o să ai zece mii de prieteni numiți Li și Ching Chung care vor să vorbească? Și nu o să poți să dai logoff, și o să trebuiască să afli ce are de zis Li și Ching Chung, că de-aia ai WowApp.

Mai e partea cealaltă, a plătitorilor. Dacă ești un om care vrea să vândă ceva, să zicem sticle cu aghiasmă pentru Paraschiva. Tu ai vinde reclamă prin WowApp, știind că acolo se va umple de oameni care dau click-uri fără pic de intenție de a cumpăra aghiasma ta?

WowApp e o chestiune pierzătoare pentru toată lumea. Da, știu discursul, nu îți ia bani ci îți dă, îți folosește datele dar îți dă o parte din banii pe care îi încasează, etc. etc. etc. Astea sunt copilării, în cele din urmă WowApp e doar o aplicație pentru spam.

Cum ziceam, nimic fundamental rău. Și nu e nimic rău în faptul că niște români sunt plătiți să facă o aplicație. Sau că niște bloggeri români fac niște bani făcând reclamă la o aplicație de spam. Nimic fundamental rău, e doar o chestie care ține de moralitatea fiecăruia dintre noi. Doar că înainte să accepți tu, ca utilizator, toate condițiile alea pe care le pune aplicația, încearcă să te întrebi “de unde vin banii? chiar îi vreau?”. Întreabă-te dacă e moral.

În anii ăștia cât am avut blogul mi s-au oferit mulți bani pentru a face reclamă, și de fiecare dată am refuzat. Vorbesc de firme care vindeau chestii în zona gri a legalității, lucruri imorale sau care speculau slăbiciunile umane. Cazino-uri online, MLM-uri, o sumedenie de chestii de genul ăsta. Am zis nu, și, ca și în cazul lui WowApp3)care nu m-au contactat și nici nu le-aș fi acceptat orice propunere, ca să clarific, motivul e același: rezultatul e contra convingerilor mele morale. Nu, WowApp nu face nimic ilegal, dar vă sfătuiesc din toată inima să îi evitați.

Goodbye and thanks for all the fish.

PS: Lista completă de drepturi pe care le solicită aplicația WowApp:

Device & app history
 • read sensitive log data
Identity
 • find accounts on the device
Contacts
 • find accounts on the device
 • read your contacts
Location
 • precise location (GPS and network-based)
 • approximate location (network-based)
SMS
 • receive text messages (SMS)
Phone
 • read phone status and identity
 • directly call any phone numbers
Photos/Media/Files
 • modify or delete the contents of your USB storage
 • read the contents of your USB storage
Storage
 • modify or delete the contents of your USB storage
 • read the contents of your USB storage
Camera
 • take pictures and videos
Microphone
 • record audio
Wi-Fi connection information
 • view Wi-Fi connections
Device ID & call information
 • read phone status and identity
Other
 • receive data from Internet
 • control vibration
 • disable your screen lock
 • prevent device from sleeping
 • view network connections
 • change your audio settings
 • full network access

PPS: Florea Leonard Gelu, lucrător la WowApp, mi-a dat de înțeles că totuși aplicația e pornită de la zero, în România, și că lucrurile pe care le-am auzit eu sunt false. Aplicația e implementată în România, dar asta nu schimbă faptul că nu e o aplicație românească.

NOTES   [ + ]

1. nu redeschid blogul. Doar scriu un articol necesar
2. e clar că nu știu să-mi fac prieteni, da?
3. care nu m-au contactat și nici nu le-aș fi acceptat orice propunere, ca să clarific

70 Replies to “Ce e WowApp și de ce iau bloggerii bani să o promoveze”

 1. Eu totusi nu inteleg, Petreanu e chiar atat de naiv sau are prieteni care lucreaza la aplicatie? Ca la situatia lui isi permite sa mai spuna nu, nu e chiar ultimul piscotar care trebuie sa accepte orice oferta de publicitate.

  1. Poate l-a cucerit discursul cu “poți da la ONG-uri”. Nu știu. El știe. Când am discutat cu Nihasa pe twitter azi de dimineață, Vlad s-a supărat pe mine și mi-a sugerat să candidez la ceva. Asta e, cum ziceam și în postare, nu mă prea pricep să-mi fac prieteni.

