Ce e WowApp și de ce iau bloggerii bani să o promoveze

tl;dr: WowApp e un MLM. Bloggerii se înfig fie pentru că sunt pișcotari, fie pentru că le e lene să se intereseze mai adânc, fie pentru că le plac banii și nu e nevoie să se obosească să afle dacă e ok. WowApp e o aplicație care nu face nimic ilegal sau nasol deocamdată. Revin ca să scriu o ultimă postare, din păcate una excesiv de lungă.

WowApp e o aplicație de tip messenger. Cei care sunteți mai vechi pe Internet ar trebui să știți că e ceva ca Yahoo Messenger. Acum, ca Facebook Messenger sau WhatsApp – am văzut că Whatsapp e foarte popular zilele astea.

Este necesară o astfel de aplicație? Oarecum. Nu e o chestiune sine qua non – în fond omenirea a funcționat foarte bine și cu scrisori, nu e nevoie de instant messenger. Este mesageria instantanee utilă? Da, poate fi utilă. Ai nevoie să contactezi un prieten, să-i spui ceva – dar nu vrei să-l suni că poate e în pat cu amanta, doarme sau, Doamne ferește, muncește. Sau poate nu poți tu vorbi fiindcă ești în pat cu amanta, dormi sau, Doamne ferește, muncești.

Dar e WowApp utilă? Aplicația aceasta nu devine utilă decât dacă toată lumea e înrolată în sistem. Ăsta e motivul pentru care SMS-ul funcționează mai bine – pentru că lumea are un număr de telefon, și dacă e în altă rețea sunt reguli de interoperabilitate. Dacă acum intri pe WowApp nu poți vorbi cu prieteni care folosesc Aghiasmă2.0 sau HiHiHiApp, aplicații alternative de mesagerie. WowApp nu e încă util până în momentul în care nu are o masă critică. Un număr suficient de femei care să folosească aplicația (așa cum Orange a câștigat partea leului în materie de telefonie mobilă în România), și bărbații o să urmeze și ei. Dacă o aplicație devine dominantă (și nici FB Messenger nu a devenit încă dominant în zona asta) atunci acea aplicație va deveni un standard de-facto și corporația din spatele ei va ajunge să crească suficient de mult încât să producă mulți bani pentru cei care o dețin. Și, desigur, să sugă foarte multe resurse când nu va mai funcționa pentru că atenția oamenilor se va muta către Aghiasmă2.0, aplicația care nu numai că îți permite să convorbești cu aproapele, dar îți permite să o faci și cu mult har.

Este WowApp o aplicație românească? Majoritatea bloggerilor români care au încasat cașcaval pe tema asta o să-ți zică că da1)e clar că nu știu să-mi fac prieteni, da?. Nu, WowApp nu e o aplicație românească, e o aplicație la care câțiva români fac bani pe post de lucrători. YouWowMe Limited e un publisher cu sediul în Wanchai, Hong Kong. Grosul e deținut de Thomas C. Knobbel, un elvețian care și-a pornit primul business la vârsta de 7 ani. Da, am scris bine, la 7 ani – părinții l-au pus în centrul unei afaceri și au zis că a pornit-o el. Acum numele lui e proeminent legat de o soluție de telefonie internațională, NobelCom (sau Nobel Globe). Nu, WowApp e o aplicație la fel de românească ca dulapurile de la IKEA făcute cu lemn importat din România. Asta nu e o problemă decât dacă ești ipocrit sau Vadim Tudor, dar e o distincție necesară. Aplicația nu e românească – nu e făcută cu capital românesc, nu va aduce profituri în România, doar ceva impozite plătite pentru salarii.

