Cea mai proastă glumă cu programatori

Câteodată, când ajung în societate cu oameni pe care nu îi cunosc și spun că lucrez ca programator, câte un glumeț vine să-mi explice că știe el o glumă bună cu programatori. O știți și voi. O știe toată lumea. Eu, însă, spun că nu o știu.

Desigur că o știți și voi. Soția îl trimite pe programator la cumpărături, „ia o sticlă de lapte, dacă au ouă ia 10”. Programatorul se întoarce cu zece sticle de lapte. Prima oară când auzi gluma te amuzi. A doua oară zâmbești politicos. A zecea oară stai să te gândești că practic ce îți descrie acolo e un idiot care nu poate înțelege un context, și că e o sugestie că programatorii sunt incapabili să înțeleagă un context. A suta oară când auzi gluma deja te împaci cu ideea, și le ceri oamenilor să-ți explice ce e amuzant la ea.

„Te-ai prins? A zis să ia zece ouă, dar el a luat zece sticle de lapte!”. „De ce ar face așa ceva?”. „Pentru că i-a zis să ia 10!”. „Păi dacă i-a zis să ia zece e rău că a luat zece?”. „Băi, da’ se referea la ouă!”. E momentul în care te uiți dubios la individ: „Hai, mă, suntem în public, nu vorbim de… d-astea”.

Nu e problema că gluma e proastă, problema e că e singura glumă cu programatori pe care o știu oamenii. Pot să vă dau eu câteva exemple de one-linere: „un programator a corectat-o la gramatică pe Viorica Dăncilă” e favorita mea din zilele recente. Desigur, cea cu „un programator a reușit să nu spună o prostie toată ziua, a fost răgușit și nu putea să vorbească” e previzibilă. Dar se pot face o mulțime de glume despre programatori, cu programatori. Lumea însă a decis că asta e gluma, singura, cu programatori, și insistă să mi-o zică.

Ce e mai grav e că în ultima vreme gluma cu programatori se degradează vizibil. Dacă eu am aflat-o cu „soția îl trimite pe programator la cumpărături, o mare parte din timp am auzit gluma cu „prietena”. Rămânând în domeniul umoristic, aș înțelege de ce „soția” l-ar trimite la cumpărături pe programator; în fond nu e nemaiauzit să-ți iei o soție de paravan, comunitatea gay a făcut asta de milenii. Prezența unei prietene implică o integrare socială nespecifică acestei categorii sociale. Undeva între iterația 50 și 100 a glumei am început să râd de la „Prietena îl trimite pe un programator la cumpărături”. În cel puțin 10 situații, glumețul nu a fost capabil să-mi spună gluma până la capăt1)e evident o exagerare. Nu am vorbit cu 10 oameni în carne și oase în ultimii 5 ani.

Ce e mai grav e că mai nou mama e cea care îl trimite pe programator la cumpărături, ca în poza care ilustrează acest articol (vezi mai jos). Gluma pare acum inspirată de un fel de realism socialist – reprezentarea realității fără cosmetizare. Programatorul e tot idiot, locuiește la mama acasă (în ciuda faptului că, probabil, câștigă suficient cât să fie în top 1% ca venituri în România) și mama face greșeala de a-l trimite pe programator la cumpărături, pornind această roată inefabilă a tragediei. Lipsește faianța și ciorba, dar cred că nu e cazul să îl chemăm pe Mungiu să facă gluma cu programatorul. Deși… deși…

Data viitoare când o să-mi spună cineva gluma cu programatorul o să-l întrerup din nou după prima frază. „Programatorul ăla e căsătorit cu o cretină. Evident că programatorul va comanda online să-i vină cu SameDay delivery peste cinci zile”. Știu că omul va încerca să continue gluma, și o să-l chinui cu diverse idei pe tema asta. Oamenii care repetă gluma asta la infinit merită căzniți în felul ăsta; e, în fond, plăcerea mea să le fac asta oamenilor care nu știu să facă o glumă bună.

O mamă nu vorbește niciodată atât de urât.

NOTES   [ + ]

1. e evident o exagerare. Nu am vorbit cu 10 oameni în carne și oase în ultimii 5 ani

14 Replies to “Cea mai proastă glumă cu programatori”

 1. romkenny

  programarea e ca sexul, citeodata produce ceva dar nu pentru asta o faci

  not mine, dar mi se pare mai ok

 2. Dorin Lazăr

  @nicolae: aia nu prea mai e înțeleasă de programatori, nu le mai pasă prea mult de chestii d-astea azi.

  @romkenny: nu e foarte bună, și poate fi aplicată oricărei alte meserii.

 3. cantrem

  Okay, I am about to tell you a TCP joke. It will have two characters, no setting, will last for 10 seconds and it will end with a punchline.

 4. jollyca

  Glumele cu programatori mai sunt o chestie? Adica… e ca si cum ai spune glume cu functionari de banca, suntem cam la fel de multi in zilele astea. Azi oricine si mama lui poate sa fie programator.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.