 2. Ai testat aplicatia si ai constatat tu ca e spam si nociva? Sau nu te-au bagat in seama si de aia esti stresat? Cum sa spui ca nu se poate da sign out de pe android? Si nu-s vreo experta in telefoane! Cer date multe? Da tu cate date ceri ca sa lase cineva un replay? Si cine va pune sa dati click pe reclame? Reclame apar pe orice natie de site, daca vrei sa te uiti e treaba ta, daca nu nu si gata. Si by the way, fac avoane, alt mlm, de vreo 15 ani si inca n-am murit, ba chiar castig, pe munca mea si mi se rupe daca aia angajati acolo fac bani de pe urma mea, sincer si au si ei atatea date personale colectate de la reprezentanti si traim bine mersi!
  Suntem o natie tare misto de fel si ne roade grija la greu numai si numai de capra vecinului!!

 3. Asta e una din dovezile ca nu sunt vreo experta in a utiliza telefoanele si nici in limba engleza si era mai simplu sa zic un raspuns sau un drept la replica sa inteleaga tot poporul ce am vrut sa zic!

 4. Nu te cunosc si am ajuns pe site-ul tau din intamplare.

  Sunt socat de inteligenta ta si surprins ca in sfarsit am gasit si eu un om atotcunoscator.

  “Bai cum un singur om poate sa stie asa multe”, mi-am spus. Si mi-am jurat ca o sa-ti urmaresc blogul zilnic.

  Hai gata cu mistourile. Esti penibil!

  N-ai inteles conceptul pe baza caruia functioneaza aplicatia WowApp.

  “Assume” este termenul pe care americanii il folosesc pentru activitatea pe care o fac majoritatea oamenilor prosti. Tu crezi ca stii, esti ignorant si manipulezi oamenii intr-o directie care nici macar nu-ti aduce tie ceva bun. Iti poate aduce doar niste followeri hateri ca si tine, care si ei cred ca stiu dupa ce au citit prostiile tale.

  Daca chiar voiai sa faci un review pentru aplicatie, fie el si negativ, puteai sa contactezi intai “partea vatamata” (intr-o nota amuzanta, ca n-o sa afecteze pe nimeni articolul tau de doi lei). Puteai sa obtii mai multe detalii despre reclamele targetate, pay per view si nu pay per click, caracterul confidential al datelor, conversatiile private, care se sterg si de pe servere in tarile in care Guvernul permite acest lucru (si sunt destul de multe cu exceptia SUA).

  Dar, cum fac oamenii prosti in general, e mai usor sa denigrezi decat sa sustii o cauza sau chiar sa ramai sceptic si sa urmaresti din umbra subiectul sa vezi catre ce se indreapta. Daca dupa 3-6 luni de la lansare auzeai prieteni / cunoscuti / apropiati care au avut probleme din cauza aplicatiei sau care au muncit si si-au construit o retea si nu vor fi castigat nimic, atunci te puteai ridica sa denigrezi.

  Pentru informatia ta, Facebook si-a vandut la bursa utilizatorii pentru 130$ bucata. Oamenii de rand lucreaza pentru Facebook, YouTube, Skype si mai nou si Whatsapp si nu primesc nimic in schimb. Vad reclame, dau click (cum iti place tie), isi petrec ore din viata acolo si totul pe moca. Macar WowApp da ceva utilizatorilor, indiferent cat de putin este la momentul actual. Si daca ai fi avut decenta, ai fi putut sa contactezi oricare dintre cele 8 asociatii de caritate din Romania listate pe WowApp (nu stiu daca vorbesti limbi straine sa incerci si cu cei din strainatate) si sa ii intrebi despre colaborarea lor cu aplicatia.

  Informeaza-te din 3 surse minimum, judeca lucrurile, iar daca nu esti sigur de ceva, nu manipula, domnule blogger. In locul tau, mi-ar fi rusine.

  Eu sunt Radu Borzos
  Jurnalist 5 ani, nu detin blog, nu lucrez pentru WowApp, dar utilizator al aplicatiei cu retea de 5,750 de membri si castiguri zilnice. Donatii la activ: 3 dolari din banii veniti de la sponsori. Poate e prea putin pentru tine.

  1. “Eu sunt Radu Borzos
   Jurnalist 5 ani”
   Eu sunt Cristi. Unul de care au auzit la fel de multi oameni cati au auzit de tine, cu diferenta ca eu nu sunt “jurnalist”. 🙂
   LOL!

