Ce joc pe mobil mi-aș dori să joc

Mă uitam în arhiva de clipuri la care eram subscris dar pe care nu le-am văzut pe Youtube, și am dat peste acest clip:

Mi-am amintit de cum ar trebui să arate un joc pe mobil pentru a-l putea juca. E oarecum asemănător cu ce zic cei de la Extra Credits, practic pornește de la ideea din Pokemon Go, cu câteva diferențe. E un joc pe care în momentul ăsta nu cred că poată să-l facă decât Google, Apple sau, poate, Facebook.

În primul rând, jocul acesta ar trebui să te ajute să ieși din casă făcând ceva ce-ți place. Dar nu poți să ieși din casă zilnic ca să vânezi chestii la sute de kilometri distanță – adică sigur, ai putea, dar nu o să o faci decât dacă ai o problemă mentală. Realitatea e că ai una-două zile în săptămână în care poți să faci o ieșire mai lungă, în rest ai o plimbare prin parcul din zonă sau parcul central al orașului. Așa că aici e planul: Jocul constă din bătăi RPG pe care le poți avea cu personaje pe care le întâlnești în drumul tău. Locațiile precise unde găsești monstruleții ăștia sunt locații safe – nu în mijlocul străzii, nu în mijlocul instituțiilor de stat, de exemplu. Jocul să-ți pună monstruleții în calea ta – bazându-te pe istoricul plimbărilor tale de seară.

Cum ziceam, doar Google, Apple1)să zicem, deși am rețineri față de utilizatorii Apple în România și față de abilitățile oamenilor care lucrează pentru Apple și Facebook pot face astea pentru că ei au istoricul parcursului tău din fiecare zi, dar și parcursul altor oameni, fiind capabili să îți propună un traseu mai lung, diferit, dar interesant. De exemplu, dacă cineva de la mine din cartier are un traseu interesant de plimbare zilnică, poate agregatorul acestor date poate să-mi propună și mie o schimbare de traseu.

Apoi, ce e foarte important e să nu fie obligatoriu să mă bat în locul respectiv – ci pentru a fi o experiență plăcută ar trebui să-ți permită să participi la bătălia respectivă și mai târziu, când poți să te așezi pe o bancă să butonezi sau când ajungi acasă. În felul acesta poți crea și o poveste.

O dată pe săptămână, jocul să-ți propună un traseu mai lung, poate un drum într-un alt oraș. Poți, de exemplu, să îi setezi un buget săptămânal de transport, și jocul să-ți propună ce să faci de banii respectivi. Google are deja informația legată de transportul în comun, ar putea să o folosească. Poate să-ți propună, de exemplu, o călătorie până la Bușteni, să-ți zică cât costă aventura, și la Bușteni să-ți propună mai multe variante – să urci pe munte pe trasee cunoscute sau să te plimbi prin orășel pe-acolo. Din nou, scopul nu fiind să consumi „întâlnirile fix în locul propus, ci să colectezi experiență și bătălii pe care să le joci când ajungi acasă”.

Diferențiatorul ar putea să fie ce tip de bătălie sau acțiune să se întâmple cu mersul tău. Ar putea să fie „plug your game into our game” – cineva ar putea veni cu o logică gen „Puzzle Quest” pentru encounters, alții ar putea veni cu o logică de RPG, alții cu un mistery game, un hidden object game, și tot așa. Google, Apple, Facebook ar putea oferi cadrul în care aceste jocuri rulează – și poți schimba jocul sau juca mai multe jocuri în același timp, cu aceeași infrastructură.

Challenge-ul real ar fi ca „the big ones” să-și pună mintea la contribuție și să folosească datele pe care le au deja oricum. Să propună encounters în locuri care să aibă sens, să nu-ți pună viața în pericol. Să îți dea locuri de repaos și să te ajute să-ți integrezi în viața de zi cu zi joaca asta – poate cu un spor pentru sănătatea personală. Și să și facă o groază de bani în același timp.