WowApp nu e nici măcar o aplicație începută în România – aplicația e dezvoltată de mai mult timp și a fost un aspirator de bani, de-asta dezvoltatorul a mutat treaba la o echipă românească. Nu e vorba de “calitate românească”, de “inteligență românească”, ci doar de raportul “rezultat/preț” suficient de bun și distanță decent de mică de Europa + potrivire culturală. Aspecte foarte importante când externalizezi un produs software. Din nou, nu e absolut nicio problemă. Totul e cât se poate de bine, e felul în care România prosperă – în mare parte pentru că banii aduși de programatori sunt în general suficient de buni cât să crească media salariului pe economie (media aia care e sub media salariului la stat).

Ce are original WowApp? Tentația mea e să zic “nimic”, însă există un element atractiv. WowApp nu face nimic superior tehnic peste Skype sau WhatsApp. Din contră, WowApp va fi (sau este deja) împănat cu reclame. Diferența e că oamenii pretind că îți vor plăti ție ca utilizator 70% din veniturile lor din publicitate. 30% țin ei, 70% îți dau ție. Spun ei că ăsta este un nou mod de a face lucrurile:

Wowism is the new economic system in which the majority of economic benefit is shared with the community. The community in turn shares in order to do good in the world.

 

Și care e problema? Chiar era nevoie să ne strici somnul cu istericalele tale?

Păi sunt mai multe probleme, despre care bloggerii “de valoare” refuză să vorbească, și sunt multe întrebări nepuse. De exemplu Petreanu pune pe blogul lui algoritmul în care descrie un sistem MLM, în aceeași postare în care îi invita pe oameni să fie parte din rețeaua lui. Concret, pentru un advertorial de 100 de “WowCoins” deținătorii aplicației primesc 30%, tu 25%, contactele tale 12.5% șamd. Nu primești 70%, deci pune-ți pofta în cui. Nu iei 70%.

Aia e prima minciună. Dar nu e singura. Pornisem o discuție pe Facebook unde îi spuneam lui Ariel Constantinof că scrie plictisitor și îi reaminteam că îi place să fie periat de către amicii lui în articole de o prostie imundă. Insistența lui agresivă în legătură cu subiectul discutat (WowApp) m-a uimit. Apoi au început să apară pe radar alte articole, care mai de care mai încântate de WowApp. Toate cu aceleași cuvinte cheie, aruncate ca nadă pentru fraieri. Și nimeni nu spune nimic contra lor. Și după ce discuția a fost deturnată de (probabil) un angajat român al lui Knobbel, care încerca să-mi spună că el e tare, are 4300 de contacte și a făcut 26 de dolari, mi-am amintit de băieții cu VivaSMS.

1480-lei-vivasms-septembrie

Oamenii uită destul de repede, dar dacă ai avut prieteni mai puțin înzestrați intelectual în mod sigur au încercat să te convingă să faci bani trimițând SMS-uri. Faptul că acum cel de pe blogul de la care am luat poza vinde soluții să faci 350$/lună ca freelancer spune tot ce e de spus despre VivaSMS.

WowApp nu e VivaSMS pentru că nu trebuie să vii cu banii de-acasă. Dar îmi amintește foarte tare de treaba aceea, și oamenii sunt foarte naivi, și o să și creadă.

Întrebarea pe care mi-am pus-o e: cum face bani chestia asta? E o întrebare simplă pe care trebuie să ți-o pui de fiecare dată când cineva îți propune un business. Ce anume trebuie să faci ca să faci bani? Răspunsul e că “nimic”, adică, de fapt, răspunsul e că trebuie doar să conversezi cu prietenii tăi. Wow, App! Deci eu o folosesc ca să o scot pe Paraschiva la un ceai și fac și bani? GENIAL! Vreau, vreau, vreau! Și poate că oamenii o să se bage, doar că banii nu se tipăresc când tu scrii un mesaj către Paraschiva. Nu, cineva trebuie să dea banii respectivi. Și, ca toate chestiile gratuite de pe Internet, ele sunt gratuite pentru că

 1. Îți folosesc datele personale și drepturile pe care le-ai acordat aplicației în scopuri comerciale
 2. Vând spațiu de reclamă.