  2. Eu sunt Dorin Lazăr, lucrez în chestii care țin de Internet de ceva mai mult de 15 ani, și mă doare-n fund de ce opinii are Radu Borzos. Radu Borzos care bănuiesc că lucrează la Noble, compania lui Knobbel. Măcar nu folosi numele real, că te găsește lumea pe Linked In prea repede. Transmite-i din partea mea lui Thomas că a angajat un cretin. Altfel, îmi place de Thomas, mi se pare foarte inteligent. 🙂

  3. pisa-te-as in gat cu lama de la cater de lachetz obosit! cine e hater aici? el sau tu? chiar atat de greu e sa iti dai seama ca el evidentiaza faptul ca nu e gresit sa folosesti aplicatia, chiar specifica ca o poti folosi fara probleme si ca el ITI BENOCLEAZA OCHII (pentru cine are) asupra unor aspecte ce par a cantari (cel putin la prima vedere) mai spre “cumpatare” si sa te faca sa gandesti putin?

   cat despre duduia cu mlm-ul ei AVON, compari portocala cu banana, nu exista termen de comparatie. DIN MOMENT CE AI INTRAT IN DOMENIUL WWW si ti-ai expus datele, esti un target pentru mii, zeci de mii sau chiar sute de mii de “curiosi” (ca sa nu numesc pe orice buburuza hacker) care iti pot accesa datele si sa faca vrute si nevrute, trezindu-te cu cine stie ce balarii facute in numele tau.

   foarte pertinent articolul, scurt si la subiect. cine vrea sa ia in considerare ce a zis si sa cantareasca (nefiind influentat sau fortat miseleste sa creada altceva) altfel decizia de a instala WOWapp

 5. @Cristi N-ai inteles nimic. Eu nu ma laudam ca am fost jurnalist. Nu mai sunt. Din tot mesajul tu ai ales sa subliniezi asta. Felicitari!

 6. Dorin, ți-am citit articolul și ți-am remarcat o oarecare agitație, ca și cum ar fi pe cale să se întâmple vreo mare escrocherie și tu ești primul care a observat iminența ei. Ăsta e un lucru bun aproape întotdeauna, cu excepția cazurilor când te agiți degeaba și pari un pic ridicol (nu mult).

  Fără a fi avocatul aplicației cu pricina – sau al firmei care a construit-o – am câteva observații, dacă-mi permiți:

  Aplicația e gratuită, de aceea nu este un MLM propriu-zis. MLM-urile pe care le citezi presupun că trebuie să cumperi ceva ca să vinzi mai departe în profit. Nu e cazul ăsteia. Asta nu-ți impune să cumperi nimic și nici să vinzi mai departe. Modelul de extindere este piramidal, într-adevăr, dar nu presupune costuri. Mie, asta mi se pare o găselniță interesantă.
  Defectul că nu-i utilă pentru că nu s-a extins suficient conține și propria rezolvare. Și alte aplicații de mesagerie au fost inutile la început, după care au crescut, au devenit foarte utile, au trăit un timp și au murit după alt timp. Habar n-am dacă asta o să crească sau nu, dar cred că e un pic prea devreme să-i anunți moartea. N-o exclud, dar e cam devreme, asta zic.
  Nu-mi dau seama dacă ai sugerat că mint eu, că mint proprietarii aplicației sau dacă, pur și simplu, nu înțelegi diferența dintre “utilizator” și “utilizatori” atunci când mă citezi cu algoritmul de repartizare a veniturilor. Nicăieri în articolul meu nu scrie că “primești 70%”, cum sugerezi că aș fi spus, peste tot scrie că “returnează utilizatorilor peste 70% din veniturile încasate” sau “un algoritm de împărţire care transmite 30% din venituri proprietarilor şi 70% utilizatorilor” etc. Tuturor utilizatorilor. Câțiva proprietari, mulți-mulți utilizatori.
  Faptul că include bannere nu este spam. Faptul că strânge date nu e vreo noutate – inclusiv pluginul ăsta al tău de comentarii strânge date. Iisuse, toată lumea strânge date, afișează reclame și consideră userul drept marfă de vândut și cumpărat, nu e chiar nici o noutate. Apropo, oricând poți debifa opțiunea de afișare de reclame iar aplicația devine una obișnuită, ad-free. Și asta scrie în articol, nu știu de ce n-ai menționat-o.

  În fine, ca să-i răspund și lui Perkele – îmi place modelul de expansiune a aplicației, mi se pare că e win-win, poți s-o folosești pe toate platformele, poți s-o folosești cu sau fără reclame, compania a avut buget de comunicare la lansare, nu face nimic ilegal și nici imoral.

  1. Vlad, pariul meu este ca nu va intelege nici dupa aceasta explicatie logica. Si nici nu este acesta scopul. Eu sunt aici ca sa opresc manipularea de tip “hater”.

