Ce învățăm din „miting cu japca”

A fost întâi o hârtie care explică cum anume trebuie organizată venirea la miting, și oamenii au văzut pentru prima oară cum se organizează ceva în România. E simplu să comparăm cu mitingurile comuniste, dar că situația e un pic diferită acum. Nu cu mult, dar e un pic diferită.

În primul rând, hârtia. Pare cinic, dar e unul din motivele pentru care PSD-ul a câștigat alegerile – în fond, demonstrează că sunt singurul partid suficient de organizat cât să facă așa ceva. Nu că ar putea să facă ceva lăudabil cu organizarea asta, pentru că s-a dus vremea când în PSD mai erau și oameni care gândeau lucrurile în perspectivă și pentru viitor. În fine, faptul că își organizează mitingul nu e neapărat un lucru negativ – dacă tot organizează un miting, măcar să fie „organizat”.

Pentru că, desigur, în afară de vreo cinci aventurieri rătăciți și redacția Antena 3, nimeni întreg la cap nu ar participa la mitingul PSD, atunci cumva trebuie făcut cu forța – azi aflăm și dacă e doar un miting făcut pentru antrenament, sau chiar e un miting pentru pus presiune să nu intre tovarășul la închisoare. În orice caz, organizarea e necesară, și chiar lăudabilă. E de urmărit și de învățat.

Ce e și mai fain e că Geeks for Democracy au pus la dispoziția celor care sunt aduși cu forța un site unde pot să raporteze lucrul ăsta. Și s-au strâns peste 250 de astfel de reclamații care ne arată în sfârșit de ce trebuie să facem eforturi să câștigăm alegerile: pentru că o mare parte din populație e captivă unui sistem injust. Degeaba ne preocupăm noi de cauze superioare, de salvat natura, de salvat planeta, degeaba deplângem soarta negrilor din State cât timp la noi în țară, la nici 10 km de unde locuim, sunt niște oameni care sunt prinși într-un sistem semi-feudal, deși  de către o gașcă destul de eficientă.

Cum spuneam și pe-aici, puterea se câștigă local, la nivelul oamenilor simpli, ăia cu probleme cât se poate de tangibile, și ce face PSD-ul aici e doar să demonstreze că dețin puterea local. Mitingul ăsta nu e pentru noi, ăștia cu internet care citesc trei sferturi din zi numai materiale în engleză. Mitingul ăsta e organizat ca să reamintească turmei cine le sunt păstorii. Mitingul ăsta e important pentru că le reamintește cine le distribuie ajutoarele sociale. Cine le dă pomana fără de care nu ar supraviețui. Cine le întreține subzistența. Pentru că practic suntem o nație de sinistrați cu câteva zone cu oameni care au mai scos capul la suprafață și le pute nașpa ce se întâmplă în țară.

Dacă e să învățăm ceva, așadar, să învățăm faptul că o parte serioasă din români sunt captivi unui sistem cu tente feudale. Dacă vrem să salvăm planeta, să începem salvându-i pe oamenii ăștia.

Foto: Recorder.ro

2 Replies to “Ce învățăm din „miting cu japca””

  1. krossfire

    Nu stiu daca-i putem “salva” (cu sau fara miraculoasa educatie), dar le-am putea totusi canaliza energia spre un scop mai bun (sau macar spre un scop care ii ajuta si pe ei pe termen lung).

  2. Alex.

    Întrebarea este dacă ei vor să fie salvați. Mulți dintre cei care se plâng nu sunt dispuși să schimbe nimic, să accepte o altă opinie, să înțeleagă faptul că schimbarea trebuie să înceapă de la ei. Am cunoscut oameni care se plângeau de baroniadă, primari și gașca de hoți din satul lor, daf care atunci când au fost întrebați de ce nu vor ei să schimbe ceva au răspuns senin că atâta timp cât ăia-s puși doar pe furat mai pot “trece” și ei o căruță cu lemne, mai pot face și ei o cameră în plus la casă fără nici un fel de autorizație, etc.

Comentariul tău (dacă comentezi prima oară, comentariul va ajunge în moderare)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.