Cu alte cuvinte Knobbel și ai lui vor să vândă reclamă. Și, iarăși, nicio problemă aici. O să fii doar prins într-o amuzantă problemă:

– Ciao, Paraskeeva, vrey 1c-ai? Click here for the cheapest Cialis.
– Nu, ca postesc [ZenelaMed! Remediul pentru mâncărimi] si nu am voie la dastea. Si nu ma simt bine, aseara nu am dormit bn. [Bamboo! Locul distracției!]

Problema reclamelor contextuale. Pentru că WowApp nu are cum să fie o aplicație de succes dacă ei nu o să folosească toate datele pe care le pot sustrage de pe telefonul tău pentru a te convinge să dai click pe reclamele alea contextuale.

Și aplicația WowApp cere FOARTE multe informații. Și, de exemplu, oamenii au probleme să dea Sign out sau Disconnect. Pentru că o astfel de aplicație care vinde reclame în prostie și care probabil și te “roagă” să îi dai cinci stele ca să funcționeze (vezi review-ul de mai jos, nu dai cinci stele dacă nu poți să-i dai log-off) nu poate să funcționeze fără

WowApp-Reviews

Este un produs nociv, care cunoaște prea multe lucruri despre tine și care e deținută de un YouWowMe Limited care mâine poate dispărea fără urmă și fără nimeni de tras la răspundere. Cu informațiile tale. Și, evident, cu puterea de a trimite chestii în numele tău. Dar pentru mulți chestia asta e ok pentru că WowApp ia niște chestii pe care utilizatorii nu pun valoare. Pentru că nu știu ce lucruri importante sunt.

În mare nu e nicio problemă cu WowApp așa cum nu e nicio problemă cu Avon sau Zepter sau HerbaLife sau orice altă schemă multi-level marketing. Veți observa însă că prietenii voștri vor deveni din ce în ce mai enervanți și mai insistenți – totul pentru WowCoin.

Ah, mai sunt câteva probleme. Că oamenii redirectează banii (la cererea ta) către fundații de caritate. O chestie extraordinară, dar nu e mai simplu să le dai tu direct banii, dacă chiar ții la cauza acelei fundații? Nu e mai corect? Sau preferi să facă Knobbel un bine în univers “pe banii tăi”? Hai să zicem că cauza scuză mijloacele. Dar întrebarea me e: tu chiar vrei să îți dai datele personale, contactele personale, așa, de dragul unor câștiguri eluzive?

În plus, cât de mult credeți că o să ia până când o să se umple aplicația de oameni care fac bani dând click-uri? Cât timp ia până când o să ai zece mii de prieteni numiți Li și Ching Chung care vor să vorbească? Și nu o să poți să dai logoff, și o să trebuiască să afli ce are de zis Li și Ching Chung, că de-aia ai WowApp.

Mai e partea cealaltă, a plătitorilor. Dacă ești un om care vrea să vândă ceva, să zicem sticle cu aghiasmă pentru Paraschiva. Tu ai vinde reclamă prin WowApp, știind că acolo se va umple de oameni care dau click-uri fără pic de intenție de a cumpăra aghiasma ta?

WowApp e o chestiune pierzătoare pentru toată lumea. Da, știu discursul, nu îți ia bani ci îți dă, îți folosește datele dar îți dă o parte din banii pe care îi încasează, etc. etc. etc. Astea sunt copilării, în cele din urmă WowApp e doar o aplicație pentru spam.

Cum ziceam, nimic fundamental rău. Și nu e nimic rău în faptul că niște români sunt plătiți să facă o aplicație. Sau că niște bloggeri români fac niște bani făcând reclamă la o aplicație de spam. Nimic fundamental rău, e doar o chestie care ține de moralitatea fiecăruia dintre noi. Doar că înainte să accepți tu, ca utilizator, toate condițiile alea pe care le pune aplicația, încearcă să te întrebi “de unde vin banii? chiar îi vreau?”. Întreabă-te dacă e moral.