  2. Salut, Vlad,

   Nu, nu sugerez că minți tu. Sugerez că ai transmis mai departe informațiile așa cum le-ai primit sau cum le-ai înțeles din informațiile lor. E foarte ok, am folosit articolul tău ca referință pentru că dădeai algoritmul. Nu am nimic cu tine și cu ce ai scris. Poți scrie chestiile astea din convingere, pentru că ți se pare un lucru bun. Cum ai răspuns, ți se pare că modelul de expansiune a aplicației e win-win – e un argument corect.

   Pe de altă parte, tot o aplicație care îți promite bani muncind de acasă e. Și vreau să înțeleg cui îi trebuie într-un messenger 4000-5000 de contacte. De ce e nevoie de atâtea contacte? De ce are nevoie de drepturi atât de elevate? De ce are nevoie de “read sensitive log data” (am pus lista completă în postare)? E o aplicație de mesagerie, nu are nevoie de astfel de drepturi. Uită-te un pic și tu, și pune-ți întrebări.

   Eu cred că sub o deghizare de aplicație care te-ajută să faci bine în lume, bla bla, se ascunde cineva care strânge MULT prea multă informație. Îți dă bani din reclame? Ok, poate că-ți dă, dar te-ai gândit că poate scopul nu e să facă bani din reclame, ci din capacitatea lor de a face ORICE, ORICÂND cu telefonul tău? Te gândești că în momentul ăsta ei au acces la toate informațiile pe care tu le ai pe mobilul tău? Te riști?

   Dacă te riști bravo ție. Eu nu m-aș băga, dar tu ești mai curajos ca mine.

  3. Dorin, urmăresc amuzat această discuție din afară. Și în afară aș fi rămas, deși tu ai destul de multe inexactități în articol – dar nu e deloc treaba mea să le corectez, n-am nici timp nici aplecare să fac asta – și nici vreo miză (și eu am scris de wowapp, nu sunt în campanie, nu am primit bani de la ei, am scris pentru că așa am considerat eu, dar nu asta contează)

   O singură întrebare, legată de ultimul tău comentariu.

   “E o aplicație de mesagerie, nu are nevoie de astfel de drepturi.”

   doar de curiozitate, tu ai văzut vreodată ce drepturi cere aplicația de messenger de la Facebook ?

 7. Ai lovit direct la tinta, felicitari!
  Ouch, nu-i asa ca doare borzosilor?
  Nu sunt uitilizator de nici un GugustiucApp dar astia ma fac sa ma gindesc la un CaritasApp versiunea 2.0.

 8. Dupa reactiile starnite am renuntat la idee. Dupa reactii nu dupa articol.
  Parca Vlad Petreanu era cel ce recent scria un articol in care era extrem de ingrijorat despre cum utilizeaza gmail datele personale si citeste vouchere de calatorie, iar acum zice ca ar fi ok sa o faca aplicatia asta. Wow 🙂 ce schimbare…

 9. 1)Tu cand ai donat ultima oara, cat si cui?( nu ma lua cu mizerii de genul: asta nu se zice )
  2) De ce zici ca toata lumea pierde cu WowApp?
  3) Cat de mult trafic a adus acest articol si ce iti propui sa-ti cumperi frumos de sarbatori din banii castigati ( n-ai reclame? Mori sarac…)
  4) Care dintre permisiunile cerute nu sunt cerute de alte IMs?
  5) Pe o scara de la 1 la 10 cat ai fi vrut de mult sa iei ai tu un covrig pentru un articol pe tema WowApp.

  1. 1) Alteu, tu cine ești? Cu cine am onoarea? De ce aș răspunde unui anonim? Dar fie, ca să nu te obosești, cel mai recent am plantat un copac într-o pădure din Niger. Mergi la tree-nation.com, afli cum merge treaba.
   2) Nu am zis că toată lumea pierde cu WowApp.
   3) Suferi de analfabetism funcțional, răspunsul e scris în postare în primul paragraf.
   4) Prima permisiune este “Read sensitive log data”. Enough said.
   5) Suferi de analfabetism funcțional. Răspunsul e scris în postare, de data asta nu e în primul paragraf dar o să-l găsești tu până la urmă.

  2. Ca nu pot sa dau reply la ce ai scris tu omnipotent centaur tehnic ce esti iti scriu aici ce ziceai mai sus :”WowApp e o chestiune pierzătoare pentru toată lumea.” Deci cum e man?!

  1. Și apropos, are. Nu aș instala FBMessenger pentru același motiv pentru care nu am FB pe telefon (l-am scos cu totul, dacă am nevoie intru prin browser). Pentru că cere prea mult de la mine.

