Ce s-a schimbat în aproape 30 de ani?

Multe contacte din lista mea de Facebook sunt oameni care locuiesc în București. Ăsta e motivul pentru care evit din ce în ce mai des să intru pe Facebook și chiar caut moduri în care să îmi elimin activitatea de pe Facebook complet.

Pentru că bucureștenii suferă de un „Traumatic Stress Disorder” – Bucureștiul este cel mai mare experiment social la care participăm, însă nu e nimeni care să ia notițe și să aducă niște concluzii despre ce înseamnă viața într-un Sim game prost gestionat.

Am fost de Gaudeamus în București și atunci a fost momentul în care mi-am dat seama ce înseamnă un oraș blocat de trafic. Ce înseamnă să faci cu mașina un kilometru în 10 minute. Și nu e singura dată când am prins Bucureștiul în blocaj, doar că acum a fost mai blocat ca niciodată, că erau și repetițiile pentru ziua națională. Nu prea pot să-mi închipui ce face genul ăsta de blocaj zilnic asupra minții umane, însă nu pot decât să suspectez că un profesor în psihologie conduce un experiment malefic la scară largă în București. Și, sper eu, ia notițe – poate că peste 20 de ani o să aflăm de experimentul ăsta așa cum am aflat și de MK Ultra sau experimentul cu închisoarea de la Stanford.

Efectele se văd, deja. Oameni odată raționali acum urlă isterici, oameni cu care odată puteam să am un dialog acum sunt de neînțeles, și te linșează pentru că ai o opinie un pic diferită. Mai au un pic și o să înceapă să muște, zombificați, cu sufletul extirpat, fără niciun pic de șansă de revenire la umanitate.

Să vedem ce se întâmplă: zi de zi, oamenii ăștia sunt blocati în trafic. Pleacă la 7-8 dimineața de acasă, stau o oră-două în trafic, muncesc 8 ore, la prânz se omoară cu sute de mii de alți oameni pe puținii oameni care livrează mâncare. Totul e cu concurență, totul e pe muchie de cuțit – pe la 6 pleacă de la muncă și ajung pe la 7:30-8, rupți de oboseală. Dacă vor să iasă la o plimbare sau ceva deja s-a dus toată ziua – și pentru că nu sunt suficient de obosiți fizic nu reușesc să doarmă. Stau până la 1-2 noaptea să se uite la seriale, și probabil că leșină, nu adorm, și nici nu e de mirare că au probleme să se scoale de dimineață.

Oriunde te-ai duce în București e un zumzet continuu pe care nu îl mai sesizezi decât când faci o schimbare dramatică, precum asta de care vorbește Ovidiu aici. Între timp vezi că se plâng de chestii de bază precum mersul din punctul A în punctul B, se plâng de încălzirea lipsă în apartamente, îi auzi vorbind de lipsă de apă potabilă sau apă caldă. Sunt încă ferm convinși că votul nu contează fiindcă au auzit asta de la George Carlin, un tip care n-a suferit de frig în apartamentul lui. Sunt disperați că Firea le interzice Uber, un serviciu care are în București mai mulți clienți decât câte voturi a primit Firea ca să câștige alegerile. În fiecare weekend sunt disperați să fugă care-ncotro din oraș (și de-asta Bucureștiul e chiar fain de vizitat în weekend). În timpul săptămânii se înghesuie la metrou, dar a fost nevoie de o singură nebună să se mai adauge stresul „dacă mă împinge cineva în fața metroului”.

Care e diferența dintre decembrie ’89 și decembrie ’17? Din câte văd pe-aici, două lucruri: Mâncarea și entertainment-ul video disponibil la un click distanță.

Pâine și circ.


12 Replies to “Ce s-a schimbat în aproape 30 de ani?”

 1. nea_caisă

  Eu sunt născut și crescut în București și am fugit mâncând pământul. O să mă gândesc să mă întorc permanent doar când Bucureștiul o să aibă jumătate din locuitori pe aceeași amprentă (adică niciodată la cum se arată lucrurile). În orice caz da, locuitorii au probleme mentale mari din cauza supraaglomerării. Fascinant e că în jur e plin de teren construibil dar toți se gândesc doar cum să se înghesuie și mai mult. Să vezi prin zona pe unde am stat eu, mai la periferie unde erau case și cum în locul unei case se ridică câte un mini bloc de 3..4 etaje cu zero curte și zero logică în compartimentare și în care un apartament costă o avere. Dar lumea cumpără că na, aici e centrul corupției, aici e miezul și lumea vine să facă bani, nu să trăiască. Nu gândește nimeni pe termen lung (nici măcar când își semnează salariile pe următorii 30 de ani pentru o magherniță la marginea Ferentariului). Așa și cei din familia mea au venit să facă bani și s-au mințit an de an că mai stau încă un pic și mai fac un pic de bani și după aia pleacă înapoi de unde au venit. Așa au înghițit orice și au contribuit și ei la atmosfera și comportamentul de junglă și ca ei fac foarte mulți. Poate e o comparație prea dură dar cumva îmi aduce aminte de piramidele de cadavre din camerele de gazare. În orice caz, ajung la o vârstă înaintată unde își dau seama că nici bani n-au făcut, nici nu și-au trăit viața și nici nu se pot întoarce de unde au venit pentru că acolo n-a mai rămas nimeni să dezvolte zona și oricât de rău ar fi Bucureștiul, măcar ai apă curentă și un doctor la o distanță rezonabilă. Culmea e că aici din cauza supraaglomerării și supraevaluării se ard sume de bani importante pe nimic, bani care în alte zone din țară ar face o diferență majoră și paradoxal ar putea ajuta oamenii să nu mai caute să vină în București și să alimenteze cercul vicios.