În anii ăștia cât am avut blogul mi s-au oferit mulți bani pentru a face reclamă, și de fiecare dată am refuzat. Vorbesc de firme care vindeau chestii în zona gri a legalității, lucruri imorale sau care speculau slăbiciunile umane. Cazino-uri online, MLM-uri, o sumedenie de chestii de genul ăsta. Am zis nu, și, ca și în cazul lui WowApp2)care nu m-au contactat și nici nu le-aș fi acceptat orice propunere, ca să clarific, motivul e același: rezultatul e contra convingerilor mele morale. Nu, WowApp nu face nimic ilegal, dar vă sfătuiesc din toată inima să îi evitați.

Goodbye and thanks for all the fish.

PS: Lista completă de drepturi pe care le solicită aplicația WowApp:

Device & app history
 • read sensitive log data
Identity
 • find accounts on the device
Contacts
 • find accounts on the device
 • read your contacts
Location
 • precise location (GPS and network-based)
 • approximate location (network-based)
SMS
 • receive text messages (SMS)
Phone
 • read phone status and identity
 • directly call any phone numbers
Photos/Media/Files
 • modify or delete the contents of your USB storage
 • read the contents of your USB storage
Storage
 • modify or delete the contents of your USB storage
 • read the contents of your USB storage
Camera
 • take pictures and videos
Microphone
 • record audio
Wi-Fi connection information
 • view Wi-Fi connections
Device ID & call information
 • read phone status and identity
Other
 • receive data from Internet
 • control vibration
 • disable your screen lock
 • prevent device from sleeping
 • view network connections
 • change your audio settings
 • full network access

PPS: Florea Leonard Gelu, lucrător la WowApp, mi-a dat de înțeles că totuși aplicația e pornită de la zero, în România, și că lucrurile pe care le-am auzit eu sunt false. Aplicația e implementată în România, dar asta nu schimbă faptul că nu e o aplicație românească.

NOTES   [ + ]

1. e clar că nu știu să-mi fac prieteni, da?
2. care nu m-au contactat și nici nu le-aș fi acceptat orice propunere, ca să clarific

70 Replies to “Ce e WowApp și de ce iau bloggerii bani să o promoveze”

 1. Andrei

  Te citesc de ceva timp, chiar daca am comentat foarte rar. […] Esti in general foarte agresiv in momentul in care cineva nu e de acord cu tine, si asta este unul dintre motivele pentru care atragi atatia trolli pe blogul tau. Internetul este un loc in care agresivitatea este ca la mama ei acasa, si oamenii abia asteapta sa fie cineva mai agresiv, sau sa para ca se simte atacat (ceea ce tu uneori pari, chiar daca nu te simti poate, dar pari uneori) ca sa apara si sa puna gaz pe foc. Bascalia si misto-ul sunt ca la ele acasa, mai ales pe bloguri.

  Incearca sa nu le mai dai atata atentie celor care vin aici si vorbesc ampulea, si in nici un caz nu mai incerca sa discuti cu fiecare in parte, fiindca deja stii ca nu ai cum sa-i convingi ca-s retarzi. Din contra, retarzii se bucura in momentul in care incerci sa le explici ca sunt retarzi, fiindca inseamna ca ti-au captat atentia si se pot desfasura. Ei nu se consuma, timpul lor oricum e mult ca nu fac nimic cu el, in timp ce tu aloci resurse degeaba. Eu am invatat asta cu experienta, dupa ce am fost admin timp de cativa ani pe un forum de 4k+ useri care traiau din flame si certuri. Cu prostul nu ai cum s-o dai la pace, ci din contra, ii alimentezi prostia si mai mult.

  Aceasta este parerea mea. Mie imi dai impresia ca-ti place sa scrii pe blog, ca este ceva recreativ pentru tine, asa ca nu vad de ce n-ai continua, cat timp tie iti este benefic. Prosti vor fi peste tot, trebuie doar sa-i ignori si sa-ti pese de cei putini si cu ceva la mansarda.