  2. Atat a putut face domnul programator de prima mana. Un sistem de comentarii functional.

   La hate se baga, vezi WowApp, dar la reparat buguri nu se baga, e prea experimentat pt munca de jos.

   A, nu me mai ameninta ca inchizi mizeria asta, Just do it. Btw, vezi de unde am postat si zi-mi cine sunt, ca vad ca la stalkerit oameni esti bun.

 10. Un alt adevar este ca acum vreo 20 de ani Mihai Tatulici era cel mai mare realizator/vedeta TV din Romania si explica pulimii ca exista o formula magica care face sa le inmultesc banii la Caritas.
  Ei da, am o obsesie cu porcaria asta de Caritas intimplata acum 2 decenii da’ ce sa-i faci daca, ca sa citez un contemporan nu prea iubit zilele astea, “Cei care nu cunosc istoria sînt sortiți să o repete, iar cei care cunosc istoria sînt sortiți să stea să privească neputincioși cum cei care nu cunosc istoria o repetă.”

 11. TSU, Ello, acum WowApp, deja se conturează un viitor superb omenirii, ne vom câștiga existența uitându-ne la reclame. 🙂
  Parcă și văd cum se vor bate companiile să aibă reclamă pe o aplicație unde utilizatorii au mii de contacte (mai ceva ca pe FB) create doar pentru a câștiga un dolar sau doi, din vizualizatul reclamelor.
  Pentru cei care-și pregătesc cuvintele să mă contrazică, venind în apărarea wowapp, le transmit să comunice cu echipa ce se ocupă de promovarea aplicației. Nu am cum să înțeleg că este ceva de bună credință în jurul aplicației, din moment ce pilonul fundamental al promovării aplicației constă în faptul că rețeaua împarte banii cu tine. Nu un serviciu wow, mai bun decât facebook messenger, google hangouts, skype sau orice altceva, ci faptul că poți câștiga bani, ca utilizator.
  Deasemenea, tot pentru echipa de comunicare wowapp, care monitorizează acest articol:
  – domnilor, când într-o rețea de socializare se intră pe bază de invitație, se numește MLM!
  Acum, sunt de acord că trebuie să protejați imaginea wowapp, dar atacând pe cei ce evidențiază eventuale probleme, nu faceți nimic altceva decât să conturați o imagine pe care nu cred că o doriți!

  @Vlad Petreanu: tehnic, există două tipuri de MLM. Unul care are ca valoare produsul (ceea ce este în esență similiar cu comerțul clasic) și altul care are ca valoare numărul de oameni din rețea (și care în esență vinde nimic sau doar iluzii). 🙂

 12. Wow dar ce Appucaturi de postaci 🙂 Elena Udrea ar fi invidioasa 🙂 astea-s din ciclul cum sa-ti dai singur cu ciocanul peste degete. Cu asa oameni aplicatia asta a murit inainte de a se naste… RIP…
  Dorin, desi nu te cunosc si am ajuns intamplator aici, apreciez foarte mult gestul facut de tine. Mi-as dori ca multi altii sa ia exemplu si sa se gandeasca daca chiar ar avea nevoie de niste bani care le-ar cioparti valorile, le-ar amorti limba sau le-ar incovoia spinarile. In mod gratuit, cu click si cu …donatie :). Respect!

 13. Salutare, Dorin,

  Nu fac referire la părerea ta despre WowApp. Este dreptul tău și consider că este benefic să fie și un avocat al diavolului. Am observat însă câteva informații greșite pe care le promovezi și aș dori să le clarific:

  WowApp este o aplicație românească pentru că a fost Începută în România, dezvoltată de români, în România. La fel cum Dacia este o mașină românească cu care ne mândrim (deținută în proporție de 99% de Renault, companie franceză)
  Nu îți ia nimeni date personale și nu le folosește în scopuri obscure. Drepturile solicitate sunt aceleași ca în cazul celorlalte aplicații de mesagerie, necesare pentru funcționarea aplicației.
  Cu WowApp nu faci bani din nimic. În WowApp peste 70% câștiguri sunt împărțite între membrii WowApp. Dacă acțiunea realizată de tine aduce un câștig, atunci primești parte din acel câștig.
  Advertise Me este doar o modalitate de realizare a câștigurilor în WowApp. La fel ca apelarea platită în alte rețele de telefonie fixă sau mobilă, oriunde în lume. Ambele disponibile la lansare. Noi modalități vor fi introduse începând cu 2016.
  În WowApp nu faci bani dând click-uri pe reclame. Pentru fiecare Afișare a unei reclame (în fereastra ta de chat de exemplu, tu și rețeaua din care faci parte primiți 70% din câștigul generat de acea afișare. De ce? Pentru că o afișare de reclamă generează un câștig.)
  WowApp este gratuită. Nu trebuie să cumperi nimic pentru a o folosi. Asemănările cu Caritas, MLM-uri le faci în mod greșit, tendențios. Probabil indus în eroare de distribuția câștigurilor.
  Este în implementare donația directă către ONG-uri. Însă acum poți să donezi sumele realizate prin folosirea aplicației sau să le transferi în propriul cont bancar. Alegerea este a fiecăruia.
  Poți foarte ușor să dai sign out, log out sau să-ți dezinstalezi aplicația, fie pe telefon sau pe laptop.
  Mi-ar fi plăcut la final să citesc câteva argumente solide, un feedback pe puncte, care să ajute la îmbunătățirea WowApp, considerând că acesta este un articol constructiv, benefic cum ziceam la început și văzând că ai depus ceva efort în a-l scrie. Însă sloganuri de genul: “WowApp e o chestiune pierzătoare pentru toată lumea.”, “WowApp e doar o aplicație pentru spam.”, “Vă sfătuiesc din toată inima să îi evitați.” mă face să cred că tocmai esența WowApp nu a fost înțeleasă sau nu ai avut informațiile corecte. Multe alte aplicații/invenții/ lucruri noi apărute au fost blamate la început tocmai pentru că încercau să schimbe status-quo-ul. La fel și în cazul WowApp. Mă bucur însă că ai deschis acest subiect și că există dezbatere/interes ref. la WowApp.

  Toate cele bune,

  Ionut

  1. Salut,
   Ca să vă dau un feedback ar fi trebuit să instalez aplicația – ori eu nu îmi las datele ostatice firmei voastre. Asta una la mână. A doua la mână: nu există “interes” sau “dezbatere”. Există cățeii de la firma voastră asmuțiți pe oricine are o părere diferită, ceea ce e cu totul altceva. Aia nu e dezbatere.

   Ce garanții oferiți că datele pe care le strângeți nu sunt stocate pentru revânzare – reutilizare în alte scopuri? Nu mă refer la contracte gen EULA, ci la garanții. Eu de ce aș avea încredere în voi?

 14. “Aplicația e gratuită, de aceea nu este un MLM propriu-zis”. :))) Mi-a placut asta. Ceva de genul: “Gigel a furat de multe ori la viata lui dar nu e hot propriu-zis.”
  Ai atras foarte multi postaci. Chiar ma gandeam ce fac postacii cand politica e in vacanta.

 15. @Ionut:
  a) “Mi-ar fi plăcut la final să citesc câteva argumente solide, un feedback pe puncte, care să ajute la îmbunătățirea WowAp” chestia asta se numeste testare de produs si costa de obicei. Angajati oameni dedicati daca aveti nevoie, nu stati la mocangeala.

  b) “Cu WowApp nu faci bani din nimic. ” – cel putin din cele descrise asa pare, faci bani din vinzarea obiceiurilor de browsing / reclamele pe care le vizualizezi. Woau, ce generozitate din partea voastra: exploatati “analfabetismul internetic” utilizatorilor si le dati (pina la) 70% din asta. In plus va spalati sufletele prin donatii :rofl:

  Si cind cineva va expune, tabariti in haita sa-l “desfiintati”

 16. Asta pare mai mult un articol despre “cat de naspa sunt alti bloggeri si cat de adevarat sunt eu”. N-are nicio legatura cu aplicatia. 🙂
  Apropo, de ce nu pot lasa un comment fara sa-mi dau adresa de mail?

 17. Ăsta e comportamentul implicit al wordpress + spam filters. În principiu îmi va permite să-ți identific contul data viitoare când vei comenta și să îți aprob automat comentariile (în cazul în care am scos această opțiune). Acum am dat drumul pentru că discuția e vie și nu aș vrea să o stric, dar probabil că o să revin la regula: doar conturile aprobate pot să comenteze. Să treacă valul de spammeri cu wowapp și după aia vedem.

  1. Mersi de raspuns. Are sens. Vrei sa iti tii produsul curat. Vrei sa ai un oarecare control asupra blogului tau, nu neaparat asupra cititorilor.

 18. Thomas, if you read this comment, fire your Romanian PR staff. They are definitely overwhelmed by the situation, they don’t know how to handle a crisis. If that’s how they react to a retiring blogger that writes about your application, how will they react when big sites will write about your application? Food for thought, man, food for thought.