 2. Vlad Ioan

  Lumea nu realizează că Bucureștiul a fost umplut, mai ales în ultimii ani, de “electorat captiv”, din județele sărace. Așa se face că iese Firea la vot !

 3. salal

  Haha, George Carlin a fost crescut impreuna cu fratele sau doar de mama care si-a parasit sotul alcoolic. In timpul Great Depression, no less. Sunt sigur ca a trait in puf. Din pacate ce a spus George Carlin despre votul intr-o democratie nu o sa inceteze niciodata sa fie adevarat. Asta e unul din marile defecte ale oamenilor inteligenti: incearca sa modeleze lumea in functie de parerea lor fata de ea. Gabriela Firea a iesit castigatoare pentru ca bucurestenii au avut de ales intre ea, Orban/Munteanu/Predoiu si Nicusor Dan. Dar intr-adevar asta cu bucurestenii care sufera de Traumatic Stress Disorder e spot on. Poate si de aceea ipocrizia este maxima. Oameni care incalca legile si regulile zilnic cer ca politicieni lor sa fie ingeri in loc sa se schimbe ei mai intai.

 4. Nautilus

  La un moment dat, în timpul anilor mai răi ai crizei, oficiosul capitalismului The Economist a făcut un reportaj în SUA despre expaţi şi imigranţi cu Green Card. Expaţi din diverse categorii sociale, de la funcţionar de bancă şi trader până la simplu marinar sau sondor.

  Fiindcă erau de la oficiosul capitalismului, băieţii veseli au zis cam aşa: “cel mai vizibil semn al faptului că SUA a înfruntat cu succes criza e faptul că oamenii vor să trăiască şi să lucreze acolo”. Există ceva care atrage pe fiecare în parte, un salariu, o proprietate, un credit sau un job mai bun, sau altceva. S-ar vedea că o economie e pe butuci când oamenii nu mai sunt atraşi de ea.

  E foarte interesant de ştiut că toate grupările politice anticapitaliste şi birocratizate din lume, toate, fără excepţie, au discutat problema în termenii opuşi. Cei ai interdicţiilor şi trasării de bariere pe hartă. Ţarii cu deportarea în Siberia, feudalii cu legarea de glie, sovieticii cu Kilometrul 101, RDG cu Zidul Berlinului, Ceauşescu cu buletinul de Bucureşti.

 5. salal

  @ Dorin Lazăr
  Eu am răspuns argumentului tău care suna cam aşa: George Carlin nu a ingheţat de frig în casă deci îşi permite să nu voteze. Chestia asta cu 300.000 de voturi e o greşeală logică des întâlnită. Sunt ferm convins că dacă ar fi fost 1.000.000 de voturi tot Firea ar fi ieşit. PNL nu a avut candidat iar bazinul electoral al lui Nicuşor Dan era pur şi simplu limitat de ceea ce reprezenta el ca politician (Interesant este că electoratul ăla prost a intuit că Nicuşor Dan nu este om politic de fapt. “Reatragerea” lui intempestivă este absolut dubioasă.) Iată ceva ce nu înţeleg: De ce ies braşovenii în stradă pentru principii dar nu se duc să protesteze la primărie? Primarul George Scripcaru are trei dosare, cum poate el conduce oraşul ca inculpat? Firea de bine de rău încă nu are niciun dosar. Şi de ce se consideră un braşovean îndreptăţit să critice primarul altui oraş când însuşi primarul lui are probleme legale mult mai grave? P.S. Bucureştiul este într-adevăr un oraş compromis de 10 ani încoace. Este victima propriului său succes de capitală a unei ţări bananiere hiper-centralizate cu o infrastructură care nu a fost gândită niciodată pentru concepţia românilor că a-ţi conduce propria maşină este un drept al omului. Sincer nu cred că la momentul ăsta un politician care vede în Primăria Capitalei o rampă de lansare pentru preşedinţie ar putea să facă sau ar vrea să facă ceva.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.