  Toate cele bune.

 2. Dorin Lazăr

  Andrei, hai că o să fac o excepție și o să-ți explic ce e treaba cu agresivitatea, pentru că foarte multă nu înțelege și crede că sunt eu așa și pe dincolo. Nu că mi-ar păsa foarte tare, dar cred că lucrurile astea trebuie zise și înțelese.

  1) Nu sunt agresiv. Mă port cu oamenii exact cum merită – ei vin în casa mea (blogul meu) și comentează aiurea. Pot spune că sunt foarte indulgent, pe mulți îi las să comenteze ca și cum m-ar cunoaște și ne-am trage de șireturi. Nu sunt un individ moale, am opinii și nu mi-e teamă să le prezint. Pentru mulți asta e agresivitate pentru că ei nu sunt obișnuiți să emită păreri – au coloana vertebrală a unei moluște și nu sunt în stare să lege două vorbe dincolo de interesul lor direct și personal. Și în ochii lor, da, sunt agresiv. Bănuiesc că îți dai seama de ce nu-mi pasă.

  2) Nu, faptul că eu aș fi agresiv nu atrage trolli. Nu e ca și cum trollul caută pe Google “vreau un blog de om agresiv”. E o treabă inerentă succesului – oamenii vin să te înjure. Caută seria de #bloggingpozitiv de la zoso. Și nu e singurul.

  3) Sunt foarte inutile sfaturile primite de la chibiți. Chiar și opiniile celor care mă roagă să mă las de blog că nu am nevoie de așa stres, și opiniile celor care îmi spun să nu mă las că ei mă citesc – toate astea sunt lipsite de importanță.

  4) Și tu, ca și alții, ai picat în tentația de a crede că aveți habar de ce anume m-am oprit din postări pe blog. Am scris câteva motive pe blog, dar nu sunt motivele reale pentru care mă opresc din blog. Foarte important: nu mă opresc din blog, ci doar din comentariul social/politic românesc. Sper să scriu mai mult conținut tehnic.

  5) În niciun caz nu mă las de blog din cauza proștilor. Ei doar provoacă insatisfacție. Sunt doar o fațetă, dar oricum nu scriam pentru ei.

 3. Gruski Jijel

  pisa-te-as in gat cu lama de la cater de lachetz obosit! cine e hater aici? el sau tu? chiar atat de greu e sa iti dai seama ca el evidentiaza faptul ca nu e gresit sa folosesti aplicatia, chiar specifica ca o poti folosi fara probleme si ca el ITI BENOCLEAZA OCHII (pentru cine are) asupra unor aspecte ce par a cantari (cel putin la prima vedere) mai spre “cumpatare” si sa te faca sa gandesti putin?

  cat despre duduia cu mlm-ul ei AVON, compari portocala cu banana, nu exista termen de comparatie. DIN MOMENT CE AI INTRAT IN DOMENIUL WWW si ti-ai expus datele, esti un target pentru mii, zeci de mii sau chiar sute de mii de “curiosi” (ca sa nu numesc pe orice buburuza hacker) care iti pot accesa datele si sa faca vrute si nevrute, trezindu-te cu cine stie ce balarii facute in numele tau.

  foarte pertinent articolul, scurt si la subiect. cine vrea sa ia in considerare ce a zis si sa cantareasca (nefiind influentat sau fortat miseleste sa creada altceva) altfel decizia de a instala WOWapp

 4. Andrei

  Nu am o problema cu aplicatoa in general, e ca orice alta aplicatie de chat. E trist totusi ca au ales promovarea asta, cand toti bloggerii si toate vedetele dau copy paste aceluiasi mesaj si pe deasupra vine si un copil ca zmenta si le spune tuturor ca el a facut 114 EURO in cateva zile cand de fapt alea sunt wowCoins. Asta se traduce in aproximativ 1,14 dolari.