  1. Nu ziceai nenica ca te lași?
   Apropos, mulțam fain pentru publicitate.
   Pentru un veteran ca și tine în ale business-ului și ale internetului ma mir ca nu ai plecat vreodată urechea la expresia “Bad publicity is still publicity”
   Thanks for the exposure.
   Te pup.

 19. Of, mă număr printre cei care regretă că ai decis să nu mai postezi doar că citind acum comentariile de aici am ajuns să te înțeleg. Articolul acesta mi se pare mult mai clar decât precedentul, care ți-a scos peri albi și tot sunt grămadă de persoane revoltate.

  Dacă te încălzește cu ceva, am avut prieteni care au dat share acestui articol pe Facebook și l-au comentat pe Facebook. Au fost de acord cu tine dar mă îndoiesc că au reacționat și pe blog.

  În rest, ce să zic, dacă sunt oamenii care pun botul la ideea asta de “sharing” al câștigului din reclame în 2015 și mai au și pretenții că înțeleg Internetul… nu cred că ai vreo șansă să îi educi.

 20. Te citesc de ceva timp, chiar daca am comentat foarte rar. […] Esti in general foarte agresiv in momentul in care cineva nu e de acord cu tine, si asta este unul dintre motivele pentru care atragi atatia trolli pe blogul tau. Internetul este un loc in care agresivitatea este ca la mama ei acasa, si oamenii abia asteapta sa fie cineva mai agresiv, sau sa para ca se simte atacat (ceea ce tu uneori pari, chiar daca nu te simti poate, dar pari uneori) ca sa apara si sa puna gaz pe foc. Bascalia si misto-ul sunt ca la ele acasa, mai ales pe bloguri.

  Incearca sa nu le mai dai atata atentie celor care vin aici si vorbesc ampulea, si in nici un caz nu mai incerca sa discuti cu fiecare in parte, fiindca deja stii ca nu ai cum sa-i convingi ca-s retarzi. Din contra, retarzii se bucura in momentul in care incerci sa le explici ca sunt retarzi, fiindca inseamna ca ti-au captat atentia si se pot desfasura. Ei nu se consuma, timpul lor oricum e mult ca nu fac nimic cu el, in timp ce tu aloci resurse degeaba. Eu am invatat asta cu experienta, dupa ce am fost admin timp de cativa ani pe un forum de 4k+ useri care traiau din flame si certuri. Cu prostul nu ai cum s-o dai la pace, ci din contra, ii alimentezi prostia si mai mult.

  Aceasta este parerea mea. Mie imi dai impresia ca-ti place sa scrii pe blog, ca este ceva recreativ pentru tine, asa ca nu vad de ce n-ai continua, cat timp tie iti este benefic. Prosti vor fi peste tot, trebuie doar sa-i ignori si sa-ti pese de cei putini si cu ceva la mansarda.

  Toate cele bune.

  1. Andrei, hai că o să fac o excepție și o să-ți explic ce e treaba cu agresivitatea, pentru că foarte multă nu înțelege și crede că sunt eu așa și pe dincolo. Nu că mi-ar păsa foarte tare, dar cred că lucrurile astea trebuie zise și înțelese.

   1) Nu sunt agresiv. Mă port cu oamenii exact cum merită – ei vin în casa mea (blogul meu) și comentează aiurea. Pot spune că sunt foarte indulgent, pe mulți îi las să comenteze ca și cum m-ar cunoaște și ne-am trage de șireturi. Nu sunt un individ moale, am opinii și nu mi-e teamă să le prezint. Pentru mulți asta e agresivitate pentru că ei nu sunt obișnuiți să emită păreri – au coloana vertebrală a unei moluște și nu sunt în stare să lege două vorbe dincolo de interesul lor direct și personal. Și în ochii lor, da, sunt agresiv. Bănuiesc că îți dai seama de ce nu-mi pasă.

   2) Nu, faptul că eu aș fi agresiv nu atrage trolli. Nu e ca și cum trollul caută pe Google “vreau un blog de om agresiv”. E o treabă inerentă succesului – oamenii vin să te înjure. Caută seria de #bloggingpozitiv de la zoso. Și nu e singurul.

   3) Sunt foarte inutile sfaturile primite de la chibiți. Chiar și opiniile celor care mă roagă să mă las de blog că nu am nevoie de așa stres, și opiniile celor care îmi spun să nu mă las că ei mă citesc – toate astea sunt lipsite de importanță.