Dar jocul ăsta nu o să apară, pentru că la astea trei firme lucrează drone corporatiste, și la ceilalți lucrează doar niște fomiști după bani care nu prea au viziune. Oricum, mobile gaming e pe ducă.

Guild Wars 2. I play the necromancer, I’ll never walk alone.

NOTES   [ + ]

1. să zicem, deși am rețineri față de utilizatorii Apple în România și față de abilitățile oamenilor care lucrează pentru Apple

12 Replies to “Ce joc pe mobil mi-aș dori să joc”

 1. krossfire

  Boss, jocul ala n-o sa apara pentru ca tu nu esti in target si da, greul gaming-ului inca se da pe console si device-uri de gaming. Eu am renuntat de multa vreme la mobil (pentru orice altceva decat mail-uri si deschis unele fisiere) si am prins inclusiv perioada de glorie a anilor ’90 (aveam PC la inceputul anilor ’90 si oameni care sa-mi furnizeze jocuri).

  Încă ceva – Așa că aici e planul: Jocul constă din bătăi RPG – Atentie ca batai RPG poate inseamna si batalii JRPG (Japanese RPG), adica fix ce fac Pokemon si altele – un personaj intr-o parte, altul intr-o parte si fiecare are un set de abilitati la dispozitie.

  Altfel, ceva jocuri similare mai sunt, dar pentru a reusi, au nevoie nu numai de istoricul GPS-ului/ Location-ului tau, ci si de foarte multi bani pentru boom-ul initial de promovare si ASO (App Store Optimization). Eu de exemplu as fi vrut o varianta mai faina a lui Zombie Run, un joculet care ma facea sa alerg zilnic, in ideea ca trebuie sa supravietuiesc apocalipsei zombie 🙂 (era mai mult audio)

 2. krossfire

  ^Plus, pe mobil, tot modelul de monetizare freemium face ravagii (e cam singurul care functioneaza). Tot asa vrei sa-l monetizezi si tu? (ziceai ceva de locuri de repaus, dar poate ar fi mai simpatic un model similar MMO-urilor, cu abonament lunar, cat timp produci continut).

 3. Dorin Lazăr

  Nu e „jocul meu” – dar e genul de joc pe care l-aș juca. Sunt sigur că există părți deja implementate, dar dacă cineva ar pune chestiile cap la cap și ar încerca să facă un produs vandabil din ideile astea ar fi grozav.

 4. Gabi Miron

  Pentru ceva de genul există Geocaching, o chestie pe care niciodată n-am înțeles-o.
  Iar eu când mă mai plicitsesc editez date în Google Maps, imediat ajung la Ghid Local level 4.
  #NerdTherapy

 5. Andrei

  Ca să eviți sedentarismul nu joci jocuri pc sau pe mobil, e aiurea să te aștepți de la un joc să facă asta. Și eu am o astfel de idee asemănătoare cu a ta, dar neaplicabilă, un șah fizic, cu piese mari și de o anumită greutate, plimbate pe o tablă mare, contra timp binențeles. Ar crește complexitatea jocului.

 6. alunelu

  Eu joc Ingress de aproape 2 ani. Am mers pe jos 952 km pana acum jucandu-ma. Evident ca o buna parte din astia I-as fi mers oricum, dar estimez ca cel putin o treime, daca nu jumatate, sunt facuti cu scopul de a ma juca. Adica in ora aia cat il astept pe fiu-meu de la antrenament de karate nu stau aiurea pe FB, ma duc in oras sa cuceresc portale, fac linkuri si fielduri, adun resurse. Am intalnit alti jucatori de Ingress in viata reala, nu pot zice ca s-au legat prietenii, dar asa sunt eu, nu prea sociabil, dar stiu indivizi care o iau de nebuni prin tara, se urca cate 2-3 in masina in weekenduri si pleaca sa faca misiuni sau doar unice, ca sa nu mai zic participarile prin tari straine, la “anomalii”. Sunt familii in care joaca sot-sotie-copil.
  Anyway, daca vrei sa incerci alege ENL – https://www.enl.ro 🙂

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.