 5. Utilizator

  Si ce daca primim niste recompense materiale doar ca vedem niste reclame (fara a da click)? Peste tot pe internetul asta suntem intoxicati cu reclame. Ar trebui sa ne plateasca toti. Foarte bine daca tot folosim telefonul si vorbim cu prietenii si primim si ceva. Pun pariu ca semnatarul blogului are o varsta si amintiri comuniste unde nu aveai cum sa primesti ceva degeaba. Toti mai comunicam printr-o aplicatie. Deci din punctul asta de vedere mi se pare ca nu fac nimic ca sa primesc banii astia. Iar informatiile despre noi…stati linistiti, sunt stiute demult de cine trebuie. Cam atat!

 6. Dorin Lazăr

  În sfârșit o întrebare justă. Hai să îți explic.

  Dacă Facebook face ceva nasol cu datele tale e o chestie la care va reacționa o lume întreagă, pentru că Facebook fiind o companie deținută public poate fi responsabilizată altfel. Dacă Thomas C. Knobbel îți instalează o aplicație pe telefonul tău care are dreptul inclusiv să îți citească logurile sensibile (cu alte cuvinte poate să afle orice loghează telefonul tău), merită să te întrebi cine carasul nostru este TCK și ce caută pe telefonul tău.

  Am o vârstă și amintiri comuniste, unde multe se primeau degeaba, și știu ce se întâmplă în cazul ăsta. Ai o imagine greșită despre comunism – comunismul dă gratis multe chestii și de-asta ajunge falimentar foarte repede.

  Succes la bani. Când o să îți dai datele personale și îți vei lăsa informațiile despre tine ostatice unei firme despre care nu știi ce face cu datele tale și vei primi sub doi euro lunar, întreabă-te dacă datele tale personale vândute la diverși indivizi merită numai doi euro.

  Dar mă, e nevoie și de fraieri. Meri acolo și fă-ți cont la WowApp, că e nevoie.

 7. Razvan

  Multumesc, m-ai scutit de cautat, stiam ca era ceva dubios si ma bucur ca cineva a postat in legatura cu asta.

 8. mf3

  Ma bag si eu in seama, ca prostu’
  Am instalat aplicatia, am folosit-o. Mi-a placut functia de apel video, super. In restm nu depaseste whats up, o prefer pe aceasta.
  Cu vreo 1-2 sapt in urma, primesc cere de la unul sa il adaug in lista de conversatii, ma uit la profil … doamneeeee, m-am speriat de fata lui. gura intre-deschisa, barba conturata ca un islamist – nu sunt rasist dar asta chiar m-a speriat. I-am dat eject.
  Zile trecute, alt mesaj, de la Shaurab … (nu-i retin numele, indian). Ce pana mea am eu treaba cu indienii cand nici cu romanii mei nu vorbesc ?

  Acum, caut butol de “delete account” si nu il gasesc. Astept raspuns de la ei.
  Toata familia si-a dezinstalat aplicatia.

  PS
  Regret functia de apel video. Prefer sa-i dau lui whats up 1 $ pe an si sa nu mai vad atata reclama agasanta in aplicatie . Am un spatiu de 4-5 randuri in care vad mesajele, cu tastatura deschisa, de’ nu am tableta sau nu mai stiu ce + la telefon.

 9. Talmaciu Emil Daniel

  Frate pot sa iti dovedesc si in acelasi timp sa ma ajuti sa ma fac auzit ca NU MERGE SA SCOTI BANI DIN APLICATIE IN ROMANIA.Si de asemenea ca atunci cand incerci sa abordezi problema la asa zisa rublica de pe site primesti automat un mesaj pe email care te notifica ca topicul a fost inchis iar ca problema ta a fost rezolvata. Trimite-mi skypeul tau ca sa iti pot explica in detaliu.

Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.