Ce nu este Kogaion Linux

Băieții tineri cu tastaturi din Cluj au început să-și plătească spoturi la știri ca să ajungă și ei celebri, pe sticlă. Un exemplu recent (care nu știm dacă e plătit și nici nu ne interesează) e exemplul tipului cu Kogaion Linux, primul sistem de operare românesc 100%.

Ce este Kogaion Linux? Ce înseamnă acest prim sistem de operare românesc 100%? Să nu vă închipuiți că cineva de prin România s-a pus să facă un sistem de operare, nu, în niciun caz. E doar confuzie de termeni – nu s-a pus lumea să scrie un nou kernel, un nou set de biblioteci de bază, un nou tip de interfață grafică și aplicații noi. Nu, doamne ferească.

Și nici să nu vă închipuiți că s-a apucat cineva să adapteze pentru România un sistem de operare. Nu, nu. Nici nu se pune problema de așa ceva. Nu a angajat nimeni traducători, artiști și programatori pentru a adapta pentru România ceva. Nu, deloc.

Voi folosi propriile lor cuvinte pentru a descrie proiectul:

Echipa își propune să distribuie sisteme Gentoo ușor de folosit pentru români și susțin filozofia Gentoo: „Orice ebuild în plus, separat față de cele principale și oficiale, este un câștig în plus pentru toate, deoarece din cantitate se extrage calitate”.

Dacă ați înțeles ceva dați-mi de veste, eu nu numai că n-am înțeles, dar mă și amuză ideea că unii oameni cred că dacă ai un milion de chestii proaste, din acel milion sigur ai câteva chestii bune. Oricum, pentru cei care nu știu cine e filosoful ăsta, Gentoo, a cărui filosofie o susține sistemul ăsta de operare, haideți să vă explic eu.

Știți că Linucșii sunt chestii ciudate. Se fac din cod sursă public pe care diversele antreprize îl împachetează – sunt câteva distribuții de astfel de soft, fiecare cu „șmecheriile” ei. Ai Fedora (RedHat), Ubuntu, SuSE, Debian, mă rog, o mulțime. Gentoo e una din ele – ideea lor e: de ce să-ți dăm noi softul gata împachetat? Nu mai bine ți-l compilăm noi când îl aduci?

Și ideea e fantastică și genială însă foarte nepractică, așa că mai multe distribuții au luat această distribuție inutilă și au adăugat posibilitatea de a descărca soft preîmpachetat după ce (mă jur pe roșu!) a fost compilată de ei. Pentru că așa e frumos. Așa s-a născut „Sabayon Linux” (și altele) care transformă Gentoo într-o chestie inutilă, o dovadă de inutilitate profundă. Ei, băieții de la RoGentOS au făcut un gest ȘI mai inutil de-atât. Au luat această distribuție inutilă, au pus două poze de pe niște coclauri românești (niște poze de slabă calitate, destul de grainy), și le-au pus pe post de fundal. În rest, dacă ești român și nu știi mai deloc engleză ai șanse mai mari să instalezi un Fedora decât un Kogaion Linux. Vezi pozele mai jos.

Diferență reală între distribuții nu prea e. Că pui Sabayon sau pui Kogaion, aceeași greșeală e. Dacă vrei un Linux pe românește, încearcă altceva. Cu toate hibele ei, de exemplu, Fedora e un astfel de sistem. La fel Ubuntu. Cele două sunt mai românești ca orice poate să facă Kogaion-ul. Kogaion Linux este un sistem de operare 100% românesc pentru că și numai pentru că este 100% inutil. Și puteți să mă citați.