   4) Și tu, ca și alții, ai picat în tentația de a crede că aveți habar de ce anume m-am oprit din postări pe blog. Am scris câteva motive pe blog, dar nu sunt motivele reale pentru care mă opresc din blog. Foarte important: nu mă opresc din blog, ci doar din comentariul social/politic românesc. Sper să scriu mai mult conținut tehnic.

   5) În niciun caz nu mă las de blog din cauza proștilor. Ei doar provoacă insatisfacție. Sunt doar o fațetă, dar oricum nu scriam pentru ei.

 21. Nu am o problema cu aplicatoa in general, e ca orice alta aplicatie de chat. E trist totusi ca au ales promovarea asta, cand toti bloggerii si toate vedetele dau copy paste aceluiasi mesaj si pe deasupra vine si un copil ca zmenta si le spune tuturor ca el a facut 114 EURO in cateva zile cand de fapt alea sunt wowCoins. Asta se traduce in aproximativ 1,14 dolari.

 22. Si ce daca primim niste recompense materiale doar ca vedem niste reclame (fara a da click)? Peste tot pe internetul asta suntem intoxicati cu reclame. Ar trebui sa ne plateasca toti. Foarte bine daca tot folosim telefonul si vorbim cu prietenii si primim si ceva. Pun pariu ca semnatarul blogului are o varsta si amintiri comuniste unde nu aveai cum sa primesti ceva degeaba. Toti mai comunicam printr-o aplicatie. Deci din punctul asta de vedere mi se pare ca nu fac nimic ca sa primesc banii astia. Iar informatiile despre noi…stati linistiti, sunt stiute demult de cine trebuie. Cam atat!

  1. În sfârșit o întrebare justă. Hai să îți explic.

   Dacă Facebook face ceva nasol cu datele tale e o chestie la care va reacționa o lume întreagă, pentru că Facebook fiind o companie deținută public poate fi responsabilizată altfel. Dacă Thomas C. Knobbel îți instalează o aplicație pe telefonul tău care are dreptul inclusiv să îți citească logurile sensibile (cu alte cuvinte poate să afle orice loghează telefonul tău), merită să te întrebi cine carasul nostru este TCK și ce caută pe telefonul tău.

   Am o vârstă și amintiri comuniste, unde multe se primeau degeaba, și știu ce se întâmplă în cazul ăsta. Ai o imagine greșită despre comunism – comunismul dă gratis multe chestii și de-asta ajunge falimentar foarte repede.

   Succes la bani. Când o să îți dai datele personale și îți vei lăsa informațiile despre tine ostatice unei firme despre care nu știi ce face cu datele tale și vei primi sub doi euro lunar, întreabă-te dacă datele tale personale vândute la diverși indivizi merită numai doi euro.

   Dar mă, e nevoie și de fraieri. Meri acolo și fă-ți cont la WowApp, că e nevoie.

 23. Ma bag si eu in seama, ca prostu’
  Am instalat aplicatia, am folosit-o. Mi-a placut functia de apel video, super. In restm nu depaseste whats up, o prefer pe aceasta.
  Cu vreo 1-2 sapt in urma, primesc cere de la unul sa il adaug in lista de conversatii, ma uit la profil … doamneeeee, m-am speriat de fata lui. gura intre-deschisa, barba conturata ca un islamist – nu sunt rasist dar asta chiar m-a speriat. I-am dat eject.
  Zile trecute, alt mesaj, de la Shaurab … (nu-i retin numele, indian). Ce pana mea am eu treaba cu indienii cand nici cu romanii mei nu vorbesc ?

  Acum, caut butol de “delete account” si nu il gasesc. Astept raspuns de la ei.
  Toata familia si-a dezinstalat aplicatia.

  PS
  Regret functia de apel video. Prefer sa-i dau lui whats up 1 $ pe an si sa nu mai vad atata reclama agasanta in aplicatie . Am un spatiu de 4-5 randuri in care vad mesajele, cu tastatura deschisa, de’ nu am tableta sau nu mai stiu ce + la telefon.

 24. Frate pot sa iti dovedesc si in acelasi timp sa ma ajuti sa ma fac auzit ca NU MERGE SA SCOTI BANI DIN APLICATIE IN ROMANIA.Si de asemenea ca atunci cand incerci sa abordezi problema la asa zisa rublica de pe site primesti automat un mesaj pe email care te notifica ca topicul a fost inchis iar ca problema ta a fost rezolvata. Trimite-mi skypeul tau ca sa iti pot explica in detaliu.

Comentariul tău